Utrecht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Utrecht image
Utrecht image Utrecht image

Oud Hollandsch: Klederdracht

Utrecht
Nederland
KimOtten

Oud Hollandsch: Klederdracht

Spakenburgse dagen 2017

Wie dacht dat Klederdracht onder de vergane glorie van Nederland valt heeft het mis. In Bunschoten-Spakenburg leeft het nog steeds. Ieder jaar tovert het anders zo rustige dorpje om in een waar openluchtmuseum. Deze 4 woensdagen per jaar zijn het toneel van oude botters en Spakenburgers in klederdracht. De oude haven zorgt voor een authentieke omgeving en de vele marktkraampjes zorgen voor vertier voor jong en oud.


Spakenburg is een voormalig vissersdorpje en lag aan de Zuiderzee. Na de inpoldering in 1932 is o.a. het huidige Eemmeer ontstaan. Bunschoten daarentegen is van oorsprong een boerendorp, maar ontving rond 1350 stadsrechten. Tegenwoordig liggen Bunschoten en Spakenburg tegen elkaar aan en vormt samen met Eemdijk en Zevenhuizen de gemeente Bunschoten.

Voor wie geïnteresseerd is in oude ambachten, visserij en klederdrachten zijn de Spakenburgse dagen een leuk dagje uit. Voor zowel volwassen en kinderen is er genoeg te doen. Op een centraal podium zingen verschillende Shantykoren hun liederen en worden klederdrachten/trouwjurken getoond. Door het centrum loopt een lange braderie met o.a. kleding, streekproducten en heel wat prullaria. Uiteraard zijn er ook verschillende viskramen en kan er een boottocht gemaakt worden op een authentieke botter. Rond de oude haven en de scheepswerf zijn oude ambachten te zien die uitgeoefend worden door Spakenburgers in klederdracht.

Spakenburg heeft ook 3 musea voor de mensen die wat meer te weten willen komen over de geschiedenis van dit pittoreske vissersdorpje. Het museum van Spakenburg, klederdracht- & visserij museum en de museumhaven.

Op 2 september 2017 is er een visserijdag en laat zien hoe het leven als visser in Spakenburg er uit heeft moeten zien. Ook wordt er op traditionele wijze vis gevangen die op de visafslag geveild gaat worden. 2 september staat bij mij in mijn agenda, voor foto's zie mijn volgende blog.

Foto's

Image Title Image Title
ed43e.jpeg
KimOtten
Image Title Image Title
25a02.jpg
KimOtten

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Oud Hollandsch: Klederdracht"

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 22 Aug 2017 | 18:12:33

  leuke tips en reclame voor Spakenburg

  Bericht aangepast op 08:13:37
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 23 Aug 2017 | 06:36:01

  Wat leuk, daar ga ik graag naartoe

  Bericht aangepast op 08:13:37