Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Utrecht image

Utrecht

Utrecht
Nederland
Dapau

Heimwee

Heimwee

Ik ben een heimwee-persoon. En dan bedoel ik niet in de letterlijke zin van het woord, waar “heim” “thuis” betekent, maar meer in de zin van “een nostalgisch verlangen naar een plek, gebeurtenis, persoon, gevoel of sfeer”. Iedereen kent dat gevoel wel, maar de een heeft het wat sterker dan de ander. Bij mij is het zelfs zo erg dat ik het ruime tijd voor het vertrek van zo’n plek al voel aankomen en dat het zelfs al kan toeslaan. Ik krijg dan vaak een knoop in mijn maag en loop de laatste dagen al met een brok in m’n keel van het afscheid nemen. Met een melancholische blik, niet zelden verfraaid met een traan in een ooghoek, kan ik een mooi typerend landschap in me opnemen en al terugdenken aan die mooie tijd die we hadden nog ver voordat het afscheidnemen is begonnen.

Normaliter krijg ik dat gevoel zo halverwege de maand augustus. Mijn vrouw(!) Daphne zit in het onderwijs, waardoor wij genoodzaakt zijn om tijdens de schoolvakanties te reizen. Vanaf januari gaan we dan verzinnen waar we deze zomer naartoe zullen gaan. Vol optimisme roepen we dan dat we dit jaar maar es naar Zuid Amerika of naar Afrika moeten gaan om uiteindelijk zo halverwege mei te bepalen dat we toch maar weer naar Azië gaan, verslaafd aan dat continent als we zijn. Begin juni wordt het land (of de landen) en de route ernaartoe bepaald, eind juni betalen we het spoedtarief aan het visumburo en begin juli zitten we in het vliegtuig of de trein. Dat betekent dat we eind augustus weer naar huis moeten zodat het heimwee-gevoel half augustus kan beginnen.

Dit jaar is alles anders...

Vanaf eind november vorig jaar weten we dat er een kleintje aan zit te komen en dat het, als alles goed gaat, half augustus geboren gaat worden. In januari werd het dus niet “verzinnen waar we deze zomer naartoe zullen gaan”. In plaats daarvan was het uitzoeken tot/vanaf wanneer je mag vliegen als zwangere vrouw en als de sodemieter een reisje voor in de voorjaarsvakantie boeken. Niet te ver, maar wel zo ver dat je nog het gevoel hebt “op reis” te zijn geweest... Jordanië bleek de perfecte keus! Vanaf Jordanië is het aftellen geblazen. Aftellen naar mijn veertigste verjaardag in april, aftellen naar onze bruiloft eind juni en aftellen naar de geboorte van de kleine dapau.

Op het moment van schrijven zijn we “op huwelijksreis”... (een welkom en lief huwelijkscadeau van mijn schoonouders) Op dit moment zit ik in een voortent die aan een caravan vast zit en die caravan staat op een camping in Loosdrecht!! Om ons heen staan Hollanders, Duitsers, Belgen en Denen. Mensen die gewend zijn om op deze manier hun vakantie door te brengen. Sommigen hebben hun hele huisraad meegenomen, inclusief geraniums, papegaai, bankstel en stofzuiger!(ik lieg niet) We overleven hier tropische temperaturen, animatie-teams, moesson-achtige stortbuien en grote kleinburgerlijkheid. De camping ligt in het verlengde van de Aalsmeer-baan en om de 5 minuten komt er een vliegtuig over. En ik heb heimwee..

Heimwee naar Mongolië, Laos, de Filippijnen, heel Azië. Heimwee naar het reizen. Heimwee naar mijn dertiger jaren. Heimwee naar mijn ongetrouwde status, maar ook naar mijn trouwdag. Heimwee naar onze roestige oude Volvo die we moesten inruilen voor een oude Mercedes mèt stuurbekrachtiging zodat Daphne er ook nog mee kan inparkeren. Heimwee naar de bedoeïenen tent in de Wadi Rum woestijn en naar de voorpret die een verre reis met zich meebrengt. En ik heb nu al heimwee naar ons huurhuis dat we eind dit jaar gaan verruilen voor ons eerste “eigen” huis. En vooral ook heimwee naar de verwondering die ik heb als ik mijn handen op die zwangere buik leg en beweging voel. Heimwee naar zoveel dingen en allemaal tegelijk. Misschien zijn het de hormonen die de moderne zwangere man tegenwoordig ook mee moet voelen, maar ik voel het als heimwee.

Natuurlijk zie ik ook enorm uit naar de tijd dat we met z’n drieën de wereld verder gaan ontdekken. Of dat nou op de camping in Loosdrecht is of in de rimboe, de wereld is ons “thuis”. Met een melancholische blik en een traan in m’n ooghoek staar ik een 747 na, schrik wakker uit mijn dagdroom, zie mijn vrouw, haar mooie buik en besef... het is goed zo.

Laat een reactie achter

35 reactie(s) bij "Heimwee"

 • profile image comment
  Door Jan10e• geplaatst op 20 Jul 2010 | 20:54:09

  Pfff, ik werd er even stil van. Indringend en begrijpelijk. Zoveel geluk dat je is overkomen en steeds weer op een andere manier al hebt mogen ervaren. Dus heimwee naar het oude. Maar hetgeen nu op stapel staat, daar heb je later ook vast weer heimwee naar. Wat heb je nog meer te wensen. Een gezonde baby waarmee jullie straks ook weer van alles kunnen blijven combineren. Geluk en gezondheid en mogelijkheid om ticket te kopen met je liefste reismaatje(s).

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Gerholdt• geplaatst op 21 Jul 2010 | 02:11:55

  Hoi Dapau,

  Wat heerlijk he dat je zo'n uitlaatklep als Columbus hebt om je gevoelens van je af te schrijven. Je mag er trots op zijn dat je dat durft, doet en kunt!! En dan ook nog de Topblog worden, dat is toch een mooie waarding. Maar jij en je vrouw verdienen nog veel meer felicitaties, en hebben een prachtige reis voor de boeg. Geniet ervan.

  Heel veel succes,
  Ludwig

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Annemieke50• geplaatst op 21 Jul 2010 | 07:03:24

  Ik ben er even stil van, heel herkenbaar jouw mooi beschreven verhaal. Ik denk dat we allemaal deze melangolische gedachten hebben. Het is alleen zo fijn dat er steeds meer bij komen, het betekent dat je steeds weer mooie momenten beleefd. Geniet nog even van jullie samen zijn en die kleine hummel in Daphne's buik. Daarna komen de mooiste momenten uit je leven, dat is iets dat je zelf moet ervaren. Onze kids zijn inmiddels 20 en 24 maar ik kan met heel veel heimwee terug denken aan alle fijne vakanties in de stacaravans in Frankrijk of waar dan ook, terwijl wij er nu niet meer aan moeten denken om daar op een camping te gaan staan.
  Maar we trekken er nu ook weer samen op uit en zijn nu pas begonnen de rest van de wereld te verkennen. Koester alle mooie momenten en met elkaar vormt dat het verhaal van je leven.
  Geniet nog even op die gezellige camping;) en bedankt voor het delen van je gedachten!!

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Ciske• geplaatst op 21 Jul 2010 | 07:14:07

  Gefeliciteerd met dit topblog. Heel ontroerend en mooi geschreven en ik denk voor velen heel herkenbaar. Jullie staan voor een hele nieuwe fase in je leven en ik weet zeker een geweldige fase. Ik denk dat jullie kleintje ook veel van de wereld zal zien want die camping............???
  Groetjes Gert.

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Klompie44• geplaatst op 21 Jul 2010 | 12:07:26

  Gefeliciteerd met je topblog, schitterend, met veel emotie geschreven!!

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Marjan• geplaatst op 21 Jul 2010 | 12:26:59

  wat heerlijk geschreven! Zet 'm op Daphne die laatste loodjes en dan volop genieten jullie! O ja, terecht topblog natuurlijk!

  groetjes Gerwin, Marjan en Noah

  Bericht aangepast op 08:14:29
 • profile image comment
  Door Pdanielse• geplaatst op 17 Jul 2010 | 16:35:43

  Allereerst gefeliciteerd met al die zaken die gefeliciteerd waard zijn. En DE oplossing voor heimwee.....nooit aan toegeven, verder gaan met leven, werken, nieuwe leven etc. Alles is het waard om gedaan te hebben, al begrijp ik als reiziger het heimwee gevoel. Aan de ander kant gewoon blijven doen wat ik je opkomt, immers je hebt meer spijt van het geen je niet hebt gedaan dan andersom.

  Veel geluk allebei en laat die kleine maar komen.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 17 Jul 2010 | 16:40:39

  Geweldig wat ,, zwanger zijn,, al niet met mensen doet.Ik kan me er alles en niets bij voorstellen maar ik vind dat je dit super mooi beschrijft en dit met ons allemaal wilt delen daarvoor dank.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Gorke• geplaatst op 17 Jul 2010 | 16:56:36

  Je vergeet nog de uitstapjes naar de Ardennen die we vroeger met oom Cor maakte. Prachtig beschreven broer. Geniet nog even lekker in Loosdrecht.

  Groetjes, Zus

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Albertensandra• geplaatst op 17 Jul 2010 | 18:00:50

  Geweldig mooi hoe je dit hebt beschreven, het stukje van de camping op Loosdrecht heb ik thuis even hardop aan Albert voorgelezen (hij moest hard lachen...). En heimwee, dat kennen we denk ik allemaal...

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 17 Jul 2010 | 20:34:37

  Mooooi! Heel goed geschreven. Heimwee kennen we natuurlijk allemaal. Maar soms zijn de zaken niet anders dan ze zijn, het gevolg van een keuze. En over een aantal jaren krijg je misschien heimwee naar al het moois dat je nu meemaakt en binnenkort gaat meemaken. Veel dingen, momenten, gebeurtenissen vinden maar één keer plaats. Geniet er van, behalve misschien van de camping, grapje!, en Azië komt vast wel weer!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Trudyvermeij• geplaatst op 17 Jul 2010 | 20:36:34

  Bizar, herken het als geen ander, mooi persoonlijk intiem verhaal en mooi dat je dat met zoveel RR's wilt delen! Ik had precies hetzelfde gevoel toen ik zwanger was van mijn dochter; langzaam opbouwen is mijn advies (mijn favoriete continent is Afrika en ze heeft het over niets anders dan over Afrika en wil daar ook haar eerste spreekbeurt over houden!!) Veel geluk met jullie kleine en dat reizen komt wel goed!!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 17 Jul 2010 | 21:30:13

  Wat een prachtig verhaal dat je met ons wilt delen! Wij hebben die tijd al lang achter de rug en hebben nu een beetje heimwee naar de camping in Frankrijk, waar onze kinderen rond de tafeltennistafel renden.
  Veel geluk met alles!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Willemien• geplaatst op 17 Jul 2010 | 22:43:30

  Prachtig verhaal, ontroerend, herkenbaar. Zo'n verhaal schrijven kan alleen als je van het leven geniet.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 17 Jul 2010 | 23:02:15

  Wat een mooie gedachten zo onder de straalstromen van al die snelle jets. Zo kun je ook nog eens meemaken hoe de rest van onze medemensen geniet van de zomer. Iets heel moois om naar uit te zien en straks hupsakee met gevulde rug- of buikzak snel met zijn drieen de wijde wereld in op zoek naar nieuwe heimwee.
  Een voorspoedige geboorte toegewenst!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 17 Jul 2010 | 23:12:13

  Wia en ik hebben samen deze blog gelezen. Herkenbaar en mooi beschreven. Wij zijn ondertussen opa en oma van twee prachtige kleinkinderen. Wij reizen nu een paar keer per jaar naar verre oorden. Maar lieve mensen de mooiste tijd was toch, dat wij met onze kinderen op een camping in Drenthe zaten en later, toen wij met onze twee jonge kinderen dwars door Turkije reizend hun een andere wereld konden laten zien. Wij genieten nu van onze reizen in den vreemde, maar hebben soms heimwee naar die mooie tijd van vroeger, met onze kinderen. Daphne en Paul, geniet van de zwangerschap en die reizen naar Azie, die komen wel weer, kijk maar naar ons.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 17 Jul 2010 | 23:30:53

  Mooi dat heimwee dit soort gevoelens oproepen. Maar ...... heimweegevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon op ze momenten van plezier. Dus mijn advies, blijf genieten van de mooie momenten en maak er een feestjes van!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Mireille• geplaatst op 18 Jul 2010 | 08:33:29

  Wat een prachtig verhaal om bij mezelf weer eigen heimwee wakker te maken, herkenning en een glimlach. Gedachten en heimwee herinneringen van heel vroeger in Malawi, Zimbabwe en mijn vele backpack reizen maar ook het heimwee gevoel van nu wat jij zo goed weet te beschrijven. Voor jullie nu nieuwe ontdekkingen erbij, avonturen die er komen gaan - ik wens jullie veel geluk, hou ze vast deze herinneringen om als heimwee te kunnen kosteren straks. Groetjes Mireille

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Manuela• geplaatst op 18 Jul 2010 | 10:12:37

  heimwee of mooie herinneringen?
  prachtig geschreven Paul.
  De laatste loodjes tot aan de geboorte. Houdt Daphne het nog een beetje vol met deze temperaturen?

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Giraffe• geplaatst op 18 Jul 2010 | 16:47:36

  Prachtig hoe je alle gevoelens van heimwee onder woorden brengt .........

  Groetjes Yvonne

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Jan-Petra• geplaatst op 18 Jul 2010 | 17:25:01

  Heel mooi beschreven.
  Veel geluk toegewenst en geniet van de tijd die komen gaat!!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Hermine• geplaatst op 19 Jul 2010 | 09:45:45

  Wat een ontzettend leuk verhaal en ook zo herkenbaar! Zelf heb ik inmiddels 2 kleinkinderen en het heimwee gevoel naar een plek, een situatie of zomaar nergens over, ken ik zeker. Vroeger met de kinderen, nu al wat meer met de kleinkinderen op reis en dan komen er inderdaad wel eens van die heimwee gedachten opzetten.

  Maar nu mijn man en ik weer het rijk alleen hebben en we als nomaden met ons campertje zonder stofzuiger rondtrekken door Frankrijk of waar dan ook kan ik toch wel heerlijk genieten van dit 'losbandige' leven ook al is het maar voor een paar weken.

  Geniet van de kleine Dapau want voor je het weet heb je heimwee naar de tijd dat hij/zij nog klein was!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 19 Jul 2010 | 16:16:46

  Ik doe met je mee, heimwee naar je volgende blog. Wat een heerlijk melancholie met herkenbare waarheid. Prachtig beschreven en dan ook nog al die vakantiegangers om de 5 minuten boven je hoofd...
  Top! En oja, alle geluk gewenst natuurlijk want de lekkerste heimwee is heimwee naar mooie vooruitzichten.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Lola• geplaatst op 20 Jul 2010 | 11:35:09

  Schitterend verwoorde zielenroerselen, terechte blog van de week! Drie maal gefeliciteerd! Met jullie huwelijk, de zwangerschap en deze TOP!!!-blog!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Mama-afrika• geplaatst op 20 Jul 2010 | 11:40:28

  Ohhh wat mooi!!! zit hier ook met een traan in mijn oog....wat een herkenbare gevoelens (al is er bij mij geen baby op komst dan he...) Echt genieten!! Veel sterkte op de camping trouwens, doet me direct denken aan dat stukje van Bob de Rooij (Paul de Leeuw) op z'n slippers met z'n mummiepak in de hand...(iedereen kan zien dat ik moet sch.....ten) Groetjes en geniet er nog maar even lekker van!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Janhermens• geplaatst op 20 Jul 2010 | 11:54:17

  Prachtige beschrijving van wat heimwee eigenlijk is!!!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door REDACTIE• geplaatst op 20 Jul 2010 | 11:55:08

  De redactie heeft dit verhaal verkozen tot Columbus Topblog. Dapau heeft heel mooi zijn persoonlijke gevoelens verwoord en hoewel hij misschien fysiek geen grote reis maakt, is hij bezig met de allergrootste reis: die door het leven. Hij neemt de lezer mooi bij de hand, door zijn eigen geschiedenis, naar het heden en met een vooruitblik op de toekomst, waar hopelijk nog heel veel moois in het verschiet ligt. De echte emotie die uit dit verhaal straalt, maakt dit een absoluut topblog.

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Pensionado• geplaatst op 20 Jul 2010 | 12:35:03

  Heerlijk toch heimwee? De Portugeze taal heeft er zo'n mooi woord voor "saudade" en ze zwelgen er graag in, evenals de Brazilianen. Reizen gaat voor ons ook gepaard met heimwee, of het nu door de wereld is of door je leven. Alles gaat veel te vlug en je kunt het nooit meer zoals de eerste keer beleven. Je hebt het mooi verwoord, Paul. Gefeliciteerd met je dik verdiende eretitel!
  vr gr
  Rein

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Edwinaverdingh• geplaatst op 20 Jul 2010 | 13:43:04

  SCHITTEREND! ONTROEREND! Ik werd er helemaal emotioneel van en krijg er tranen van in mijn ogen (ik ben nochtans niet zwanger). Net zoals jullie heb ik dikwijls die gevoelens. Deze morgen waren mijn echtgenoot en ik er nog over aan het praten. Heimwee naar mensen die je hebt leren kennen, heimwee naar landen waar iedereen gelukkig is met de basics die ze hebben. Prachtig toch! PROFICIAT!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Pbroek• geplaatst op 20 Jul 2010 | 13:48:22

  Mooi verwoord,ik ben er van overtuigd dat je een andere periode van het leven tegemoet gaat, waar je gevoelsmatig misschien wat voor inlevert,maar dat is het allemaal zeker waard,jullie zullen ontdekken dat je er op een andere manier heel gelukkig van kan worden,dat is de grootste felicitatie.
  In de loop van de jaren kan je hem natuurlijk wel dat virus meegeven.
  Geniet ervan !

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Leeu• geplaatst op 20 Jul 2010 | 15:37:20

  Prachtig geschreven dit levensverhaal en is zeker de titel blog van de week waard!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 20 Jul 2010 | 19:42:52

  Zo'n mooi verhaal schrijven, ik had het al eerder gezegd, en dan ook nog het blog van de week! Volkomen terecht, gefeliciteerd. Een mooi stukje schrijverschap!

  Bericht aangepast op 08:13:13
 • profile image comment
  Door Jdevaan• geplaatst op 24 Jul 2010 | 08:30:06

  Woh, ik ben tot tranen geroerd! (ik lieg niet). Wat een prachtig geschreven verhaal. Complimenten!

  Bericht aangepast op 08:13:12
 • profile image comment
  Door Petra0212• geplaatst op 26 Jul 2010 | 11:41:53

  Heb nu pas de tijd gevonden jullie Blog te lezen. Prachtig geschreven en zo herkenbaar. Alsnog gefeliciteerd dat dit opgeschreven gevoel gewaardeerd is. gr Petra

  Bericht aangepast op 08:13:12
 • profile image comment
  Door Renskevermijs• geplaatst op 10 Aug 2010 | 16:02:27

  Kippevel! Topblog! Veel geluk samen!

  Bericht aangepast op 08:13:10