Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid-Holland image

Op safari in de achtertuin!

Zuid-Holland
Nederland
Donna

Op safari in de achtertuin!


Dat je niet altijd naar Afrika hoeft voor een safari heb ik afgelopen week ervaren! Door een knieoperatie was ik tot huis ėn tuin veroordeeld. Het was mooi weer dus geen straf, maar een uitgelezen mogelijkheid wat meer van de tuin te genieten dan normaal. Onze tuin ligt in een woonwijk van een dorp in het Groene Hart en heeft de, voor een woonwijk, flinke afmeting van ongeveer 7x23 meter. We houden van een wilde tuin en die hebben we dan ook. In de tuin van de buren staan hele hoge bomen en zelf hebben we vrij grote struiken, bamboe en wat grotere bomen. Verder veel vaste planten, een vijver, een klein stukje grasveld en een kippenhok met twee kippen (blauwe koekkoek).
We hebben een rijk vogelleven in de tuin, dat komt vooral door het kippenvoer! Ongelofelijk hoe de familie mus zich door de kleinste gaatjes in het gaas weet te wringen om een graankorrel te bemachtigen. En de familie mus is heel uitgebreid dit jaar. Als ze in een zwerm aan komen vliegen (ik heb er zeker 25 geteld) en zich verschansen in de bamboe, moet ik toch altijd aan Hitchcock denken. Naast mussen hebben we een koolmezenfamilie, die dankbaar gebruik maakt van de pot pindakaas die we hebben neergelegd. Merels en lijsters zijn er ook volop; lijsters zoeken slakken, die ze op het terras kapot slaan. Elke avond brengt meneer of mevrouw lijster een uitgebreide serenade.
Er staan een paar vogeldrinkbakjes en er wordt druk gebadderd.
Afgelopen vrijdag hoorde ik opeens een enorm vogelkabaal en klapperende vleugels. De sperwer zou toch niet weer terug zijn? Ja hoor, hij had een koolmeesje te pakken en zat deze op het terras heerlijk op te peuzelen. That's life... Vorig jaar had hij een paar keer een Turkse tortel te pakken... Hij zal wel snel weer honger hebben na zo'n klein koolmeesje...
Heel bijzonder was ook een gierzwaluw, die opeens op het grasveld zat. Het leek me een jonge vogel die nog niet goed wist hoe hij moest vliegen. We hebben hem voor zijn eigen veiligheid maar richting struiken gedirigeerd!
Om de vogellijst compleet te maken: eksters, kraaien, Turkse tortels, een enkele meeuw en een enkele spreeuw.
Op een van de mooie zomeravonden zitten we nog buiten en horen opeens een gesnuif en gekraak. Luipaard, cheetah? Natuurlijk niet, maar we zien wel een grote egel te voorschijn komen, op weg naar de pot pindakaas in de aardewerken vuurhaard (kapot, dus niet meer in gebruik). En een tweede volgt. Nu zijn egels einzelgängers met territoriumdrift, dus dat gaat kletteren. En ja hoor, samen ruziën in de vuurhaard, om de pot pindakaas. Met een hoop gesnuif en gegrom jaagt de een de ander weg.
Intussen vliegen de vleermuizen hun rondjes over de tuin, in hun vlucht gelukkig veel muggen verorberend.
De volgende dag zit ik in mijn schaduwhoekje in de tuin met een boek (je komt zo wel aan je boeken toe) en zie wat bewegen in mijn linkerooghoek. Een grote pad hobbelt over het grasveld en verschuilt zich snel onder een paar planten. Weer ėėn voor mijn safari afstreeplijst! Op de bladeren van de laurier zit een grote libelle, waarschijnlijk net uitgekomen, want zijn vleugels moeten nog drogen.
Vlinders fladderen door de tuin en landen op de vlinderstruik. Een kikker plonst in de vijver, mijn safari in de achtertuin kan niet meer stuk... onze eigen Big Five is afgestreept...

Foto's

36482.jpg
36482.jpg
Donna
20a12.jpg
20a12.jpg
Donna
20a12.jpg
20a12.jpg
Donna
16de1.jpg
16de1.jpg
Donna
16de1.jpg
16de1.jpg
Donna