Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid-Holland image

De bevrijding van Brielle deel 4

Zuid-Holland
Nederland
Reizendebeer

De bevrijding van Brielle deel 4

k ken geen plaats waar ze zo uitbundig hun geschiedenis vieren als Den Briel, ieder jaar op 1 april viert Den Briel zijn bevrijding van de Spanjaarden alsof het de dag ervoor gebeurd is.
Heel de stad lijkt een reis terug in de tijd te maken, in een toneelspel met geen gelijkenis herleven ze de gebeurtenis die afspeelde op 1 april 1572, dit mogelijk gemaakt door de zeer ervaren 1 april vereniging en de gedreven inwoners van Den Briel

In mijn vorige blogs vertelde ik dat de geuzenvloot van Admiraal Lumey door een storm per toeval aanmeerde vlak bij de vesting stad Den Briel, door zijn ondercommandant Blois van Treslong en de plaatselijke veerman Coppestock liet admiraal Lumey zich overtuigen om Den Briel over te nemen, de admiraal regelde hiervoor een ontmoeting met de bugemeester van Den Briel dhr. Koekkebakker. Het gesprek draaide op niks uit en dhr Koekkebakker sluite de stadsporten voor de Geuzen, de admiraal besloot Den Briel met geweld over te nemen.


De bevrijding van Den Briel, deel 4: "In naam van Oranje doe open die poort!!!"

Zo klonk de laatste waarschuwing van de admiraal over de stadsveste bij de noord poort van Den Briel. De admiraal stond bekend als een geweldige strateeg, maar ook een eigenwijze driftkikker met een kort lontje, en die burgemeester Koekkebakker is ver over de streep gegaan door hun uit te maken voor piraten en plunderaars waarna hij vervolgens de stadspoort voor hun neus dichtgooide.
De admiraal had geen goed woord meer voor de burgemeester over, een landverrader was hij, een vriendje van de Spanjaarden terwijl de Brielse arbeiders kromgingen aan de veel te hooge belasting, als hij oorlog wil dan kan hij het krijgen.
Onmiddellijk heeft hij na het gesprek met Koekkebakker zijn beste mensen verzameld, en daarmee naar de noord poort van Den Briel getrokken, de scheepsmast meegenomen om de poort te Rammeien.
Een andere groep had hij naar de zuidpoort gestuurd om iedereen die de stad uit vluchtte op te wachten.
Inmiddels had hij de kleine linies Spaanse soldaten die hun voor de noord poort opwachtte verslagen, de soldaten die hij niet meteen kon gijzelen zijn het water in geduwd en hij zag lachend hoe de soldaten zwommen voor hun leven.
Maar nu werd geweigerd de poort te openen, zijn geduld was op, de poort moet open, liever gister dan vandaag.
De scheepsmast als ram dragend rende zijn sterkste mannen op de stadspoort af, maar na drie vier keer rammeien was de poort nog steeds intact.
De admiraal liep rood aan van woede en noemde zijn mannen mietjes, de Geuzen gaven het niet op en rende met hun geïmproviseerde ram nogmaals op de poort af, waarna de noord poort van Den Briel het begaf.

Binnen de poort begon het definitieve gevecht tussen de Geuzen en de Spanjaarden, maar deze wonnen de Geuzen op hun sloffen, in een parade door Den Briel heen trok Lumey en zijn mannen richting stadhuis om de stad definitief in te nemen.


En zo werd op 1 april 1572 Den Briel overgenomen door de Geuzen, het is naïef om te zeggen dat de Geuzen lieverdjes waren, kerken werden geplunderd, nonnen onteerd, Burgemeester Koekkebakker werd door Admiraal Lumey aan zijn bemanning geschonken waarna ze alles met hem konden doen, en de Spanjaarden werden in zicht van het volk gehangen.
Maar Den Briel werd niet afgebrand, maar werd het eerste door de Spanjaarden bevrijde Nederlandse stad, al gauw sloten de Geuzen zich aan bij het verzet geleid door Willem van Oranje, en werden meerdere steden zoals Vlissingen gered.
Hieruit ontstonden de grondbeginselen van het Nederlands Koninkrijk zoals wij hem vandaag de dag kennen.

En dat is toch echt iedere 1 april een feestje waard.

Einde

Foto's

eddf6.jpg
eddf6.jpg
Reizendebeer
caeef.jpg
caeef.jpg
Reizendebeer
a1f88.jpg
a1f88.jpg
Reizendebeer