Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Tips en trucs voor Zweden en Noorwegen

Noorwegen
Europa
Sr-fotografie

Tips en trucs voor Zweden en Noorwegen

Afgelopen juni maakte ik een rondreis door Noorwegen en Zweden. Hieronder 15 tips waar jullie misschien iets aan kunnen hebben.

1) Begin de dag op tijd. De reisafstanden zijn best lang en onderweg zal je vaak stoppen op te genieten van het uitzicht of om even de benen te strekken.

2) Een goedkope manier om rond te reizen is met overnachtingen in trekkershutten. Met kou, wind en regen een iets luxere optie dan kamperen. Boek trekkershutten wel vooraf. Zeker in het hoogseizoen is het druk op de campings.

3) Als je vroeg in het seizoen gaat en naar het gebied rond de poolcirkel neem dan genoeg warme kleding mee. De tijd dat ik er zat was de temperatuur niet boven de 8 graden. Met de wind erbij voelt het ook nog eens veel kouder.

4) Bewaar muntstukken van 5 en 10 kroon. Zowel in Zweden als in Noorwegen heb je die soms nodig voor de douche.

5) Let niet al teveel op weersvoorspellingen. Ze kloppen vaak niet en het weer kan in korte tijd zo omslaan. Ook als je ergens bent met slecht weer. Blijf nog iets langer hangen als het wat lichter lijkt te worden. Bij Noordkaap was het verschil in mist of helder binnen 10 minuten veranderd. Andersom kan ook. Een vest meenemen is geen overbodige luxe.

6) Rij voorzichtig op de wegen. Op sommige stukken lopen de rendieren of schapen vlak langs de weg of steken ze de weg over. Deze dieren wil je niet onder de auto hebben.

7) Plan de route goed. Op sommige plaatsen kan je de ferry nemen om een stuk af te snijden of juist via de mooie fjorden te reizen. Van te voren de vertrektijden bekijken is zeker een aanrader, want in het laagseizoen gaan ze minder vaak. Soms kan je ook een stukje omrijden. De weg is dan wel langer qua afstand maar de uitzichten soms prachtig en het scheelt wachttijd. De kleinere ferry's gaan vaker en hiervoor kan je niet boeken of vertrektijden bekijken.

8) Als je met de auto op vakantie gaat, neem dan zeker wat voorraad van eten mee wat lang bewaard kan worden. Een potje pindakaas kost bijvoorbeeld vijf euro en alcohol is helemaal prijzig. Vooral in kleine plaatsjes is niet overal een supermarkt. Vooraf meenemen scheelt in de kosten en vooral tijdverspilling aan het zoeken naar een winkel.

9) Ga je naar Noordkaap en kan je het bezoek een beetje plannen, ga dan vroeg op dagen dat er geen cruiseschip ligt in de plaatsjes in de omgeving. Het aantal bezoekers is dan een stuk lager. Een entreebewijs is 24 uur geldig dus je kan ook een paar keer een bezoek brengen aan dit punt. De weg erheen is wel 30 km (enkele reis) vanaf de dichtstbijzijnde camping.

10) Plan excursies minimaal een paar dagen van te voren. Sommige excursies kan je beter langer van te voren vanaf thuis boeken. Het zou zonde zijn als je op doorreis bent en hetgeen wat je wil zien is volgeboekt.

11) Zin in lekkere koffie? Zoek dan vooral een konditori op. Hier hebben ze vaak echt lekkere koffie en geen koffie uit de automaat. Voor iets lekkers erbij is hier ook een ruime keuze.

12) Houdt tijdens het reizen de camera bij de hand, zelfs in de auto. Dieren laten zich soms maar heel even zien. Super als je dat kan vastleggen op foto of video om thuis nog eens te bekijken.

13) Wanneer je de route via de Vesterålen of Lofoten naar het zuiden volgt, houdt dan rekening met bijkomende kosten van de ferry's. Deze zijn soms best prijzig en in deze omgeving heb je ze wel nodig. Informatie hierover is o.a. te vinden op www.torghatten-nord.no.
Verder in het zuiden is een overtocht met een ferry ook vaak deel van de route, maar hiervoor kan je niet boeken.

14) Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan Andenes voor potvissen en walvissen en/of een bezoek aan het eiland Runde voor papegaaiduikers en andere vogels zeker aan te raden. Wandelen op de Nigardsbrevatnet gletsjer is een onvergetelijke ervaring voor mensen zonder hoogtevrees die van wandelen houden. Via http://www.icetroll.com te boeken.

15) Als je later in het seizoen gaat neem dan vooral anti muggenspul. Naast gewone muggen zitten hier knuts, kleine vliegjes die steken. De gewone deet helpt hier niet tegen, maar er zijn sprays die deze beestjes op een afstand houden. Dit wandelt en slaapt een stuk prettiger.

Foto's

d888d.jpg
d888d.jpg
Sr-fotografie
d8edf.jpg
d8edf.jpg
Sr-fotografie
30dd8.jpg
30dd8.jpg
Sr-fotografie
b9933.jpg
b9933.jpg
Sr-fotografie
3c04c.jpg
3c04c.jpg
Sr-fotografie
d527c.jpg
d527c.jpg
Sr-fotografie
bc357.jpg
bc357.jpg
Sr-fotografie