Noorwegen

Reisgids

Reistips

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Een rondreis door Europa, met Noorwegen als onbetwist hoogtepunt

Noorwegen
Europa
Agrotewal

Een rondreis door Europa, met Noorwegen als onbetwist hoogtepunt

17 landen bezoeken in 16 weken, dat is in een paar woorden samengevat wat ik de afgelopen tijd heb gedaan. Vertrokken eind april met de camper die tip top in orde is om zo’n grote reis te maken. 

Het is prachtig voorjaarsweer als we vertrekken en door Duitsland rijden. Ook Denemarken laat zich van zijn beste kant zien. Natuurlijk is het ’s nachts koud, maar daar zijn we op voorbereid. Het Kattegat in Denemarken is onze leukste overnachting daar. Op de snelweg richting Hirtshals is een ernstig ongeluk gebeurd, heel luguber staan er twee lijkwagens met de kisten ernaast om de slachtoffers te vervoeren. Dit drukt mijn vrolijke stemming behoorlijk, in een oogwenk kan je leven op een snelweg eindigen. 

Vol plannen varen we op 1 mei naar Langesund in Noorwegen. De Scandinavische landen ken ik niet echt, al ben ik weleens eerder door Denemarken getrokken en Finland ook. Maar een dag in een land rijden of er daadwerkelijk op vakantie zijn, is een groot verschil. 

Met de veerboot door Langesund varen is al een feestje op zich, zeker met de zon erbij. Op deze eerste dag van mei is het feest in Noorwegen en de winkels zijn gesloten. De temperatuur daalt ’s avonds erg snel en het begint te vriezen. Dat is een tegenvaller, zo snel in het zuiden van Noorwegen al vorst. De volgende dag is slecht weer, koud en mistig. Natuurlijk leidt Tomtom ons de verkeerde kant op, langs of liever gezegd onder Oslo door. 

Het is bij het opstaan nog maar 4 graden in de camper, echt koud dus. We overnachten bij een mooi meer bij Hamar, manlief heeft het erg moeilijk met de kou en zijn beperkingen met lopen maken het niet makkelijker. Na een kwartiertje wandelen door de sneeuw, strompelt hij terug naar de camper. Ik krijg, door de spanningen, een fikse migraineaanval en breng noodgedwongen de middag door in bed. 

We gaan sneller door Noorwegen dan verwacht, mede door het slechte weer en zijn na een paar dagen al in het NP Dovretell, ik had me er erg op verheugd. Jammer genoeg valt het weer heel erg tegen, het vriest dat het kraakt, het stormt en het sneeuwt. Meer dan grauwe foto’s van guur winterweer heb ik niet kunnen maken. Door de extreme kou is de eerste gasfles al leeg dus op zoek naar een vul plek. Het weer blijft slecht tot we in de buurt van Narvik zijn en we overdag kunnen genieten van een zonnetje. Nu valt me ook de midzomernachtzon op, zelfs om 12 uur ’s nachts is het nog licht. Het weer blijft onze reis door Noorwegen erg beïnvloeden, soms zon afgewisseld met pittige buien en koud. Ook voor Noorse begrippen koud. De Lofoten zijn prachtig en de Vesteralen een verrassing, zeker voor herhaling vatbaar. Noorwegen, ik heb het in mijn hart gesloten en zal er zeker nog eens terugkeren. 

Na drie weken houden we Noorwegen voor gezien en rijden door Finland naar Helsinki voor de veerboot. Na de woeste schoonheid van Noorwegen valt Finland me tegen. Bomen, bossen en meren en nog steeds slecht weer. Al is er zo nu en dan een zonnetje. Het bezoek aan de Kerstman is voor mijn man het hoogtepunt van Finland. In Helsinki lukt het de lente eindelijk om de winter te verdrijven en genieten van de blauwe lucht en hogere temperaturen. 

We varen naar Tallinn en vernieuwen onze kennismaking met de Baltische staten. Na de rustige wegen in Scandinavië en de beschaafde chauffeurs, vallen de wegen en de weggebruikers ons erg tegen. Hans moet bijna net zoveel in zijn spiegels kijken als door de voorruit om ongelukken te voorkomen. In juni zijn er veel festiviteiten, met muziek en dans, genieten in de grote steden. Van de Baltische staten maakt de Kruisheuvel in Litouwen de meeste indruk, zeker als we er ook blijven overnachten. 

Polen, eigenlijk zouden we er alleen snel doorheen rijden, maar wat onverwachte mooie plekken maken dat we toch 5 dagen langs de grens trekken naar de Oekraïne. Lublin is een pareltje waar je met gemak een leuke stedentrip van kunt maken. 

De Oekraïne, 5 jaar geleden zijn we er voor het laatst geweest, is een verhaal apart. Laat ik het er ophouden, dat het de laatste jaren niet vooruit gegaan is. De mensen zijn nors, begrijpelijk want het gaat moeizaam met de economie en de wegen zijn erg verslechterd. De idioten op de weg komen vast en zeker uit dit bijzondere land. Het zuiden van de Oekraine is een aangename verrassing, zeker de Zwarte Zee en de Donaudelta zijn een bezoek meer dan waard. 

Ik slaak een zucht van verlichting als we Roemenië in rijden, de douane perikelen vereisen een eigen blog. We hebben ons voorgenomen om een paar dagen de Donaudelta aan de Roemeense kant de verkennen. Heerlijk om een excursie te maken en de pelikanen te zien. Onverwacht overnachten we bij een kleiwand met bijeneters en scharrelaars.

We trekken langs de kust verder naar Bulgarije. Het originele plan was om alleen de kust te verkennen, maar het land boeit me erg en we trekken een week door de verschillende streken. Sofia is een mooie stad waar we met plezier een paar dagen ronddwalen. 

Griekenland lonkt, het mooie warme weer, de broodjes gyros en de relaxte manier van leven. Na maanden trekken en hectiek heb ik er veel zin in. Oei dat valt tegen, de eerste dag alleen maar regen, maar wel warm. We rijden naar Chalkidiki een schiereiland wat we nog niet kennen. De vakanties in Europa zijn in alle hevigheid losgebarsten en dat is te merken. Drukte alom, vooral de nachten zijn opvallend. Tot 4 uur ’s nachts wordt er ook in de kleinste dorpjes feestgevierd. We zoeken onze rust bij de meren in Noord Griekenland, pelikanen en vlinders en overweldigende natuur. 

Macedonië en het meer van Ohrid geven ons nog een paar dagen rust. Zodra we de stadjes aan het meer bezoeken vallen ons de stromen toeristen op die zich verdringen op terrasjes. Een bezoek aan de kapper maakt onze portemonnee bijna twee euro lichter. 

Servië, is voor mij het meest bijzondere land van de vakantie. Vriendelijke mensen, oude slaperige dorpen, authentieke houten huizen en bergen. Geen toeristen, wel Serviërs die vakantie in eigen land doorbrengen. Een gave wandeltocht naar een waterval en de nacht doorbrengen op een dam in de bergen, zijn de hoogtepunten hier. 

Hongarije, ook dit is een land dat ik al goed ken. Het is hier heet en we gaan voor de verandering een paar dagen op een camping staan. Dankzij een tip van een mede RR, weet ik dat er een vogelhut bij deze camping hoort en een bezoek aan de bijeneters is voor mij een ochtend onwijs genieten en veel foto’s maken. 

Het einde van de reis komt in zicht als we op een dag van Hongarije door Slowakije naar Tsjechië trekken. De kinderen weten dat we onderweg naar huis zijn en dat maakt dat we niet veel tijd doorbrengen in deze landen en via Duitsland weer richting Julianadorp rijden. 

Bijna 17.000 km hebben we op de teller gezet. Zeker 16.000 foto’s heb ik gemaakt, waarvan er  zo’n 75% het niveau van een vakantiekiekje niet overstijgen. Veel uitzoeken dus en weer wennen aan de luxe van Nederland en thuis. 

Wat me het meest bij gebleven is van deze reis zijn de midzomernachtzon en onvergetelijke natuur van Noorwegen, de slechte wegen en extreem slechte chauffeurs in de voormalig Oostbloklanden. De schoonheid van Servië, de rust in de NP in verschillende landen. De mooie oude steden, de vakantiedrukte in juli en augustus en mijn eigen goede chauffeur, die helaas niet zoveel heeft kunnen zien als ik. 

Foto's

Blog foto
Blog foto
Agrotewal
Blog foto
Blog foto
Agrotewal

Laat een reactie achter

19 reactie(s) bij "Een rondreis door Europa, met Noorwegen als onbetwist hoogtepunt"

 • profile image comment
  Door Ameerakker• geplaatst op 29 Apr 2020 | 21:54:01

  Weer een mooi verhaal om te lezen

 • profile image comment
  Door Feathergraphy• geplaatst op 19 Nov 2019 | 08:00:47

  Wow geweldig om te lezen! Wil altijd al een keer een roadtrip door Noorwegen doen. Krijg er nu alleen maar meer zin in door die mooie foto!

 • profile image comment
  Door Jaapburgers• geplaatst op 28 Aug 2019 | 13:08:25

  Geweldig Anita, wat een reis! Dat zijn meer km's dan ik met mijn "gewone auto" in bijna 2 1/2 jaar heb gemaakt. Jij bent nog wel even zoet met het uitzoeken van je foto's. Maar daarna heb je weer zoveel foto's dat je nog jaren kunt plaatsen...... :)

 • profile image comment
  Door ThijsVDenBurg• geplaatst op 25 Aug 2019 | 13:14:22

  Wauw wat een reis zeg. Veel verschillende dingen gezien. Heerlijk als je de tijd en de ruimte hebt. gefeliciteerd met deze topblog

 • profile image comment
  Door MarleenvM• geplaatst op 22 Aug 2019 | 10:00:41

  van harte met je topreview... je hebt nog heel wat werk voor de boeg met je foto's ;-))

 • profile image comment
  Door Esthers• geplaatst op 22 Aug 2019 | 08:08:41

  Welkom thuis en gelijk een topblog, succes met het uitzoeken van je foto's!

 • profile image comment
  Door Karinm• geplaatst op 21 Aug 2019 | 09:44:58

  wat een tocht hebben jullie gemaakt, jammer dat het weer niet altijd mee zat. Mooi en compact beschreven, de uitgebreide verhalen komen vast en zeker bij de foto's! Gefeliciteerd met je topblog!

 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 20 Aug 2019 | 09:55:01

  Correctie: we bedoelen natuurlijk 16 weken ;-)

 • profile image comment
  Door ChristaThieme• geplaatst op 20 Aug 2019 | 05:12:43

  Welkom terug na zo'n lange reis. Het grauwe weer in NL laat je duidelijk merken dat je weer thuis bent. Geweldig om de tijd te hebben om zoveel landen achter mekaar te zien. Had je de route van tevoren uitgestippeld? En natuurlijk gefeliciteerd met je topblog!

 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 19 Aug 2019 | 22:04:57

  Wat een mooie trip hebben jullie gemaakt. Het is een snelle schets maar je maakt aan het eind duidelijk wat de hoogtepunten zijn geweest. Fijn dit, gefeliciteerd met de eer.

 • profile image comment
  Door Marjolijn• geplaatst op 19 Aug 2019 | 18:30:29

  gefeliciteerd met deze topblog; mooi dat je op deze manier zo'n lange reis kunt maken

 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 19 Aug 2019 | 16:50:05

  Wow wat een vakantie.Slecht begin altijd jammer en dan die kou dikke pech.Noorwegen is juist zo prachtig.Maar al bij al is het toch een prachtige reis geweest.Laat de foto,s maar komen

 • profile image comment
  Door Martinhectors• geplaatst op 19 Aug 2019 | 15:19:51

  Wat een verhaal Anita! Ik kijk al uit naar de foto's! Proficiat met je topblog.

 • profile image comment
  Door Indi• geplaatst op 19 Aug 2019 | 14:56:30

  Proficiat met de topboog, wat een fantastische reis, jaloersmakend :)

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 19 Aug 2019 | 14:38:56

  Tjonge wat een tour! Ik kijk ernaar uit om nog veel meer te hoeren en te lezen. Gefeliciteerd!

 • profile image comment
  Door Dalix• geplaatst op 19 Aug 2019 | 13:38:29

  Gefeliciteerd met je topboog, Anita! Jullie zijn er aardig snel doorheen gesjeesd. Zo te lezen was het de moeite waard. Welkom thuis!

 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 19 Aug 2019 | 12:49:52

  Allereerst welkom terug in NL! Wat een mooie rit hebben jullie gemaakt zeg. Gemiddeld elke dag een ander land ... toen we lazen '17 landen in 16 dagen'. De foto's bij je verhaal zijn al prachtig, dus zien we er hopelijk vast nog veel meer van voorbij komen hier op de site :-) Jammer dat jullie af en toe slecht weer hebben gehad ... Ene kant toch ook best fijn om je 'huis op wielen' bij je te hebben met alles wat je nodig hebt.
  En zoveeeel foto's geschoten, jij hebt je ogen goed de kost gegeven zo te lezen. De redactie heeft je tekst dan ook verkozen tot de Topblog van de week. Een fijn geschreven verhaal, waar we in vogelvlucht even konden meereizen. Gefeliciteerd!

 • profile image comment
  Door Dianadm• geplaatst op 19 Aug 2019 | 05:58:37

  Jeetje wat een reis. Heerlijk om te lezen en we zien de foto's vanzelf wel voorbijkomen.

 • profile image comment
  Door Elleke• geplaatst op 18 Aug 2019 | 20:48:04

  Dat is nogal een tour! Ik moet toegeven dat ik een tikkeltje jaloers ben, maar jullie van harte gegund natuurlijk ;-) Welkom terug in elk geval en ik kijk uit naar de foto’s!