Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Rotterdam,
Nederland


Gisteren is de viering van het Chinees Nieuwjaar begonnen. Er is wel veel zorg over de recente uitbraak van het Coronavirus in Wuhan, maar in Nederland is daar niet zoveel van te merken.

De viering van Chinees nieuwjaar voert terug tot de legende van het ontwaakte zeemonster Nian dat het hele jaar sliep, maar tijdens de periode van oud op nieuw wakker werd. Hij drong de huizen binnen om mensen op te eten. Per toeval ontdekten mensen na een tijd dat Nian niet tegen lawaai kon en dat hij ook de kleur rood niet verdroeg. Op die manier ontstonden de eerste nieuwjaarsvieringen. Mensen begonnen veel lawaai te maken, vuurwerk af te steken en alles met rood te versieren. Sindsdien bleef Nian weg.

Een essentieel onderdeel van het Chinees Nieuwjaar is de leeuwendans. De leeuwendans staat symbool voor voorspoed en geluk en helpt om boze geesten te verjagen. De leeuw wordt bediend door twee mensen. Eentje beweegt het hoofd en de romp, de tweede beweegt het achterlijf.

Hier zie je een van de leeuwen die bij een Chinees restaurant aan de Westersingel is gestopt. Hij heeft zojuist de krop sla opgegeten die boven de deur hangt. De sla dient ter vervanging van de mensen die binnen zijn. De leeuw heeft zich dreigend opgericht, waarbij je goed ziet hoe zwaar het is hem met de man die in de kop op zijn schouders zit, te laten dansen.