Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Gebouwen rechtzetten (perspectief en lens correctie)

Nederland


Je hebt dat wel eens je ziet een mooi gebouw en zet het op de foto! Thuisgekomen zet je de foto's op je computer. En dan is dat gebouw staat dat gebouw scheef. (uit zijn perspectief getrokken)

Soms geeft dat een mooi effect, en dan moet je het niet corrigeren. Een voorbeeld hiervan is als je tussen 2 of 3 hoge woontorens gaat staan en dan omhoog een foto maakt. Dan hellen ze mooi naar elkaar over en heb je in het midden een mooi rondje aan blauwe lucht.
Soms is het ook niet zo mooi. Een kerk met een hoge toren lijkt net de toren van Pisa terwijl hij toch echt recht staat.

Is corrigeren moeilijk? Nee dat valt best wel mee! Let wel op door de correctie kan het zijn dat je stukjes van je foto moet afsnijden. Houd daar dus al rekening mee bij het maken van de foto. Iets ruimer kaderen.

Met welke software kan dat?
Picassa - Nee
Photoshop Elements - JA
Lightroom - Ja (zelfs automatisch)(vanaf versie 5)

Je hebt ook een gratis programmaatje waar je dat mee kan genaamd [url="http://www.marcus-hebel.de/foto/links.html" target="_blank"]Shift-N[/url] (Windows)

Een ander handig programma hier voor is [url="http://epaperpress.com/ptlens/" target="_blank"]PT-Lens[/url] hier mag je in de probeer versie 10 fotos rechtzetten bevalt het dan kun je het kopen voor 25 dollar. Pt-lens is voor wel windows als op de MAC.

Handleiding hoe beide programmas werken vind je [url="http://www.wilmakarels.nl/picasa3/perspectief.php" target="_blank"]hier[/url]

Succes, het is niet zo moeilijk en het maakte je foto mooier! Gewoon proberen!