Columbus onderzoekt: het Noorwegen van Columbus Travelers image

Columbus onderzoekt: het Noorwegen van Columbus Travelers

Noorwegen is een van de populairste Europese bestemmingen onder Columbus-lezers. Via Instagram hebben we een onderzoekje gehouden naar jullie Noorwegen-ervaringen. Zo hebben we een mooi lijstje vol tips, favorieten en bijzondere plekken kunnen verzamelen. Ben jij nog nooit in Noorwegen geweest? Doe dan hier inspiratie op.


Is Trondheim jouw favoriete stad in Noorwegen? (Foto: Karin Klijn)

Waar wij vooral nieuwsgierig naar waren, is hoeveel van jullie eigenlijk in Noorwegen geweest zijn. Een kleine minderheid van zo’n 43 procent is wel geweest. Een opvallend hoog percentage! Maar dat betekent dat 57 procent van jullie nog een mooie eerste Noorwegenreis voor de boeg hebben ;)

 

Stedentrip

 

En de Noorwegen travelers weten precies waarheen. Als favoriete stad staat Bergen stipt op nummer één. De stad kreeg maar liefst 47 stemmen. De nummer twee en nummer drie hebben een bijna gelijke score. 25 stemmen voor Oslo en 23 stemmen voor Tromsø. Andere steden die ook een aantal keer genoemd werden: Trondheim en Alesund. @petra_vk noemde zelfs Longyearbyen op Spitsbergen. Hebben jullie weleens gehoord van Tingvoll? @jeroenruissen verkoos deze Noorse stad boven alle anderen. @mystoryoftravelling is helemaal in love met Stavanger, een stad in het zuidwesten van Noorwegen.

 

Seizoenen

Wat is nu de beste tijd om naar Noorwegen te reizen? Natuurlijk heeft iedereen een eigen voorkeur, maar de grote meerderheid (35 stemmen) kiest ervoor om in de zomer naar Noorwegen te reizen. Toch zeiden 28 van jullie het liefst in de winter naar Noorwegen te gaan. @petravanlimpt geeft aan twee keer in de zomer en één keer in de winter naar Noorwegen te zijn geweest en dat beide seizoenen hun charmes hebben. Ook voor de herfst en lente waren wel wat stemmen over. Nog zeven mensen kozen voor de lente als favoriete seizoen. Maar vijf keer werd er voor de herfst gekozen. Voor @marijkeberendijk maakt het helemaal niets uit welk seizoen.

 

Cultuursnuiven

 

Cultuursnuiven in de leukste musea, de Noorwegen travelers geven je hun favorieten. Met stipt op nummer één is het Vikingskipshuset, oftewel het Vikingsschip museum in Oslo. Andere aanraders in Oslo zijn het Astrup Fearnley museum, waar je moderne kunst kunt bezichtigen, het Norsk Folkemuseum (volksmuseum) en het openluchtmuseum Vigelandpark waar 200 beelden van kunstenaar Gustav Vigeland’s beelden staan. Ben je in Bergen? Ga dan naar het Maritiem Museum of naar KODE, een van de grootste musea voor kunst, design en muziek in Scandinavië. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het Polar Museum in Tromsø. @timt1889 raadt het Norwegian Industrial Workers Museum in Vemork aan. 

 


Op zijn Noors (Foto: Mikita KarasiouUnsplash)

 

Weg van de massa

 

Je wilt in Noorwegen weg van de massa reizen, maar hoe doe je dat? @maartjedollevoet zegt: ‘Massa in Noorwegen? Die moet je zoeken! Je kunt kilometers rijden en nog niemand tegenkomen.’  @Mvkxxx raadt aan om naar het eiland Reksteren te reizen. Meerdere van jullie raden aan om te gaan wildkamperen en vooral meer naar het noorden te reizen als je de massa wilt vermijden. Heel ver noordelijk is wat @d0wn2travel aanraadt: zeilen rond Spitsbergen. Last but not least: ga op gletsjerhike bij Gjerde in oktober zegt @thenewjourney.

 

Foooood

 

Bij de Noorse keuken denk je al snel aan vis. Dat is dan ook het meest genoemde antwoord op de vraag ‘Wat is je favoriete eten/drinken in Noorwegen?’. Maar naast de verse vis (specifiek zalm), kwamen jullie met nog andere bijzondere lekkernijen. @gesannej eet graag smash; Bugles chips met chocolade eromheen, terwijl @travelmonkienl geniet van de Noorse vissoep tijdens een aurora borealis safari. @mapscrats geeft aan dol te zijn op een rendierstoofpotje. En als variant van yoghurt eet @anouchkabakker graag Filmjölk. Wil je heerlijk eten? @bebbes78 geeft aan dat haar favoriete eten alles bij restaurant Maaemo is.

 

Nors(k)

 

Hoe zijn die Noren nu eigenlijk? Jullie gaven vrijwel allemaal dezelfde tegenstelling aan. Aan de ene kant zijn Noren: op zichzelf, rustig, stug, gesloten en houden ze van hun privacy. Aan de andere kant zeiden jullie dat als je ze iets beter leert kennen het ontzettende vriendelijke, gastvrije, aardige en behulpzame mensen zijn. @dominiquetravel verwoordde het kort maar krachtig: nors (ja, met één o) maar likeable.


Wist je dat je met jouw mooiste Noorwegen foto's prijzen kunt winnen? Heb jij een bijzondere dierenfoto, een prachtig stadsgezicht een of een mooi portret? Deel jouw Norway Stories met ons en win. Lees hier hoe je mee kunt doen.