Nederland image
Nederland image Nederland image

Nederland

Reviews

Nederland
Europa
Menno Schaefer

Reisgids

Reistips

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Nederland
NIJMEGEN - De Oudste Stad van Nederland. Ik schrijf deze review omdat ik een soort vertegenwoordiger ben voor de stad Nijmegen en zijn omgeving. Ik verzorg fotowandelingen in en rondom Nijmegen (www.fotowandelingnijmegen.nl) - Dit gewoon even ter info. Ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Persoonlijk vind ik dat er te weinig aandacht wordt besteedt aan de Oudste Stad van Nederland in het algemeen. Nijmegen heeft zoveel te bieden en het is een mooie stad waar vele littekens te zien van het verleden. Romeinen, Stadsbranden, W.O. II en nog meer. Helaas zij er vele gebouwen verwoest en vergaan door W.O. II maar is nog altijd genoeg om te zien. Vele toeristen / Nederlanders bezoeken vaak Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht maar niet zo vaak Nijmegen. Nijmegen is een mooie stad met veel heel cultuur en geschiedenis. Nijmegen heeft een rijkdom aan levendige historie omgeven door een mooie natuur. Nijmegen is hip met leuke authentieke winkelstraat. Wist u dat Nijmegen de oudste straat van Nederland heeft ! De Lange Hezelstraat. St. Setvenskerk is wellicht de oudste kerk van Nederland. Het bekende Kronenburgerpark. het Valkhof park waar de Romeinen zich gehuisvest hebben. Wist u dat Nijmegen vroeger Ulpia Noviomagus Batavorum heette. In het valkhof park vind je de St. Nicolaaskapel , De Barbarossa ruïne Voor de Columbus community leden wil ik graag een (foto)stadstour organiseren om jullie Nijmegen te laten ervaren. Nijmegen heeft meeste m2 terras per inwoner.
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • Nijmegenaren staan altijd klaar voor u
  • Vele bezienswaardigheden
  • Levendige historie
  • Cultuur
  • vele terrassen
  • Er staan ook wat lelijke gebouwen
Review geplaatst op 2020-09-01
8
Nederland
Het nieuwste stukje Nederland is puur natuur In het IJsselmeer, op een tiental kilometers ten noordwesten van Lelystad, ligt Nederlands nieuwste stukje land: de Marker Wadden. In enkele jaren tijd werd hier een complete kleine archipel onttrokken aan het woelige water en nu kan de natuur hier volkomen zijn gang gaan. Men kan deze archipel sinds kort bezoeken. Wij vertrokken met een driemaster uit de haven van Lelystad en na 3 kwartier legden wij op deze eilandjes aan. Een mooi landschap, duinen, een fraai strand met terras, wandelpaden, kreken, meertjes, vogelkijkhutten, een uitkijktoren en veel bloeiende bloemen en struiken. Het is er allemaal waar enkele jaren geleden nog slechts water was. De natuur heeft zich al bijzonder mooi ontwikkeld, vogels, insecten en vissen vonden hier een plek, en het zal natuurlijk alleen nog maar mooier en completer worden. De veerboot vaart twee maal per dag vanuit Lelystad, 10 uur en 13 uur en je blijft bijna 4 uur op de eilanden voor je weer vertrekt. Genoeg tijd om optimaal te genieten. https://www.natuurmonumenten.nl/flevoland/agenda/veerboot-naar-marker-wadden#2020-05-31T13:00
Budget-Reizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur Zon, Zee En Strand
  • Zowel voor vogelaars, als voor wandelaars en strandliefhebbers aantrekkelijk!
  • (N0g) betrekkelijk rustig
  • Je bent afhankelijk van een veerboot die op vastgestelde tijden vertrekt en je moet deze reserveren. Spontaan er heen is dus nog niet mogelijk.
Review geplaatst op 2020-08-09
10
Nederland T-gooi
In Kortenhoef kun je een prachtige rondwandeling maken, vooral buiten de gebaande paden. Het is een officieel pad, maar sommige stukken heb je ook geen pad. Het is er ook erg rustig. Midden op de Kortenhoefsedijk kun je beginnen aan het Oppad, staat aangegeven met een bordje van Natuurmonumenten. Je loopt door prachtige natuur, legakkers, weilanden, langs kreken en sloten, en komt dan op de Emmaweg in 's Graveland uit. Hier loop je over de brug over het Hilversums kanaal en steekt de N201 over richting Loosdrecht. Na ongeveer 300 meter ga je dan rechtsaf de Kromme Rade op, weer een prachtig natuurpad door het plassengebied en langs de Vuntus. Op het einde kom je in oud Kortenhoef bij de Loenderveense Plas uit. Hier kun je nog even van het uitzicht genieten. Rechtsaf loop je terug naar Kortenhoef en kun je de N201 terug oversteken. De totale wandeling is 9 à 10 kilometer. Je kunt ook in de bocht van de Emmaweg in 's Graveland beginnen, hier kun je fietsen parkeren en een paar auto's. Je loopt dan de wandeling in de andere richting. Wil je nog even het mooie scheefgezakte oude schuurtje zien moet je aan het einde van het Oppad even rechts kijken, alvorens linksaf de Kortenhoefse Dijk af te lopen richting Loosdrecht via het Moleneind en bij de Plas linksaf de Kromme Rade op.
Regio
  • tamelijk onbekend, dus heerlijk rustig.
  • heerlijk wandelen door boerenland en natuurgebieden
  • Soms slecht begaanbaar in regentijden.
  • enkele stukken over de weg lopen.
Review geplaatst op 2020-08-26
8
Nederland Drenthe
Afgelopen periode verbleven we onverwacht een paar dagen in een Natuurhuisje in Drenthe, vlakbij Norg. Onbekend gebied voor ons, maar wat hebben we genoten, en wat is Drenthe een verrassend mooie en veelzijdige provincie. Bekend om de mooie ongerepte natuur, de bossen en de heide, maar ook zeker geschikt voor een mooie kanotocht. Hier maakten we vanuit het dorpje Annen een kanozwerftocht over de rivier De Hunze. Je peddelt door smalle slootjes langs het prachtige natuurgebied ‘De Duunsche Landen’. En met een beetje geluk kun je zelfs een bever spotten... je kunt deze tocht reserveren via Breeman Recreatie in Annen.
Regio
  • Dichtbij huis, in eigen land
  • je kunt kiezen uit diverse types kano en kayak
  • Op zoek naar bevers
  • Mooie natuur
  • Ongerept en rustig
  • Je moet af en toe in en uit de kano om een ander slootje of andere rivier te bereiken
  • Je kunt typisch Nederlands weer hebben :-)
Review geplaatst op 2020-05-26
9
Nederland Np-alde-feanen
Er heerst een heerlijke rust over het water dat zelfs op de grotere vlaktes als een spiegel blinkt. Er is geen wind bij ons vertrek voor de kanotocht door NP De Alde Faenen waar we in het dorpje Earnewald onze kano's hebben opgehaald. We varen het dorp uit en kruizen een kanaal waar het zomers druk kan zijn. Nu in de lente en een bewolkte lucht is het rustig en zo steken we over naar de smalle petgaten die verborgen tussen de bomen liggen. Daar gaat onze kanotocht door smalle stroken water en en verborgen lagunes die doen denken aan mangrove bossen ver bij ons vandaan. Ganzen, zwanen en heel veel futen kijken ons kort aan maar lijken niet te schrikken van het zacht glijdende kanogeluid. Omringt door bossen en oude stronken in het water dobberen we en luisteren naar niets. Alleen de vogels maken hier geluid. Eenmaal door de smalle stuken water, enkel voor kano's toegankelijk, komen we bij een eiland waar je kunt kamperen en zomers kunt zwemmen. Dan breekt van onder de bomen de watervlakte weer open en peddelen via breder water terug naar Earnewald. Wat een zalige kanotocht en wat een goed moment om niet bij het mooiste weer te gaan. Ga juist in de lente en wacht niet op de zomer. We huurden onze kano's bij Hollema in Earnewald. Ze hebben een kaart met deze kanotocht van ca. 9km waar je zo'n 2,5u over doet. Er zijn onderweg genoeg plekken om aan te leggen voor een pauze of picknick.
Highlight
  • Stilte en rust in het voorjaar, veel vogels
  • Gevarieerde kanoroute
  • Prachtig natuurgebied
  • In zomer drukker op het water
Review geplaatst op 2020-04-30
9
Nederland Drents-friese-wold
De regio waar Drenthe, Friesland en Overijssel aan elkaar grenzen is een goed bewaard geheim. Je ervaart rust wanneer je hier verblijft, met een prachtig wandel- en fietsgebied binnen handbereik. Wij verbleven op de grens van Overijssel en Friesland in een alleraardigst tot vakantiehuis verbouwd kerkje, www.westerkerkje. nl Van daaruit hoef je maar de weg over te steken en je bent op Landgoed Eese, waar je op je wandeling grafheuvels vindt die meer dan 30.000 jaar geleden gebouwd zijn. Ook zijn er overblijfselen van karrensporen gevonden uit de Middeleeuwen, die aangeven dat hier een handelsroute was. Iets verder weg kun je heerlijk uitwaaien bij de heidevelden van het Drents-Friese Wold. Parkeer je auto op de parkeerplaats op de Canadaweg bij het Aekingerzand en loop zo de Kale Duinen op, waar je je route deelt met grazende schapen. Vlakbij is ook het museumdorp Orvelte, met oude boerderijtjes en een aantal bijzondere winkeltjes. En ook heel leerzaam om te bezoeken: Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, waar verteld wordt over de tijd dat arme stedelingen naar Drenthe werden gehaald om te werken in de veenkoloniën om zo in hun levensonderhoud te voorzien; naderhand kun je een fietstocht of wandeling maken en zo de tijd van weleer beleven.
Regio
  • Gezellig museumdorp Orvelte
  • Leerzaam museum in Frederiksoord
  • Wandelen over de heide
  • Rust en ruimte!
  • Eigen vervoer noodzakelijk
Review geplaatst op 2019-12-29
8
Nederland De-zevenbergen
Ten zuiden van Oss ligt het archeologisch monument De Zevenbergen. Dit gebied met grafheuvels, urnenvelden en vlakgraven stamt uit de bronstijd en vroege ijzertijd en worden tegenwoordig gescheiden door de snelwegen van knooppunt Paalgraven. Het is onduidelijk hoe groot het gebied oorspronkelijk is geweest. Door de vele graafwerkzaamheden zijn vele belangrijke aanwijzingen verdwenen. De eerste gedocumenteerde onderzoeken begonnen in 1837. De lijkurnen die toen zijn gevonden werden genoteerd en vervolgens in stukken geslagen. Tussen 1964 en 19969 is het terrein ook weer meerdere malen onderzocht en kreeg toen de status dat het wettelijk beschermt moest worden en de aanleg van de snelweg moest omgeleid worden. In 2011 heeft de gemeente Oss en een paar enthousiastelingen het initiatief genomen om het monument te herstellen. Alle bekende grafheuvels en palenrijen zijn op hun oorspronkelijke plaats gereconstrueerd door Archeologische Monumentenwacht Nederland. Ook de heidevegetatie draagt bij aan het beeld zoals archeologen denken dat het er ruim 2500 jaar geleden heeft uitgezien. Het beheer van het gebied rondom de heuvels wordt uitgevoerd door Stichting Landschapsbeheer Oss. Zij laten af en toe een kudde schapen los om de planten in bedwang te houden. De Zevenbergen is zelfs onder de Ossenaren niet erg bekend en dus een hele grote kans dat je er alleen bent.
Wandelroute Natuurgebied Cultuur Highlight
  • Uniek archeologisch monument
  • Uitgebreid infobord bij de ingang
  • Uitkijktoren aanwezig
  • Slecht bereikbaar
Review geplaatst op 2019-06-06
10
Nederland Brabantse-wal
Wil je met je kinderen of kleinkinderen eens een aantal dagen slapen op het water dan moet je dit echt eens een keertje proberen. Op de grens van Noord-Brabant en Zeeland ligt het plaatsje de Heen. Hier ligt de bakermat van de kampeervlotten. De vlotten liggen verscholen in het riet van de Steenbergse Vliet. Bij het huren van de vlotten zijn ook de bootjes inbegrepen. Ontzettend leuk voor de kinderen en ze zullen zich daar echt niet vervelen. Bij deze vlotten zie je direct al het monumentale sluizencomplex "Beneden Sas" Deze sluis is opgenomen op de monumentenlijst van de Europese Unie. Vanaf dit punt kan je ook u een wandeltocht maken door natuurgebied de Dintelse Gorzen. De kampeervlotten van De Heen liggen in het meest waterrijke deel van de Brabantse Wal, een bijzonder plekje in Nederland waar Brabant Zeeland kust. Een gebied met unieke natuur, bijzondere monumenten en culturele evenementen. De Zeeuwse kust met haar mooie brede zandstranden is vanaf hier goed bereikbaar. Een mooie omgeving en bijzondere ervaring voor het hele gezin.
Accommodatie Natuurgebied Attractie Rivier Highlight
  • Heel leuk voor het hele gezin
  • heerlijk fietsen daar
  • mooi wandelgebied
  • buiten de gebaande paden
  • leuk om te proberen
  • rustig
  • kleine kinderen moeten zwemvest aan voor de zekerheid
Review geplaatst op 2019-06-10
9
Nederland Utrecht
Afgelopen weekend hadden we een logeetje en maakten we als uitje spontaan een boottochtje door de Utrechtse grachten. Wat leuk om je eigen stad weer eens op een hele andere manier te zien! De werfkelders langs het water, de terrasjes, de mooie historische panden en de bijzondere gevels. Op zondagochtend was het nog heerlijk rustig en zagen we de stad langzaam ontwaken. We voeren over de Oudegracht; de bekendste gracht van Utrecht van ongeveer twee kilometer lang, zagen jonge eendjes en jongens vissen op de kade. Zo zagen we de binnenstad van Utrecht weer eens met andere ogen. We huurden het bootje bij Rijnstroom, aan de rand van Utrecht, richting Bunnik. Vanaf hier kun je ook richting Amelisweerd en Rhijnauwen varen, waar je even aan land kunt gaan voor een pannenkoek bij het bekende pannenkoekenhuis. Zeker een aanrader, zo'n boottochtje!
Regio
  • De mooie historische binnenstad zien vanuit ander perspectief
  • Ga 's ochtends op tijd, dan is het nog lekker rustig
Review geplaatst op 2019-06-12
9
Nederland Naardermeer
Rondje Naardermeer is een mooie wandeling van ca. 20 kilometer. Het is middels bordjes van Natuurmonumenten bewegwijzerd. Voor mensen in de omgeving van het Gooi, kun je een fiets op meerdere plaatsen langs de route stallen, wil je met de auto komen kun je het beste bij Stadszicht in Naarden parkeren (hier vertrekken ook de vaartochten van Natuurmonumenten). Je kunt de route ook lopen vanaf de trein station Naarden-Bussum, op internet kun je ook een mooi kaartje printen van deze NS wandeling. Er zijn maar een paar plekjes waar je echt het Naardermeer kunt zien, langs de noordkant zijn een paar uitzichtpunten, met bankjes, alleen in het voor en najaar kun je op meerder plekken het meer door de bomen zien. Aan de zuidkant kun je naar een vogelkijkhut lopen aan de rand van het meer. Aan de zuidwestkant, nabij de molen van Ankeveen, heb je verwilderde ondergelopen weilanden, welke nu een paradijs voor vogelspotters zijn geworden. Bij "de Machine" kun je ook wat drinken. Dit gebouw dateert nog uit de tijd (1883-1886) dat hier een stoomgemaal stond en ze hebben geprobeerd om het Naardermeer droog te leggen. Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Deze prachtige rondwandeling is helemaal gratis.
Stad
  • rustig wandelen in de vrije natuur
  • Lekker weg in eigen land
  • weinig mogelijkheden om over het water te kijken
Review geplaatst op 2020-08-02
8
Nederland Utrecht
Afgelopen weekend heb ik de rondleiding 'Hofjes en Kameren, de verborgen parels van Utrecht' gedaan. Wat ben ik op leuke en mooie plekken geweest. Vanaf het drukke Domplein loop je al snel door allerlei hofjes en laat je de drukte van de stad achter je. Je komt op plekken die je zelf niet zo snel zou vinden. Door de verhalen van de gids begon de geschiedenis van Utrecht te leven. En een rijke geschiedenis is het geweest. Gelukkig hebben ze een aantal jaren na WOII er niet voor gekozen om de Nieuwe Gracht te dempen en er een snelweg door de stad van te maken. Zelf doe ik het veel te weinig maar ben je eens in een stad maak dan een rondleiding met een gids. Je leert er zoveel van.
Stad
  • Leuke tijdsbesteding
  • Je leert veel over een bepaald onderwerp
  • Je komt op mooie plekken
Review geplaatst op 2019-04-15
9
Nederland Texel
Hoe fijn is het om een bestemming te hebben die niet zo ver weg is, en waar je al snel toch een echt vakantiegevoel krijgt! Al op de boot naar Texel is het heerlijk uitwaaien, en op het eiland kom je helemaal tot rust. Huur een fiets en verken het eiland, ik kan je in ieder geval 2 highlights aanraden: - ga op vogelexcursie met een vogelgids. Op vogelexcursiestexel.nl vind je diverse soorten vogelexcursies, die je wandelend, per minibus of per boot kunt doen. Vogelherkenning of een thema-excursie, er is veel mogelijk, en de gidsen zijn zeer kundig. Wil je niet met een gids, dan kun je ook zelf op pad, bijvoorbeeld naar vogelgebied Utopia of Wagejot. - breng een bezoek aan het museum Kaap Skil in Oudeschild. Hier wordt op een interactieve manier veel verteld over de VOC tijd, en ook het voormalige juttersmuseum heeft hier een plek gekregen. Na je bezoek kun je er op het terras in de tuin genieten. Voor algemene informatie over de waddeneilanden is er de site beleefdewaddennatuur.nl, waar je naast vogelkijkplekken ook fiets- en wandelroutes vindt.
Regio
  • Waddenkant is rustiger
  • Museum Kaap Skil is een aanrader
  • Topbestemming voor vogelliefhebbers
  • Direct een vakantiegevoel
  • Aan de westkant kan het drukker zijn tijdens vakanties en feestdagen
Review geplaatst op 2019-04-26
8
Nederland Utrecht
Fort bij Vechten - sinds oktober 2015 vind je het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten. Het museum is interactief wat het leuk maakt om een uurtje in rond te lopen en meer te leren over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Probeer je eigen waterlinie aan te leggen (bedenk goed van welke kant de vijand komt ;-)), hoor hoe verschillende personages over (het leven in) de waterlinie denken, of maak een virtual reality parachutesprong. Ook kun je tegen vergoeding van € 4,50 per persoon een rondleiding krijgen door het fort. Je leert veel over onder andere de opbouw van een fort. Ook ga je een bastion en het reduit (een fort in een fort) in. De tour is een toevoeging aan je bezoek en bij Fort Vechten gaat deze dagelijks een aantal keer. De eerste om 11.30 uur.
Regio
  • mooie plek om rond te wandelen
  • leer meer over cultureel erfgoed
  • interactief museum
  • betaald parkeren
Review geplaatst op 2019-04-02
8
Nederland Museum-vrolik
De combinatie ziekenhuis en museum lijkt misschien niet voor de hand liggend maar in dit geval is dat zeker wel. In museum Vrolik staan namelijk de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal. Museum Vrolik is vernoemd naar Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863). Gerard en Willem waren allebei hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Hun Museum Vrolikianum was een privécollectie die stond opgesteld in hun grachtenhuis. Sinds 1984 is het museum in het AMC gevestigd en sinds kort helemaal opgeknapt. Misschien niet voor iedereen weggelegd want een groot deel is op sterk water gezet. Er zijn aangeboren misvormingen te zien zoals éénogigheid (cyclopie), open ruggetjes en Siamese tweelingen. Maar ook skeletten die duidelijk vergroeien laten zien. Ook zijn er collecties te zien van andere tijdgenoten zoals de Hovius-Bonn collectie. Dit is de oudste anatomische verzameling van Amsterdam. Veel beenderen in de kast laten inmiddels zeldzaam geworden aandoeningen zien in een vergevorderd stadium. Andere bieden een bizar kijkje in het dagelijks leven van de 18e eeuw: een been dat door een karrenwiel is verbrijzeld; de schedel van een man die een trap van een paard heeft gekregen. Dat maakt de Vrolik-verzameling tot een waardevolle en tegelijk ontroerende erfenis, die je met gepast respect bekijkt. Museum Vrolik is van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend. Entree € 7.50
Meer Highlight
  • Bijzonder Museum
  • Unieke Collectie
  • Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag
Review geplaatst op 2018-12-20
8
Nederland Amsterdam
Amsterdam heeft ook zijn eigen uitkijktoren, de A'dam Toren. De A'dam Toren is gevestigd in het voormalige Shell-gebouw aan de overzijde van het IJ. Het gebouw is 80 meter hoog en bestaat uit 22 verdiepingen. Het heeft een draaiend restaurant waar je heerlijk en romantisch kunt dineren. Stevig aan de prijs maar dan heb je ook wat…. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je bij helder weer tot de duinen en het IJsselmeer kijken. Met “gevaar voor eigen leven” kun je dan nog even in de schommels op het hoogste plateau. Je wordt dan opgetrokken zodat de schommel naast het gebouw komt te hangen. 80 meter boven de grond dus maar niet doen na het heerlijke dinertje…
Stad
  • leuk om te proberen
  • spannend
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-01-01