Zeeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klein mannetje in Zeeland

Zeeland,
Nederland


Zee en strand: altijd goed voor kinderen. De ouders willen er wel graag zon bij. Zij zitten goed, want volgens omroep Zeeland heeft de provincie op Den Helder na de meeste zonuren:

'De laatste 30 jaar heeft Den Helder de meeste zonuren gehad. Vorig jaar was het wel een keer het zonnigst in Zeeland, maar dat is niet altijd zo. Dit komt, omdat Den Helder hoger is gelegen en daardoor in een jaar een half uur langer dag heeft dan Vlissingen.

Als we kijken naar de meest zonnige provincie, dan staat Zeeland wel op de eerste plaats. De verschillen zijn over een jaar genomen betrekkelijk klein, maar in de zomer springt Zeeland er net bovenuit.
De oorzaak ligt in het ontbreken van stapelwolken. Boven land kom je deze wolken veelvuldig tegen, maar boven de Ooster- en Westerschelde en de Noordzee komen ze zelden voor, waardoor de zon niet wordt gehinderd door wolken. Dat is de reden dat we in Zeeland aan de kust meer zonuren hebben dan in de rest van Nederland. '
Dit mannetje maakt het niet uit; hij heeft alleen oog voor zijn nieuwe fietsje waarmee hij op het brede strand alle kanten uit kan.