Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid-Holland image

Dauwtrappen, proef de lente

Zuid-Holland
Nederland
Vulture1960

Dauwtrappen, proef de lente

Zaterdag 18 april 2015 het is 05.30 uur en de wekker rukt mij uit mijn slaap. Mijn meisje moet werken, zij rolt het bed uit. Ik blijf nog even liggen en wacht tot zij klaar is in de badkamer. Dan sta ik ook op. Ben altijd een vroege vogel dus heb er niet zoveel moeite mee. Ik fris me op en kleed me aan. Lekker de krant lezen en genieten van mijn cracker met ham en kaas, verse jus d”orange en en een glas melk erbij. Daarna volgt het eerste bakje koffie met een ontbijtkoek. Dat is mijn dagelijkse ochtendritueel. Mijn meisje neemt afscheid zij gaat weer bejaarden verzorgen!

Ik pak fotospullen en pak mijn rugtas in. Ook eten en drinken neem ik mee. Om 07.15 zadel ik mijn stalen ros op en vertrek. Brrrr waar ben ik aan begonnen het is nog erg fris rond de 4 graden celsius. De handschoenen gaan aan en de capuchon op. Moet ongeveer 12,5 km fietsen voor ik op mijn bestemming ben. Ook nog tegenwind. Wat doe ik mijzelf aan. Het is nog rustig op straat, alleen af en toe een verdwaalde jogger en wat wielrenners.

Om 08.00 uur bereik ik mijn eerste bestemming. de Leidschendammerhout. Een mooi natuurgebied waar je doorheen kan wandelen of fietsen. Er grazen Schotse hooglanders en er zijn veel vogels te zien. Ik wil een wandeling maken door het Laarzenpad. Maar helaas dat is gesloten. Er is teveel regen gevallen. Gelukkig breekt de zon door en wordt het al snel aangenamer. Ik fiets rustig door dit mooie gebied naar mijn volgende bestemming, de vogelkijkhut bij de Vogelplas de Starrevaart. De vogels fluiten en je ruikt de bomen en de bloesem. Dat geeft een heerlijk gevoel daar doe je het voor. Lekker de lente opsnuiven.

Bij de Starrevaart aangekomen parkeer ik mijn fiets aan een hek. Lekker stuk wandelen naar de vogelhut. En natuurlijk kijken of ik wat bijzondere vogels kan spotten. Ik zie dat het druk is bij de vogelhut. Er wandelen 4 groepen door het gebied die een vogelcursus doen met een vogelaar. Ik maak een praatje. Ze moeten vogels spotten, benamen en ook vogel leren kennen aan de hand van hun gefluit of gedrag. Zij zijn nog vroeger vertrokken dan ik. In de vogelhut wacht ik rustig tot ik op een goed plekje kan zitten om foto’s te schieten. Er zijn grutto’s, kluten, kuifeenden, smient, meerkoet, grauwe gans, nijlgans, Canadese gans, en diverse soorten meeuwen. Het riet staat er ook prachtig bij en het zonnetje zorgt voor mooie schittering op het water.

Na een kwartiertje verlaat ik de vogelhut en wandel terug naar mijn fiets. Opeens hoor ik prachtig gefluit. Ik kijk en zoek maar ik zie hem niet. Ik concentreer mij op het fluiten en dan zie ik hem zitten. Snel maak ik wat foto’s want voor je het weet vliegt hij weg. Door mijn lens zie ik dat dit vogeltje een prachtig gekleurd borstje heeft. Ik ga weer geconcentreerd verder met het maken van foto’s . Probeer een foto te maken als hij aan het zingen is. De vogelaar heeft het gezang ook gehoord, en de groep cursisten komt mijn kant uit. Natuurlijk vraag ik even welk vogeltje het is. Het is de blauwborst. Die had ik nog nooit voor mijn lens gehad. Ik kijk mijn foto’s terug op het schermpje. Ik zie dat er een hele mooie tussenzit. Ik voel mij euforisch. Daar doe je het voor. De ochtend is nu al geslaagd.

Ik fiets weer verder, een rondje om de recreatieplas de Vlietlanden heen genietend van de mooie geluiden en geuren. De bomen ontwaken uit hun winterslaap en laten hun mooie nieuwe bladeren zien. Ook het onkruid tiert al welig, maar het zorgt wel voor mooie kleuren. Ik fiets langs de Vliet terug. Nu heb ik het windje mee en het zonnetje schijnt op mijn bolletje. Heerlijk.

Nederland ontwaakt. Kom nu veel meer auto’s, fietsers en wandelaars tegen. Ik zie de volgende generatie olympisch kampioenen in de dames acht helemaal bezweet erg snel voorbij roeien.

Ik fiets weer terug naar de Leidschendammerhout om nog even bij de Schotse Hooglanders te gaan kijken. Het is een grote groep met een paar jonkies. Zij zijn nu druk aan het ontbijten. Het gras wordt uit de grond gerukt en verdwijnt via hun tong in hun mond. Kan nog een paar leuke plaatjes schieten. Ik fiets weer verder langs de Vliet. Vind een bankje zit lekker in het zonnetje. Even de lunch naar binnen werken. Smaakt heerlijk. Als ik in Leidschendam aankom zie ik een fietsbordje staan met daarop de richting naar de Drie Molens. Ik heb toch alle tijd. Dus daar fiets ik ook even naar toe. Er is daar zelfs een cafe waar je wat kan drinken en je kunt er een roeiboot huren. Ook de molens worden in alle standen op de foto gezet. Rustig fiets ik weer naar huis terug waar ik om 12.00 uur aankom.

Het was een mooie lente ochtend, en het was het waard! Ga ik meer doen!

Foto's

1e7ad.jpg
1e7ad.jpg
Vulture1960
e4573.jpg
e4573.jpg
Vulture1960
1e7ad.jpg
1e7ad.jpg
Vulture1960
e4573.jpg
e4573.jpg
Vulture1960
e7059.jpg
e7059.jpg
Vulture1960
e7059.jpg
e7059.jpg
Vulture1960