Centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal image

Winter in Roros

Centraal
Noorwegen
Jeannette

Winter in Roros

Onderstaand verslag is door ons gemaakt in opdracht van Visit Norway. Het staat nu eindelijk op hun website en ik wil het jullie niet onthouden.

Het stadje Røros is in de winter een uitstekend vertrekpunt voor talrijke sportieve en avontuurlijke activiteiten. Voor langlaufers is het er een walhalla. Je kunt er uren in een relaxt tempo langlaufen over een prachtig glooiend terrein. Vlak buiten het dorp, direct achter het Røros Hotel, liggen verschillende kilometers lange, niet al te steile loipes. Ideaal voor beginners. Ervaren langlaufers trekken er op uit voor een avontuurlijke tocht, om aan het eind van de dag verzadigd van de vele indrukken te genieten van de gastvrijheid van de Noorse bevolking. Het stadje biedt naast zijn authentieke decor een paar bijzondere bezienswaardigheden.
Naast langlaufen, en skiën op de fantastische pistes in de directe omgeving, zijn het de sledetochten die het verblijf hier uitzonderlijk maken. Onderweg is het genieten van de schone lucht, de stilte en de verse sporen in de sneeuw van vossen, vogels en konijnen.

Sledetochten zijn er in diverse variaties te boeken: met paarden, honden of rendieren. De met fakkels verlichte paardensledetocht voert je bij het vallen van de avond door de straten van Røros. Iets meer vaart heeft een rendierensleetocht. In en rond Røros leeft een kleine Sami gemeenschap. Dit van oorsprong nomadisch volk leefde vroeger van alles wat het rendier heeft te bieden. Nu organiseren ze onder meer sledetochten.

Voor wie het allemaal nog niet snel genoeg gaat: sta achterop een slede en laat je met een flinke snelheid door vier tot zes husky’s voorttrekken. Alaskan Husky Tours, circa 15 kilometer buiten Røros, zet z’n 60 goed getrainde honden in. Tijdens de sledetocht glij je door besneeuwde bossen en over bevroren meren door het winterse landschap. Een absolute aanrader!

Het beste startpunt voor een eerste kennismaking met Røros is het centraal gelegen goed gedocumenteerde toerismebureau. De uiterst vriendelijke medewerkers nemen alle tijd voor je. De leukste manier om Røros te ontdekken is een wandeling met gids door het beschermde stadscentrum met zijn prachtig gekleurde houten huizen. De twee parallellopende hoofdstraten, Kjerkgata en Bergmannsgata, voeren je terug naar de bloeiperiode van de kopermijnactiviteiten. Hier woonden de notabelen van de stad. In de iets verderop gelegen straatjes staan de arbeidershuisjes van de mijnwerkers. Een architectonisch hoogtepunt is de ‘Bergstadens Ziir’, een prachtige kerk gedecoreerd met mijnwerkersgereedschappen uit 1784. Ook het omliggende kerkhof is een bezoekje waard.

Een niet te missen bezienswaardigheid is het historisch mijnmuseum ‘Smelthytta’. De oude kopersmelterij is helemaal gerestaureerd en ingericht als museum. De ruim 300-jarige geschiedenis van de mijnbouw in Røros is er op een educatieve manier in verwerkt. De werkelijk prachtig op schaal gemaakte maquettes geven op een inzichtelijke wijze een natuurgetrouw beeld van het smeltproces. Direct achter het museum liggen een paar hoge heuvels die zijn samengesteld uit het mijnafval. Van hieraf heb je een geweldig uitzicht over Røros. In de wintermaanden zijn de heuvels een ideale speelplaats voor kinderen.
De kopermijnen zelf liggen zo’n 15 kilometer buiten Røros. De Olavsgruva mijn is met een begeleide toer te bezoeken.

Røros is een stadje met relatief veel ateliers en galerieën. Hou je van ceramiek, ga dan eens langs bij de pottenbakkersateliers van Per Lysgaard en Potteriet Røros. Vader en zoon Lysgaard ontwerpen en produceren modern ceramiek. Potteriet Røros is met name gespecialiseerd in het reproduceren van ‘oude’ ceramische producten. Dit gebeurt onder meer in opdracht van musea. In beide ateliers kun je de verrichtingen van de kunstenaars volgen.
Als je de kans hebt, breng dan een bezoekje aan het atelier van kunstenares Grethe Selbaek Solemsløkk. Een letterlijk en figuurlijk kleurrijke dame die inmiddels ook internationaal naam heeft gemaakt. Haar atelier is al geweldig, maar haar eigen ‘kabouterhuisje’, honderd meter verderop, spreekt zo mogelijk nog meer tot de verbeelding.

Even zin in iets anders? Pak de trein of de bus vanaf het station van Røros en rij in drie uur naar het prachtig aan de kust gelegen Trondheim. Het landschap onderweg is adembenemend mooi. Een stadswandeling laat je de hoogtepunten zien: de kathedraal, het belangrijkste gotische monument in Noorwegen, de rode brug (‘Gamle Bybro’) en het houten stadsdeel Bakklandet. Voor een mooi overzicht van deze besneeuwde stad aan het fjord beklim je de heuvel waarop de Kristiansten Festning staat. Teruglopend naar het centrum kom je over de ‘Bakke Bru’. Vanaf deze brug heb je een fraai uitzicht op de grote gekleurde koopmanshuizen aan het water. Wandelend door de winkelstraten doemt Stiftsgarden voor je op, het imposante houten koninklijk paleis.

In Røros zul je niet snel omkomen van honger of dorst! Er zijn vele eetgelegenheden. Zonder meer topkwaliteit levert het restaurant van het Vertshuset Hotel. De kaart biedt alleen maar streekgerechten uit de regio. Naast de restaurants vind je in Røros ook diverse konditoreien, zoals Suppestasjonen (allerlei soorten soepen ...), Trygstad Bakery en Gerda’s Coffee Bar. De laatste is een grote gezellige ‘huiskamer’ waar wekelijks optredens zijn van artiesten.

Aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek in Røros in omgeving. Er zijn slaapplaatsen in alle (prijs)categorieën. In het stadje zelf vind je gerenommeerde sterrenhotels in soms verrassende panden. Neem bijvoorbeeld het Vertshuset Hotel aan de Kjerkgata. Het hotel is in meerdere panden ondergebracht, waaronder het prachtig gerenoveerde ‘Brødrene Krogs Uldvarefabrik’, de voormalige textielfabriek van de gebroeders Krog. Ook aan guesthouses en BB’s ontbreekt het niet. Buiten Røros zijn er diverse mogelijkheden om op een bijzondere manier te overnachten. Wat dacht je van trekkershutten, boerderijen of prachtig gelegen campings?

http://www.visitnorway.com/nl/Gesponsorde-content/Nederland/Sponsored-verhaalen/Testgezin-Roros/

Foto's

38ff4.jpg
38ff4.jpg
Jeannette
eb74f.jpg
eb74f.jpg
Jeannette
01faf.jpg
01faf.jpg
Jeannette