Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte zwanen, zwarte zwanen...

Zuid-Holland,
Nederland


Wat zijn ze lief deze donzige zwanenjongen. En het lijkt erop dat ze allemaal wit worden. Al zal er een enkele keer een zwarte tussen zitten. En in coronatijd blijkt de zwarte zwaan een metafoor.

Heel lang hebben mensen gedacht dat zwarte zwanen niet bestaan. Een zwaan is wit ­– zwarte zwanen komen eenvoudigweg niet voor, zo dacht men. Maar de zwarte zwaan bleek wél te bestaan. De econoom en bestseller-auteur Nassim Nicholas Taleb, gebruikt de ‘zwarte zwaan’ als metafoor voor volstrekt onvoorstelbare en dus onvoorspelbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die zich desondanks voordoen en dan enorme gevolgen hebben.

Zijn metafoor wordt deze maanden veel gebruikt: Covid-19 is een zwarte zwaan. De metafoor is aantrekkelijk, omdat ze ons comfort geeft. Covid-19 was zo onvoorspelbaar en onvoorstelbaar, dat je niemand kwalijk kunt nemen dat er te laat werd gereageerd – de politiek niet, het RIVM niet, ons als burgers niet. Door Covid-19 een zwarte zwaan te noemen, zijn we allemaal geëxcuseerd.(bron: Trouw:Hans de Bruijn24 mei 2020)