Noorwegen - De tweede natuur image
Lkoedam

Noorwegen - De tweede natuur

Noorwegen heeft woeste natuur. In de fjorden tussen Ålesund en Bergen rijzen rotswanden bijna verticaal omhoog uit het water, een helder vocht dat je op veel plekken zo kunt drinken. Bivakkeren in een primitieve hut in de bergen is de nationale hobby, beesten jagen en paddenstoelen verzamelen zijn aan de orde van de dag. Reizigers zijn gewaarschuwd: don’t try this at home.



Tekst: Gerbert van der Aa, Fotografie: Tom van der Leij



De tweede natuur



Vissen is in Noorwegen geen mannensport. Ook vrouwen halen in hun vrije tijd graag makreel of forel uit het water. In de fjorden langs de Noorse westkust en bij de meren in de binnenlanden zie je haast net zo veel vissende vrouwen als mannen. ‘Elk weekend ga ik er met de lokale diepzeevisclub op uit’, bevestigt Trude Johnsen (36) uit de havenstad Ålesund. ‘Ook trek ik geregeld de bergen in om te vissen op zalm. Het is veruit mijn belangrijkste hobby.’ De vissen die Trude vangt vilt ze zelf, om ze daarna op te eten. Trude, zwart haar met roodgebleekte lokken en blauwe ogen, werkt als consultant in de levensmiddelenindustrie. Samen met haar en een aantal andere leden van de diepzeevisclub varen fotograaf Tom en ik in een kleine visserboot de haven uit. De schipper beschikt over een ultramoderne sonar-installatie waarmee hij vissen opspoort. ‘Op tachtig meter diepte zit waarschijnlijk een school wijting of kabeljauw’, zegt Trude, terwijl ze het scherm bestudeert. Ze loopt naar de reling, doet een stukje vis aan de haak en laat het aas met behulp van een meetapparaatje op haar hengel tot de aangeven diepte zakken. Al snel heeft Trude beet. De vis trekt de hengel krom, met een molentje haalt ze de lijn binnen. Een dikke wijting, zo’n halve meter lang, zit aan de haak. ‘Nu is het jouw beurt’, zegt Trude, als ze de vis in een plastic bak heeft gedaan. Ik gooi de lijn hoopvol uit, maar na vijf minuten heb ik nog steeds geen beet. Als ik besluit de lijn naar binnen te halen heb ik meer geluk. Het snel bewegende aas trekt de aandacht van een vis, ineens voel ik dat het molentje stroever draait. Even later haal ik een flinke makreel aan boord. Geen halve meter lang, zoals de wijting van Trude, maar toch wel een centimeter of dertig. Ik ben dik tevreden.



Wrede natuur



Noorwegen is een land van veel woeste en ongerepte natuur. Een kleine vijf miljoen inwoners woont op een oppervlakte van acht keer Nederland. Ze brengen graag hun tijd door in al die natuur die hen omringt. Behalve vissers zijn Noren ook fervente jagers. Medelijden met de gedode dieren heeft vrijwel niemand, dat is volgens de Noren iets voor mensen die door het stadse leven de binding met de natuur volledig zijn kwijtgeraakt. De natuur is nu eenmaal wreed, zo zeggen ze. Makrelen eten bijvoorbeeld elkaar op. Ook wandelen Noren graag. In de bossen groeien volop eetbare paddestoelen en bosbessen, waarvan ze heerlijke gerechten maken. Bij mensen waar we op bezoek gaan krijgen we opvallend vaak zelf gebakken cake met bosbessen. Of gebakken vers gevangen forel.

 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.