Noorwegen beste land om te wonen image
Nadine

Noorwegen beste land om te wonen

Volgens de Verenigde Naties is Noorwegen het beste land ter wereld om te leven. UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN, heeft gekeken naar verschillende aspecten van de leefomstandigheden in verscheidene landen en op basis daarvan een overzicht opgesteld.

De lijst is maandag vrijgegeven. De plaats op de ranglijst is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is er gelet op inkomen, gezondheidszorg en levensverwachting.

Ranglijst

Noorwegen bijt de spits af, Australië is tweede op de lijst en IJsland nummer drie. De vierde stek is voor Canada en Ierland staat op plaats vijf. Nederland valt met positie 6 net buiten de top.

Afrikaanse landen

Opvallend veel Afrikaanse landen staan in de onderste regionen van de lijst. Sierra Leone, Niger sluiten de lijst, samen met Afghanistan.

Problemen

Veel landen die als slechtste land om te wonen worden aangemerkt, worden geteisterd door economische problemen, ziektes als hiv/aids, oorlogen en andere conflicten.

Verschillen

Er zijn grote verschillen tussen de nummer 1, Noorwegen, en de laatste, Niger. Zo zit er een verschil van dertig jaar in de levensverwachting. Per hoofd van de bevolking verdienen de Noren 85 maal zoveel als de Nigerianen.

Analfabetisme

Ruim 50% van de bevolking in de 24 armste landen is analfabeet. Bij de landen die wat betreft inkomen in de middenmoot zitten, is het aantal mensen dat niet kan lezen en schrijven al gedaald naar een vijfde.

Het oudst

In Japan worden de mensen gemiddeld het oudst, bijna 83 jaar. Dit in tegenstelling met Afghanistan, waar de mensen gemiddeld niet ouder dan 44 worden.

Verschuivingen

Ieder jaar zijn er wel verschuivingen in de lijst. Dat kan zijn omdat er meer geld het land inkomt of uitgaat, de levensverwachting stijgt of omdat bijvoorbeeld het onderwijs verbeterd is.

De gehele lijst is hier te zien.

Foto door: Bergwerk.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.