Rotterdam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotterdam image

Appeltaart

Rotterdam
Nederland
Dapau

Appeltaart

Een variant op de wereldberoemde appeltaart van Dudok! Iedere zichzelf respecterende Rotterdammer kent deze appeltaart en zal bij het eten van welke andere appeltaart met weemoed verlangen naar de enige echte.

Bodem:

300 gram bloem
250 gram boter
150 gram basterdsuiker
halve theelepel zout

Vulling:

1,5 kilo jonagold in dikke brokken/schijven
klein potje appelcompote
flinke eetlepel kaneel
twee kopjes rozijnen/boerenjongens
evt beetje suiker

Kruimeldeeg:

90 gram bloem
40 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
40 gram boter

én, een springvorm van 26 cm doorsnee

1 Voor de bodem: Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen, kneed het deeg en laat het een halfuur koel en ingepakt rusten. Verdeel het deeg over de bodem en druk het goed aan. Zorg voor een opstaande rand ter hoogte van de bakvorm. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2 Voor de vulling: Doe de appelparten in een koekenpan en bak ze even (hierdoor worden de appels zachter en gaat het vocht eruit waardoor de bodem lekkerder blijft). Voeg een beetje water toe zodat ze niet aanbakken. Meng de appels met de compote, de kaneel, de rozijnen/boerenjongens en eventueel suiker. Doe dit in de vorm en druk het goed aan.

3 Voor de kruimels: Kneed de bloem, vanillesuiker en boter met de hand snel tot een kruimelig deeg, voeg daarna de basterdsuiker toe en meng dit goed maar kneed niet meer. Verdeel het gelijkmatig over de appeltaart.

4 Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn.

Om het origineel te proeven gaat u naar:

Dudok of
Wester Paviljoen

En plak er dan direct een dagje/weekendje/weekje/restant van uw leven aan vast om de enige echte stad van ons land eens goed te bekijken.

Grtz
D&P

Foto's

4fd10.jpg
4fd10.jpg
Dapau