Het beste van Noorwegen: 10 (coronaproof) reistips weg van de massa image
Malou van Breevoort

Het beste van Noorwegen: 10 (coronaproof) reistips weg van de massa

Ben jij ook zo toe aan een vakantie waar je even weg van de wereld kunt zijn? De wilde, ongerepte natuur van Noorwegen leent zich perfect om je van de massa te onttrekken. Diepe fjorden die zich als scherpe tanden ontworstelen aan de zee, eindeloze toendra’s, steile hellingen, woeste watervallen en serene meren: wij zetten onze 10 beste tips (plus bonustip) op een rijtje.

 1. Ga mountainbiken onder het noorderlicht

De Noorse Lofoten behoren tot de beste mountainbikebestemmingen van Europa. Als fietser kun je het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. De slingerweg tussen Svolvær, Kabelvåg en Henningsvær is goed begaanbaar en zó fotogeniek dat je waarschijnlijk vaker naast dan op je fiets zit. Ervaring? Zoek dan de hoogte op. Trotseer singletracks en geniet van 360 gradenpanorama’s. Als je vanuit het zadel van het noorderlicht wilt genieten plan je je fietstocht in september of oktober.

Zou jij het aandurven: mountainbiken in het pikkedonker met een lampje op je helm en het noorderlicht als enige lichtbron? Foto: 

2. Ga op walvissafari

Er zijn weinig ervaringen die zoveel indruk maken als een walvisstaart uit zee te zien oprijzen. De beste walvissafari vertrekt vanuit Andenes op de Vesterålen. Voor de kust van deze eilandengroep heb je 95 procent kans om een walvis, waaronder de potvis, tegen te komen. Windjack en fototoestel mee!

De potvis kan tot een diepte van maar liefst 3 kilometer duiken. Dat is het diepst van alle zoogdieren die in de oceaan leven. Foto: Marten Bril.

 3. Verdiep je in de Samische cultuur

De oorspronkelijke bewoners van deze arctische streek kennen een rijke cultuur, waarin het rendier en de harmonie met de natuur centraal staan. Maak kennis met de Samische keuken, hun kleurrijke dracht en het zangerige joiken, maar ook met de zwarte bladzijde van langdurige onderdrukking. Voor de meest bijzondere Sami-ervaring trek je in de tweede helft van april naar Noord-Noorwegen, als de Samiherders met hun rendieren van het binnenland naar de kust trekken. 

Rendieren leveren de Sami melk, vlees en huiden. Foto: Pé Chan.

 4. Schaak met Russen in Barentsburg

Barentsburg, een Russische kolenmijn op het eiland Spitsbergen, is viezig, aftands, modderig en onrendabel. Maar het stadje heeft ook een rare, filmische charme, alsof je in de Sovjet-Unie anno 1980 bent beland. Lenin staat er nog fier op een sokkel. Bezoek in ieder geval het hotel met een volledig houten bar, waar Armeense cognac te krijgen is, en speel een potje schaak met de locals. 

Barentsburg dankt zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Foto: Pé Chan.

5. Ga skiën of snowboarden op poedersneeuw

In Myrkdalen komt elke skiër en snowboarder aan zijn trekken. Het skigebied is overzichtelijk en daardoor ideaal voor beginners en gezinnen met kinderen. De gevorderde wintersporter kan echter kiezen uit een breed scala aan off-pistemogelijkheden. Gemiddeld valt er in het winterseizoen zo’n vijf à zes meter sneeuw, vooral in poedervorm. Door de ligging en het klimaat blijft de (poeder)sneeuw in de vallei van Myrkdalen langer liggen dan elders.

Myrkdalen is een walhalla voor menig wintersportliefhebber. Foto: Malou van Breevoort.

6. Slaap in een houten hut in de bergen

Bijna alle Noorse families hebben een klein huisje, een hytte, in de bergen, vaak zonder elektriciteit en/of stromend water. Drinkwater halen ze rechtstreeks uit een beek, koken gebeurt op gas. Als reiziger kun je deze hutten huren. Ga naar de website van Oydvin-Gard voor meer informatie.

Peer Gynt is een bekend mythologisch, Noors figuur die rond zou hebben gedwaald in de regio Hovringen. Niet gek dus dat hier de 'Peer Gynt Hytte' staat waar je een nacht kunt verblijven. Foto: Communitylid Bergwerk.

7. Raak in de ban van Noorse architectuur

Een bezoek aan het Kistefos Sculpture Park, op een uurtje rijden ten noorden van Oslo, is een must. Niet alleen vanwege de 46 sculpturen, die staan opgesteld in een bosrijke beeldentuin, maar ook vanwege The Twist, een kunstgalerie en loopbrug ineen. Het architectonische hoogstandje boven de Randsela-rivier dankt zijn naam aan het kwartslagdraaiontwerp. In de zestig meter lange hal worden steeds wisselende werken uitgestald. Open van eind mei tot medio november.

Het Kistefos Museum heeft een van ’s werelds meest toonaangevende collecties op het gebied van moderne kunst. Foto: Laurian Ghinitoiu.

8. Spot vogels en zeehonden op het eiland Anda

Als het weer meezit – de zee kan nogal onstuimig zijn – is de oversteek van Stø naar het eilandje Anda zeker de moeite waard. Je treft er onder meer papegaaiduikers, zeearenden en de grootste zeehondenkolonie van Noorwegen aan.

Papegaaiduikers kunnen zo'n 20 jaar oud worden. Foto: Buro Scanbrit.

9. Maak de oversteek naar de grootste eilandverrassing van het land

Naast het door Unesco bekroonde cultuurlandschap is ook het fysieke landschap van de Vega-archipel imponerend. Elke windrichting herbergt zijn eigen schatten: in het zuiden vind je ondiepe baaien en witte stranden, in het noorden traditionele vissershavens, in het westen panoramische vergezichten en in het oosten dichte bossen met verscholen inhammen. Je bereikt de archipel per boot of autoferry.

De eilanden van de Vega-archipel bevinden zich nét ten zuiden van de poolcirkel. Foto: Anton Ligaarden.

10. Bezoek Pyramiden op Spitsbergen

Vanuit Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, kun je ’s zomers een boeiende dagexcursie naar de voormalige Russische kolenmijnnederzetting Pyramiden maken. Met een Russische gids loop je door een spookstad: een haven met onder andere kranen en spoorrails, een hospitaal en een school. De ligging is fantastisch, onder een piramidevormige berg met uitzicht op de reusachtige witte Nordenskiöldgletsjer aan de overzijde van de fjord.

Het dunbevolkte Spitsbergen telt niet meer dan drieduizend inwoners. Foto: Unsplash.

Bonustip: de Goede Reispodcast

In aflevering 16 van de Goede Reispodcast, de reispodcast van Columbus Travel en BNR Nieuwsradio, geven we de tips voor de mooiste reiservaringen van Scandinavië, en Lapland in het bijzonder.

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

Wil je tot slot weten of de tips in deze top tien nog wel coronaproof zijn op het moment dat je ze wil bezoeken? Ga dan naar onze reisadviespagina, met de laatste reisadviezen en corona-updates.