Nederland

Microtips voor macro resultaat!

De door mede RR's geplaatste macro-opnamen op de site zijn niet alleen het bekijken meer dan waard maar werken bovendien enorm inspirerend. Wat ik dikwijls wel waarneem is dat macro-opnamen niet de beoogde belichting en scherpte hebben.
Met een paar simpele trucs kun je de kwaliteit van je macro-opname nog verder optimaliseren.
1) Scherpte: hoewel de autofocus (op zowel compact als op DSLR) een prachtig hulpmiddel is, zou je bij macrofotografie toch een naar de M-stand (manual/handmatig) moeten omschakelen. Ik heb inmiddels ervaren dat handmatig scherpstellen dé methode is. Zeker als de scherptediepte te gering is, is het kiezen van het optimale scherpstelpunt belangrijk. Als je vanaf statief fotografeert kun je dan zelfs een scherpsteltrapje maken. Stel scherp iets vóór het gewenste punt, maak een opname. Stel vervolgens scherp op een volgend punt en maak weer een opname en herhaal dit totdat je zeker bent dat je échte schepstelpunt binnen de reeks gemaakte opnamen ligt.
Om je scherptediepte te vergroten kun je ook een iets hogere ISO waarde kiezen om daarmee licht 'te winnen'.

2)Belichting: vaak zie je bij macro-opnamen ook wat overbelichting ontstaan. Zelf opteer ik bij macro nagenoeg altijd voor onderbelichting (1 á 3 LW). Probeer maar en je zult zien dat je opname meteen meer sfeer krijgt. Bovendien win je weer scherptediepte. Ook kun je ervoor kiezen om een belichtingstrapje te maken en naderhand de beste opname te selecteren!
Succes ermee!
3
1

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
97
Geplaatst op
24 Mar 2010
Land
Categorie
Algemene tip
Laat kaart zien
 

1 reactie(s) bij "Microtips voor macro resultaat!"

  • profile image comment

    hoi even een reactie op je tip. - heel goed om vanaf statief te fotograferen. Om echt scherpe opnamen te krijgen is dat essentieel. Echter, draad ontspanner en mirror lock up helpen ook. - Met de hand scherpstellen is voor macro opnamen een must. Ik zou geen scherpsteltrapje maken, maar eerder kiezen voor live view. Hierbij kun je vanaf je display 10x inzoomen en daarmee exact het goede scherpstel punt bepalen - belichting. Bij macro is het net als bij andere soorten van fotografie sterk afhankelijk van de situatie. Je kunt niet zeggen dat je 1-3 stops moet onderbelichten. Onderbelichten leidt vaak tot veel ruis en dat wil je juist niet. Hou je histogram in de gaten en neig eerder naar over belichten (zonder te clippen) en corrigeer dan evt. in de nabewerking ietsje. Deze techniek geeft kwalitatief het beste beeld Groetjes Hillebrand

    Door hillebrand • geplaatst op 2010-04-20 16:57:10

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.