Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid-Holland image

De bevrijding van Den Briel Deel 1

Zuid-Holland
Nederland
Reizendebeer

De bevrijding van Den Briel Deel 1

Ik ken geen plaats waar ze zo uitbundig hun geschiedenis vieren als Den Briel, ieder jaar op 1 april viert Den Briel zijn bevrijding van de Spanjaarden alsof het de dag ervoor gebeurd is.
Heel de stad lijkt een reis terug in de tijd te maken, in een toneelspel met geen gelijkenis herleven ze de gebeurtenis die afspeelde op 1 april 1572, dit mogelijk gemaakt door de zeer ervaren 1 april vereniging en de gedreven inwoners van Den Briel.

Meelopend met toneelspel had ik zoveel mooie foto’s dat ik deze onmogelijk in 1 dag kan posten, daarom lijkt het mij leuk deze maand een thema te maken waarin de hele geschiedenis uitgelegd gaat worden.
Via diverse blogs en vele foto’s hoop ik de komende maand een blauwe lijn te creëren waarin de geschiedenis nogmaals wordt herleeft.

Uiteraard begin ik deze blog met de voorgeschiedenis, hopelijk vind men het verhaal net zo interessant al de mensen van Den Briel zelf.


De bevrijding van Den Briel, deel 1: Het ontstaan van Geuzen.

De lagen landen zijn grotendeels bezet door de Spanjaarden, deze leggen zware belasting en eisen op het Nederlandse arbeiders volk. Daarnaast traden de Spanjaarden hard op tegen ketters, beeldenstormers en iedereen die niet katholiek wou worden, verenigde edelen stuurde een smeekschrift voor genade aan de regie maar er werd lachend gezegd „Het zijn maar bedelarenâ€￾ In het Spaans is het woord bedelaar „geuexâ€￾ waaruit de naam geus geboren die gegeven werd aan de verenigde verzet strijders die de lage landen steeds rijker werd. De Spaanse Hertog Alva wert belast met het aanpakken van het Geuzenverzet.

De meeste Geuzen vluchten het water op waar ze het verzet door zette, via Willem van Oranje kregen de Geuzen kaapbrieven waardoor het mogelijk werd gemaakt Spaanse schepen aan te vallen en te plunderen. De watergeuzen hadden eerst een veilige haven in Engeland, maar toen ze steeds brutaler werden en ook Franse en Engelse schepen overvielen besloot de Koningin van Engeland dat de Geuzen het land moeten verlaten.

In maart 1572 vertrokken de Geuzen uit Dover naar Noord Duitsland, maar kwamen in een zware storm terecht, om van de storm te ontlopen liet de Geuzenadmiraal Lumey zijn schepen ankeren in de Zuid-Hollandse Maasmond vlak bij de plaats Den Briel.
Met hem meegevaren was de oud Brielse schip commandant Blois van Treslong die hem weet te overtuigen om de stad Den Briel in te nemen als nieuwe thuishaven.

wordt vervolgd

Foto's

10a34.jpg
10a34.jpg
Reizendebeer
8f21b.jpg
8f21b.jpg
Reizendebeer
b2f8a.jpg
b2f8a.jpg
Reizendebeer