Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stap in de geschiedenis van het water van '53 tot nu

Zeeland,
Nederland


Aan de Weg van de Buitenlandse Pers in Ouwerkerk ligt het watersnoodmuseum. Het watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat tijdens de watersnoodramp in '53. Elk caisson heeft een eigen thema.
In caisson 1 wordt het verhaal van de watersnoodramp verteld. Dat wordt gedaan met historische polygoonbeelden en tal van schijnbaar alledaagse gebruiksvoorwerpen. Samen schetsen die een beeld van de ramp die zich die nacht voltrokken heeft.
In caisson 2 verhalen over wanhoop en daadkracht. Wanhoop van zij die getroffen zijn door de watersnoodramp. Daadkracht van de hulpverleners: van Urker Vissers en het Rode Kruis tot militairen.
In caisson 3 zijn machines te zien die bij het dijkherstel zijn gebruikt. Om ervoor te zorgen dat een ramp zoals die van februari 1953 nooit meer kan gebeuren, wordt het Deltaplan opgesteld: één van de meest revolutionaire waterbouwkundige projecten ter wereld.
Waterbewustzijn. Daar draait het om in caisson 4. Water heeft een belangrijke rol in het dagelijks leven en met waterbeheer ben je nooit klaar. De keuzes die nu voor het deltagebied gemaakt worden werken door in de (verre) toekomst. Dat maakt waterbeheer intrigerend en spannend.