Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Microtips voor macro resultaat!

Nederland


De door mede RR's geplaatste macro-opnamen op de site zijn niet alleen het bekijken meer dan waard maar werken bovendien enorm inspirerend. Wat ik dikwijls wel waarneem is dat macro-opnamen niet de beoogde belichting en scherpte hebben.
Met een paar simpele trucs kun je de kwaliteit van je macro-opname nog verder optimaliseren.
1) Scherpte: hoewel de autofocus (op zowel compact als op DSLR) een prachtig hulpmiddel is, zou je bij macrofotografie toch een naar de M-stand (manual/handmatig) moeten omschakelen. Ik heb inmiddels ervaren dat handmatig scherpstellen dé methode is. Zeker als de scherptediepte te gering is, is het kiezen van het optimale scherpstelpunt belangrijk. Als je vanaf statief fotografeert kun je dan zelfs een scherpsteltrapje maken. Stel scherp iets vóór het gewenste punt, maak een opname. Stel vervolgens scherp op een volgend punt en maak weer een opname en herhaal dit totdat je zeker bent dat je échte schepstelpunt binnen de reeks gemaakte opnamen ligt.
Om je scherptediepte te vergroten kun je ook een iets hogere ISO waarde kiezen om daarmee licht 'te winnen'.

2)Belichting: vaak zie je bij macro-opnamen ook wat overbelichting ontstaan. Zelf opteer ik bij macro nagenoeg altijd voor onderbelichting (1 á 3 LW). Probeer maar en je zult zien dat je opname meteen meer sfeer krijgt. Bovendien win je weer scherptediepte. Ook kun je ervoor kiezen om een belichtingstrapje te maken en naderhand de beste opname te selecteren!
Succes ermee!