Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Volledig leeg

Utrecht,
Nederland


Onze wandeling naar Austerlitz deden we met een omweg ( zie mijn vorige foto hierover ) Het was een heerlijke rustige wandeling, weinig mensen terwijl het er meestal heel druk is. Maar nu is alles volledig leeg als gevolg van de Corona maatregelen Je kunt niet over de trap naar boven. Het is er niet toegestaan om met grote hoeveelheden bezoekers tegelijk te komen kijken dus en alles is afgezet met hekken. Het vroegere "Camp d ' Utrecht, dat was de naam van het legerkamp van de Franse generaal Auguste de Marmont . Hij richtte in 1804 een legerkamp op. Hij wist in een paar maanden tijd diverse bataljons samen te smeden tot een groot en goed getraind leger dat de Britse vijand zou gaan verslaan voor het geval dat deze opnieuw een inval zouden doen in dit stuk van Holland. Hij was trots op zijn manschappen en om de soldaten iets te vermaken liet Marmont in de herfst van 1804 zijn soldaten een monument bouwen van aarde en graszoden. Wat ze bouwden was geïnspireerd op de piramide van Gizeh. Daar was Marmont geweest toen hij bij de Egyptische veldtocht was geweest van Napoleon. Alles werd geïmiteerd. De bouw duurde 27 dagen. De piramide was 36 meter hoog en op de top kwam een houten obelisk. De naam werd "Marmontberg". In 1805 ging Marmont naar Zuid Duitsland en streed mee in de Coalitieoorlog. Die mondde uit in de slag bij Austerlitz ( het huidige Slavkov u Brna) Napoleon , de nieuwe Koning van Holland , versloeg er de Russen en Oostenrijkers)! De " Marmontberg" werd daarna veranderd in de naam "Pyramide van Austerlitz" Ondanks protesten van De Marmont. Tot zover een korte samenvatting van de geschiedenis.

In 2004 zou de Pyramide 200 jaar bestaan. In de jaren 2001 - 2004 werd de Pyramide gerestaureerd op initiatief van de provincie Utrecht, landgoed Den Treek- Henschoten en de gemeente Woudenberg. Deze vormden inmiddels de Stichting Pyramide van Austerlitz. Helaas verzakte de Pyramide in 2003 door grote droogte en door hevige regenval in 2004. In 2007 werd er opnieuw gerestaureerd en in 2008 werd de Pyramide heropend met een nieuw bezoekerscentrum over de Franse Tijd. Na nog enkele keren verzakkingen en restauraties zijn nu de trappen ( met gras en aarde, zoals het oorspronkelijk was) zo stevig gemaakt dat je ze kunt beklimmen en is de obelisk boven op de Pyramide in ere hersteld en verankerd. De Pyramide is een Rijksmonument.

De Pyramide van Austerlitz ligt bij het plaatsje Austerlitz op de Utrechtse heuvelrug. Op een grote parkeerplaats kun je de auto kwijt maar er lopen ook fietspaden, en er is een prima restaurant en een kleine kinderspeeltuin. Op hooguit 7 minuten lopen door het bos zie je de Pyramide al. Ook leuk voor kinderen! Maar omdat er Corona maatregelen zijn gingen wij via een andere weg . Je kunt er dus ook op een andere manier komen. Even goed rond kijken!