Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Nacht zonder nacht

Noorwegen
Europa
Sr-fotografie

Nacht zonder nacht

Het verschijnsel dag en nacht lijkt zo heel gewoon. Tot je naar een ander werelddeel vliegt en de tijd je hele ritme overhoop gooit. Dag is nacht en andersom en slapen doe je in dit geval meestal te weinig.

Tijdens mijn reis door Zweden en Noorwegen had ik geen tijdsverschil, maar wel een hele andere beleving van dag en nacht. Ik was er in juni en reed helemaal naar het noorden. Hoe meer noordelijk ik kwam, hoe minder nacht er overbleef. Als je als definitie van nacht neemt dat de zon dan onder is zoals ik gewend ben. Bijna 24 uur was het licht. Heel apart als je wakker wordt om 4 uur en het buiten licht is. Het licht is wel een beetje anders en lijkt op begin van de schemering. Het verschil is dat het dit licht blijft tot het weer dag wordt en de zon weer hoger staat. Heel makkelijk wel als je tijdens de vakantie een lange reisdag hebt. Haasten om voor het donker op de plaats van bestemming te zijn hoeft dan niet. Midzomernacht was een hele beleving voor mij.
Het tegenovergestelde is wel dat de hoeveelheid licht hier wat er in de zomer meer is, in de winter er minder is. Dan is het maar 4 uur schemer en de rest van de tijd donker.

Doe mij dan toch maar het dag en nacht zoals ik mijn hele leven al gewend ben. Waar je in de vroege zomer lekker lang buiten kan zitten met het licht van een vuurkorf en in de winter ook nog een beetje van het daglicht kan genieten.

Foto's

1715a.jpg
1715a.jpg
Sr-fotografie