Nederland image

Nederland


Reviews

Nederland
Europa
Menno Schaefer

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
8
Nederland Noord Holland
Agrotewal was hier 12 May 2022
Op het industrieterrein van Alkmaar is een parel van rust te vinden. De Hortus Alkmaar. Het oudste deel van de kruidentuin werd in 1981 aangelegd voor de productie van natuurlijke geneesmiddelen. Inmiddels is de tuin uitgebreid tot een oppervlakte van 1,5 hectare. Meer 1000 soorten groeien en bloeien daar. Maar wat op mij een enorme aantrekkingskracht heeft is de ijsvogelkijkhut. Langs de oever van een beek staat deze hut recht tegenover de wand waarin de vogels broeden. De kleine vogeltjes zijn goed zichtbaar en gaan hun hol in en uit. Natuurlijk moet je wel wat geduld hebben, maar op dit moment broeden ze en zijn ze vrijwel zeker te zien. Het adres van de Hortus Alkmaar is Berenkoog 43 1822 BH Alkmaar
Regio
 • In een winkeltje kun je Hortusproducten kopen
 • Een theetuin met terras
 • Entree voor volwassenen 5 euro
 • Vrij parkeren
 • De ijsvogeltjes zitten onder de bomen, dus hoge iso is noodzakelijk
Review geplaatst op 2022-05-12
9
Nederland Noord-Holland
Abytravel was hier 20 Apr 2022
Wildrijk in het Noord-Hollandse Sit Maartensvlotbrug is met zijn "slechts" 17 ha een stuk kleiner als het bij de meesten van ons veel bekendere Hallerbos (BE), maar doet er qua schoonheid zeker niet voor onder. Het is misschien zelfs nog wel mooier dan zijn "grote broer" met zijn waterpartijen en begroeide glooiingen . Zeker in deze tijd van het jaar is een bezoek beslist de moeite waard. De bosgrond onder de bomen is nu bezaaid met bloeiende wilde boshyacinten en kleurt daardoor prachtig paarsblauw. Daartussen groeien ook nog andere wilde bolgewassen zoals narcissen en speenkruid. Te midden van dit alles zoemt en fladdert het er van de hommels, vlinders maar ook vele zangvogels. Tegen de avond kun je er ook vleermuizen spotten; in het bos leven 7 verschillende soorten, die zich overdag schuilhouden in de opgehangen vleermuiskasten of holle bomen. Er is een wandeling van ca 2km uitgezet met blauwe pijlen,maar zelf je route bepalen kan ook, verdwalen is door de geringe grootte niet erg waarschijnlijk. Loop zeker ook langs de oostrand van het terrein,daar heb je nu een prachtig uitzicht over de bloeiende bollenvelden. Iets westelijk van de hoofdingang vind je een wilde plantentuin die vlinders en bijen aantrekt. Parkeren kan op een steenworp afstand op het terrein aan de Zeeweg. Daar zijn trouwens ook tulpen van de omringende velden te koop.
Regio
 • Goed te combineren met bezoek Zwanenwater
 • Dichtbij kust en strand
 • Relatief onbekend en daardoor rustiger dan bv Hallerbos
 • Lastig te bereiken met openbaar vervoer (evt bus 411 uit Schagen, dan nog ca 500m lopen)
 • Overdag geen horeca in de directe omgeving open
Review geplaatst op 2022-04-21
9
Nederland De Wadden
Sigrid de Reus was hier 30 Mar 2022
Mijn eerste review en ik ben er niet eens zeker van of ik dit hier mag delen omdat het iets anders dan een bezochte plek betreft. Maar omdat het mij als fotograaf wel erg geraakt en geïnspireerd heeft, denk ik dat het misschien toch een tip is voor anderen en daarom wil ik het graag delen. Gisteren bezocht ik de film 'Silence of the tides' in het Fraterhuis in Zwolle, een film die - zoals zij zelf beschrijven - in- en uitademt met de getijden van de Waddenzee terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Natuurlijk bezocht ik zelf diverse malen het Waddengebied, maar deze film laat zo mooi de diversiteit van het gebied zien en dat er door mij als bezoeker/fotograaf nog zo'n grote schoonheid en diversiteit is om te ontdekken en in beeld te brengen, dat het mij wel erg geïnspireerd heeft om vaker dit gebied te willen bezoeken, met een bredere kijk dan het voor de hand liggende. Als er geen bioscoopbezoekers in de buurt zitten die menen dat wat ze zien tijdens de film direct met elkaar moet worden gedeeld (terwijl de film zo uitnodigt tot in stilte de beelden tot je te laten komen), kun je totaal 'verdwijnen' in the Silence of the Tides en ben je even in een totaal andere wereld.
Budgetreizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken
 • de diversiteit van het in beeld gebrachte
Review geplaatst op 2022-03-31
9
Nederland
Dragonfly was hier 24 Mar 2022
Het Kuinderbos Het Kuinderbos wordt ook wel het mooiste bos van Flevoland genoemd en dit heeft te maken met de verscheidenheid aan biodiversiteit die er in het gebied voortkomt. Dit is ontstaan doordat er op de zilte bodem verschillende soorten vegetatie groeit wat ook de dierenpopulatie ten goede komt en dan met name insecten. Nog een reden waarom het gebied zo populair is heeft te maken met de hoeveelheid aan soorten Libelles en waterjuffers. Dit is natuurlijk in mijn geval niet tegen dovemansoren gezegd. Ik doe mijn naam eer aan en ga in het libelle seizoen zeker nog eens terug! Het bos ligt rond een grote waterplas en heeft een stuk afgeschermd gebied waar wilde paarden leven. De Welshpony’s en IJslandse paarden zorgen er voor dat de open plekken in het bos open blijven. Het Kuinderbos verloochent zijn afkomst niet. Doordat het bos op de bodem van de zoute Zuiderzee werd aangeplant, vind je nog steeds schelpenresten tussen de bomen. Het was even zoeken waar ik er precies in moest om mijn auto te parkeren. Dat kon bij de boswachterij/ naturistencamping. De boswachter vertelde me hoe en waar te lopen om van het mooie bos te genieten en gaf me een routefoldertje mee met daarbij een folder over de Libelles en waterjuffers die er voorkomen. Een fotogenieke plek en zeker voor de macrofotografie liefhebber een must-see! Vraag bij de boswachterij zeker om een folder en wandelroute. Het Kuinderbos wordt ook wel libelle reservaat genoemd.
Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
 • routes zijn aangegeven.
 • Goede paden dus goed te bewandelen
 • Goed beschermd door de boswachterij
 • Rustig gebied
 • De parkeerplaats was niet gemakkelijk vindbaar.
Review geplaatst op 2022-03-24
8
Nederland
Agrotewal was hier 22 Mar 2022
Anna Paulowna, een dorp in de kop van Noord Holland heeft twee bijzondere attracties, die het grote publiek nog niet echt ontdekt heeft. Zo is er de poldertuin, waar in het voorjaar de bloembollen uitbundig bloeien. Er wordt weleens gezegd dat dit klein Keukenhof is. In de tuin staan 200.000 bollen van 90 kwekerijen uit de omgeving. In kleine bedden kun je veel verschillende soorten zien, tulpen, hyacinten, crocussen, narcissen maar ook bolgewassen. De tuin bestaat meer dan 100 jaar en is gratis te bezoeken. Op een steenworp afstand van de poldertuin ligt Hoenderdaell, onlangs in het nieuws door de opvang van leeuwen en tijgers uit de Oekraïne. Dit landgoed is een dierentuin, met opvang voor katachtigen van de stichting Leeuw. Er is een educatieruimte met een jaagsimulator. Er zijn veel verschillende dieren te zien, waaronder bruine beren en wolven. Er is een tropische kas en een apeneiland, maar ook veel vogels zoals pelikanen, kasuaris, flamingo's. Kortom teveel om op te noemen. Heel bijzonder is de ruimte waar de katachtigen onder gebracht zijn. Om de dieren veel ongemak te besparen zijn er houten schermen voor de hokken aangebracht waar je doorheen mag gluren. Verder is er een hele grote binnenruimte waar de dieren naar hartelust kunnen spelen. Je kunt dan de roofdieren door het glas zien en ook van bovenaf. Door het volgen van een tijgerworkshop steun je de Stichting Leeuw en heb je de unieke kans om de dieren te zien jagen dmv een jaagsimulator.
Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
 • kinderboerderij en grote speeltuin
 • gratis parkeren bij beide attracties
 • Toegang is 13,50 voor een dagkaart en 27,50 voor een jaarkaart
 • Hoenderdaell, een dierentuin met opvang voor stichting Leeuw
 • bloeiende bollen van half maart tot half mei
 • Klein Keukenhof, met gratis toegang
 • de paden in Hoenderdaell kunnen modderig zijn na langdurige regenval
Review geplaatst op 2022-03-24
10
Nederland Groningen
Graaf was hier 13 Mar 2022
Off the beaten track; langs (on)opmerkelijke kunstobjecten, verborgen oude schatten en moderne bezienswaardigheden. Een prachtige wandeling van ± 5 km (duurt ca. 1,5 – 2 uur) en begint en eindigt bij het Groninger Forum. Waar je ook een boekje met beschrijving van deze wandeling gratis kunt krijgen bij de VVV (begane grond in Forum). De wandeling begint zuidwaarts door de Peperstraat een kijkje in de Papengang waar het nachtelijke uitgaansleven plaatsvind, deze gang is sinds 2020 opgefrist met kleurrijke graffiti en nu een aantrekkelijk achterafstraatje. Dan even verder lopen naar het St. Geertruids Pepergasthuis, de poort is overdag open, een oase van rust en prachtige oude huisjes. Verder door kleine straatjes, langs parkachtige singels naar het station, wat zeker het bekijken waard is. Dan via het Groninger Museum door de Folkingestraat (een van de leukste prijswinnende winkelstraatjes van de stad), langs het mooie A-Kerkhof en via het oude museum kom je bij de Kleine der A, waar het beroemde openbaar toilet van Rem Koolhaas en Erwin Olaf staat. Een prachtig stuk langs het water lopen tot je de Vischhoek ingaat en door de Hoekstraat loopt met mooie muurschilderingen, door de Oude Kijk in’t Jatstraat, Broerstraat met het prachtige academiegebouw terug richting grote markt. Nog even om de Martinitoren heen, langs Martinikerkhof, Prinsenhof, Provinciale Statengebouw en dan terug naar Forum, vanwaar je vanaf het dak (op 45 meter hoogte) prachtig over de hele stad kunt kijken.
Regio
 • Forum is nu hét culturele hart van de stad.
 • Lekker eten of drinken met vergezichten over de stad.
 • Mooi muurschilderingen die je anders nooit opgevallen zouden zijn.
 • Straatjes waar je normaal nooit doorheen zou lopen.
 • Bij regen is het niet prettig.
Review geplaatst op 2022-03-22
10
Nederland Amsterdam
Dragonfly was hier 10 Dec 2021
Als oorspronkelijk Amsterdammer ga ik nog regelmatig naar "De Stad" voor de ouderwetse sfeer. De sfeer die je overigens nauwelijks nog vindt in de binnenstad vanwege de import. Ik houd van markten en het Amsterdamse dialect, iets waar ik vroeger vaak mee gepest werd. Om die sfeer nog te vinden ga ik vaak naar de Dappermarkt, de oude Kinkerbuurt , Verspuccimarkt of naar de markt in noord. De markt bevindt zich op het Buikslotermeerplein. Leuk is dan om vanaf het CS de pont te nemen naar Noord. De boerenmarkt is ontstaan door de behoefte aan natuurvriendelijke, pure en zuivere producten. Zo wordt de honing nog echt door de imker in het potje gestopt en komt de kaas zo van de boerderij. De pont van Amsterdam is gratis en is een van de leukste vervoermiddelen binnen Amsterdam. Vooral bij mooi weer absoluut de moeite waard. Aan de overkant van het Ij is ook het Vliegenbos gelegen en het IJplein wat veel authentieke huizen heeft die niet mogen worden gesloopt en erg mooi zijn om te zien vanwege hun pastelkleuren. Amsterdam is zoveel meer dan de beroemde plekken en absoluut een bezoek waard. Parkeer je auto bij een van de Parkbee garages en neem het openbaar vervoer. Bij deze garages betaal je anders dan elders in Amsterdam slechts 1,50 p/u en je kan van te voren je plek online reserveren.
Stad
 • gezellige sfeer
Review geplaatst op 2021-12-13
9
Nederland Gelderland
Henk Vanetie was hier 02 May 2021
De Stadswaard bij of in Nijmegen. Het is een vrij onbekend gebied voor nog steeds vele Nijmegenaren en voor de Nederlander. Wanneer je een dag in Nijmegen vertoeft is meer dan de moeite waard kan je je dag bijvoorbeeld afsluiten in een heel mooi stukje natuur. Daar hoef je voor in de auto te stappen om het te bezoeken, want het gebied ligt pal naast het centrum van Nijmegen. Je loop naar de Waalbrug en je gaat de Waalbrug onderdoor en je loopt richting de Ooijpoort - is een gebogen bruggetje kan niet missen. Je loop via dit bruggetje de Stadswaard in. Het is een stukje "nieuw natuurgebied" speciaal ingericht om samen te gaan met de natuur. De boeren hebben hun land toen verkocht of geruild voor land dat veilig achter de dijk ligt. Sinds 2005 wordt de Stadswaard beheerd door Staatsbosbeheer. Als je over de Waalbrug Nijmegen binnen rijdt, zie je de Stadswaard aan de linkerkant liggen. Het is de bedoeling om bepaalde dieren terug te krijgen in hun habitat. Je kan echt hele leuke wandelingen maken waar je onderweg Koniks paarden< Galloways en heel veel soorten vogels tegen kunt komen. In het gebied ligt een nader bruggetje 't Zeumke . Het Zeumke is het restant van een oude rivierloop. In 2017 is die uitgebreid en uitgediept en in verbinding met de Waal gebracht. Daardoor bewegen de waterstanden in de oude, uitgegraven rivierloop mee met de waterstanden in de Waal. Dat heeft een goede uitwerking op de zich ontwikkelende natuur. Koffie drinken doe je B&B 't Roosje.
Regio
 • Je kan heel veel Koniks paarden tegenkomen
Review geplaatst op 2021-05-04
9
Nederland Gelderland
ManonVerijdt was hier 01 May 2021
Hoewel Gelderland geen onbekende plek voor me is, was ik verbaasd toen ik erachter kwam dat ik de Klompenpaden nog niet kende. Zowel in Gelderland als in Utrecht zijn deze wandelpaden uitgezet, waarbij je op leuke, interessante, mooie en onbekende plekken komt. De klompenpaden zijn goed aangegeven gedurende de route, met verschillende kleuren bordjes op paaltjes en hekwerken langs de weg. Tijdens een weekend weg aan de rand van de Veluwe liepen wij (ik en mijn moeder) twee routes; het Molenbeeksepad en het Dorenweertsepad. Startend in de zon en onbekend wat er zou komen liepen we het dorp uit, om zo 17 kilometer lang te genieten van bos, heide én verrassende plekken in en rondom de dorpen. Helaas liepen wij gedurende deze wandeling dus verkeerd (wij liepen ineens de verkorte route), waardoor we uiteindelijk besloten om het tweede deel ook nog te lopen. Onze eindstand was 26 kilometer. Het Dorenweertsepad begon bij Kasteel Doorwerth en vond ik een absolute aanrader. Door een prachtig, heuvelachtig landschap en bos lieten we ons verrassen door de uitzichten aan beide kanten van het bos. De terugweg liep buiten om, dus langs het water op en in het open veld. Ondanks dat we hier overvallen werden door de regen mocht dat de pret niet drukken. Zowel voor jonge gezinnen als voor de meer ervaren wandelaar is dit een leuke, ontspannende en verrassende route om te lopen. Na deze ervaring met de klompenpaden weet ik zeker dat ik nog vaker ga wandelen in Gelderland en Utrecht.
Regio
 • Veel variatie in omgeving/landschap
 • Routes variërend van kort tot lang
 • Helaas tot nu toe alleen in Utrecht en Gelderland
 • Soms onduidelijk aangegeven als er verkorte routes zijn
Review geplaatst op 2021-06-04
10
Nederland De Wadden
Ciska van Geer was hier 01 May 2021
Al ruim 40 jaar is het Waddengebied mijn reisdoel, een brede scope. Soms zijn het de eilanden, dan weer is het op het wad. Het weer speelt een grote rol bij de planning. Er is vaak een plan A en een plan B. Reserveren is er niet bij. Het is leven met de dag en met het tij. Om na al die jaren te beweren dat er geen geheimen meer zijn, dat is te veel gezegd. De Nederlandse eilanden hebben elk een eigen karakter, ik heb zo mijn voorkeur. Vlieland stond lange tijd strak bovenaan mijn prioriteitenlijst: veel natuur, weinig verkeer, mooi. Een bezoek aan de westkant van Schiermonnikoog bracht een verschuiving. Dat is toch ook een schitterend eiland met een prachtige natuur. Dan Ameland, wel meer verkeer, maar de oude dorpskernen zijn in zekere zin uniek. Een keuze tussen Terschelling en Texel is lastig. Misschien is het ook niet nodig om te kiezen. Als je op eigen kiel het gebied verkent kom je toch overal wel eens in de haven en dan kom ook weer nieuwe plekjes op het spoor. Dan het wad, hoe mooi is dat ... daar is eigenlijk geen dag gelijk. De invloed van het licht is onbeschrijfelijk. De wind kan het water niet onaangenaam golvend krijgen zolang je de zeegaten mijdt. Droogvallen doe je toch liever niet boven 5 Bft. Zeker op een harde zandplaat kan een schip de bodem goed raken. Natuurlijk liggen er boeien om het diepere vaarwater te markeren, maar als je bekend bent met het ritme van het tij is het vaargebied Waddenzee veel groter en het blijft je verrassen.
Budgetreizen Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken
 • Dichtbij
 • Veel natuur
 • Donker
 • Wijds
 • Dynamisch
 • Afwisselend
 • Weer kan spelbreker zijn
 • Niet alle watersporters zijn bekend met erecode
 • Soms volle haven
Review geplaatst op 2021-09-11
9
Nederland Gelderland
Henk Vanetie was hier 17 Jan 2021
De Hatertse en Overasseltse Vennen in de buurt van Nijmegen. Een gebied wat erg goed ken, omdat ik hier regelmatig vertoef. Het is een gebied van Vennen en rivierduinen. Het gebied is voor archeologen een jong gebied (10.000 tot 110.000 jaar oud). Het ligt ten zuidoosten van Nijmegen. Het is een heerlijk wandel gebied waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet 3,5 / 6,5 km . Ik loop hier wel meerdere malen per jaar en ieder seizoen is het anders. het gebied kenmerkt zich ook door de hoogteverschillen. Er zijn verschillende vondsten gedaan uit verschillende periodes van rond 8000 voor Chr. tot 1500 na Chr. Tot 1900 kende het vennengebied zijn eigen specifieke waterhuishouding, onafhankelijk van het regionale grondwater. Omstreeks 1900 veranderde dit. Zowel gemeenten als particulieren groeven sloten en greppels om het water af te voeren. in 1964 kocht Staatsbosbeheer dit natuurgebied. De ontwatering is nu gedeeltelijk ongedaan gemaakt door de aanleg van stuwtjes. Een andere oorzaak van verdroging zijn de vele bomen die hier groeiden. Zij verdampen enorm veel water. In 2013 en 2014 is daarom ongeveer 11% van het aanwezige bos gekapt. Sloten en dammen zijn gedempt of afgedamd. Toen ik bij de Hatertse Vennen kwam na de ontbossing was dat een bijzondere ervaring. Het leek een totaal ander gebied. Nu 7 jaar later is dit weer in ere hersteld en wordt het er wel beter op. Mijn mooiste ven is Uiversnest. Tip: parkeer je auto bij Dierboerderij De Diervoort (gratis).
Regio
 • Goede zandpaden
 • Makkelijk bereikbaar
 • Een divers gebied
 • In de lente vele soorten Libellen
 • Watervogels in de lente en zomer
 • Geen toiletmogelijkheden in het gebeid alleen bij St.Walrick
 • Sommige vennen drogen uit door de afgelopen droogte of zijn al uitgedroogd
 • Later in de ochtend -middag kan het druk zijn
Review geplaatst op 2021-01-19
10
Nederland
Henk Vanetie was hier 13 Dec 2020
NIJMEGEN - een stad die te weinig erkenning krijgt. Nijmegen de oudste stad van Nederland - Old City Young Vibe, de stad bruist van energie. Nijmegen heeft alles - cultuur - historie - architectuur - natuur - uitgaan - terrassen. Wist je dat Nijmegen de meeste m2 terras heeft per inwoner, meer dan bijv. Amsterdam. Wanneer je door Nijmegen wandelt wordt je heen en weer geslingerd van de Middeleeuwen naar de Romeinse Tijd tot aan de Tweede W.O. Nijmegen was rond de jaartelling een ideale uitvalsbasis voor de Romeinen. Dit vindt je terug in het Valkhof Park waar de geschiedenis van Nederland begon. Rond het jaar 100 na Chr. was er een volledige stad door de Romeinen neergezet met de naam Ulpia Noviomagus Batavorum en ontving Nijmegen van keizer Trajanus het stads- en marktrecht. Het bewijs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland ligt in het Valkhof museum, ze zeggen dat de blokken van de Godenpijler het bewijs zijn voor de oudheid van deze stad. Een stad waar de Bourgondiër zeker aan zijn trekken komt. Nijmegen heeft een eigen bierbrouwerij De Hemel, gevestigd in een heel mooi pand de Commanderie van Sint Jan. Tevens kent Nijmegen vele mooie oude historische panden St. Nicolaaskapel, Bararossa ruïne, De Kruittoren, Het Waaggebouw . De grootste en oudste kerk van Nijmegen St. Stevenskerk met z'n 2 verschillende bouwstijlen. laten we het Kronenburgerpark ook niet vergeten. Dit is nog niet alles, Lange Hezelstraat de oudste "winkel"straat van Nederland. Teveel om op te noemen.
Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
 • Cultuur
Review geplaatst op 2020-12-15
8
Nederland Noord Holland
Agrotewal was hier 21 Oct 2020
De Balgzandpolder, is een uniek stukje Nederland. Het ligt zo'n 6 km ten Zuiden van Den Helder en je kunt er het hele jaar door kijken naar foeragerende trekvogels. Men heeft een kijkscherm geplaatst waar je onzichtbaar voor de vogels ze kunt observeren en vastleggen. Het ligt direct achter de dijk. Tegen de dijk aan vormen zich schorren, waar tal van wadvogels en steltlopers in het voorjaar broeden, zoals kluten. Zelfs de lepelaar heeft hier met succes jongen grootgebracht. Bij laagtij verzamelen zich op de slikken en platen duizenden vogels om te eten van de ontelbare waddiertjes. In juli komen duizenden bergeenden bijeen om te ruien. In het winterhalfjaar komen hier veel smienten en rotganzen, die bij hoogwater hun toevlucht kunnen zoeken in de Wieringerpolders. En wil je de vogels gadeslaan op ooghoogte en van een nog kleinere afstand dan kun je er ook een vogelkijkhut huren. In de wintermaanden kost het huren van de hut voor de hele dag slechts 30 euro een bijdrage die geheel ten goede komt aan landschapsbeheer. Het is de eerste vogelkijkhut speciaal voor het fotograferen van wad- en watervogels. Het adres is Oostoeverweg Den Helder. Je kunt parkeren bij het vogelkijkscherm. Verdere info kun je vinden op de website van Landschap van Noord- Holland. Ook voor het reserveren van de vogelkijkhut.
Regio
 • nog onontdekt
 • een unieke plek in Nederland
 • voordelig in de wintermaanden
 • een vogelkijkhut op ooghoogte met de vogels
 • een kijkscherm voor het bespieden van wad- en watervogels
 • je moet rekening houden met eb en vloed.
Review geplaatst op 2020-12-21
10
Nederland Flevoland
Jan10e was hier 18 Oct 2020
Een combinatie van natuur (bos, struiken en watertjes) en techniek is te vinden in het Waterloopbos. In de Noordoostpolder bij Marknesse en Vollenhove. Al wandelend in dit Rijksmonument passeer je de verborgen schaalmodellen van ruim dertig waterwerken. Het Waterloopkundig Laboratorium deed hier van de jaren '50 tot en met de jaren ’90 ruim 200 waterloopkundige onderzoeken. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Proefopstellingen van waterlopen, waterkeringen en havens van over de hele wereld. Echt wel interessant. Er zijn routes uitgezet. Kies bv. voor Havenroute of de Waterlooproute. Er wordt nu al jarenlang niet meer getest dus vrijwel alles in overwoekerd door de natuur. Men is wel begonnen met restauraties van een aantal opstellingen. Natuurmonumenten beheerd het gebied en verzorgd ook excursies. Gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er is een horecapaviljoen en veel parkeerruimte. Omdat er natuurlijk verval is van oud land naar nieuw land is er overal stromend water en is het ook aantrekkelijk gebied voor o.a. ijsvogel en libellen. In de herfst ook mooie paddenstoelen.
Regio
 • Ook toegankelijk voor mindervaliden (2 routes)
 • Keuze uit diverse wandelroutes.
 • Er is horecapaviljoen en bezoekerscentrum
 • Voldoende parkeerplaats
 • Afwisseling natuur en oude waterwerken
 • keuzestress welke route te wandelen
 • honden mogen er niet los lopen
Review geplaatst op 2022-02-08
9
Nederland Nationaal Park Zuid-Kennemerland / Het Kraansvlak
Saskiahamminga was hier 11 Oct 2020
Afgelopen weekend bezocht ik Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Bloemendaal / Haarlem. Dit is een van de grootste duingebieden van Nederland. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen, en genieten van een afwisselend duinlandschap. Onderweg kom je kleine meertjes, stukken bos, steile duinen, open vlaktes en mooie uitzichtpunten tegen. Ook kun je hier veel dieren spotten, zoals damherten, konijnen en Schotse hooglander. Maar ook vogels en mooie duinbloemen en andere planten. Af en toe hadden we het gevoel in Schotland te lopen, zo mooi! Echt een aanrader, zo dichtbij huis.
Stad
 • Ook zeer geschikt om met kinderen naartoe te gaan
 • Natuurmonumenten heeft veel wandelingen beschikbaar (en organiseert activiteiten)
 • Na een wandeling door de duinen kun je ook nog strandwandeling meepakken
 • Je kunt hier damherten en Schotse Hooglanders spotten
 • Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen
 • Prachtige natuur
 • Parkeerterrein kan druk zijn heb ik begrepen (hadden wij nu geen last van).
Review geplaatst op 2020-10-14