Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maskerade, immaterieel erfgoed in Brielle

Zuid-Holland,
Nederland


Vandaag is het beroep van molenaar tot immaterieel erfgoed verklaard. Van harte gefeliciteerd molenaars!
In 2016 kreeg de Brielse Maskerade deze status, waar ik als inwoner van Brielle heel trots op ben. Op 5 december trekken veel Briellenaren voor deze Maskerade naar de binnenstad van Brielle. Daar wordt gemaskerd en verkleed op een ludieke manier geprotesteerd tegen van alles en nog wat. De optocht trekt langs het stadhuis, waar aan burgemeester, wethouders en Sinterklaas getoond wordt wat er zoal leeft onder de bevolking.
Dit jaar werd door de Gidsengroep waar ik lid van ben gepleit voor het behoud van de naam Witte de Withstraat. De zeevaarder, geboren in Brielle, is omstreden vanwege zijn betrokkenheid bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en Westindische Compagnie (WIC). De meningen over zijn rol zijn verdeeld.
Ook werd gepleit voor langere openingstijden van de horeca, wel of niet verlichte terrassen en je gezellig verkleden bij alle gelegenheden. De vele Engelsen in de stad willen na Brexit graag blijven. De Engelse Bobby had dan ook zijn Brek-Zitje meegenomen, waarmee hij een eervolle vermelding en een hand van de burgemeester en Sinterklaas verdiende.