Nederland

De Waddeneilanden met kinderen: tips voor jong en oud

saskiahamminga was hier op 2020-06-17 Gepost op: 2020-06-14 14 reacties.

De Waddeneilanden met kinderen:  tips voor jong en oud

Het is de verwachting dat steeds meer mensen de komende jaren op vakantie in eigen land zullen gaan. Voor ons gezin zijn de Waddeneilanden favoriet; relatief dichtbij, en zodra je op de boot stapt begint de vakantie. Ook met kinderen zijn de Wadden een aanrader. De hele dag buiten, op de prachtige brede stranden, in de natuur, op het water, wat wil je nog meer. Wandelen, fietsen, zwemmen, uitrusten op een van de vele terrasjes, er is hier altijd wat te doen, weer of geen weer.

Hierbij een aantal van onze tips om met kinderen te doen op de eilanden; en dan vooral activiteiten die we zelf gedaan of beleefd hebben met onze zoon.

Vlieland

Vlieland is voor ons toch wel het favoriete eiland. Niet zo groot, overzichtelijk, heel afwisselend en prachtige natuur. Een van de favoriete bezigheden van onze zoon, en vele kinderen met hem, is toch wel het vissen op krabben in de jachthaven van het eiland. Uren hebben we hier doorgebracht; liggend op onze buik, turend onder de steigers. We zagen grote harders langszwemmen, bijzondere zeenaalden en veel krabben. Met een mossel aan een knijper en een touwtje viste zoon de een na de andere krab omhoog, die hij dan weer trots liet zien aan de andere kinderen en langs wandelende eilandgasten. 

Een ander favoriet uitje op ‘Vlie’ is een tochtje met de Vliehors Expres. Met een grote, gele open truck rij je naar de Vliehors: een enorme zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van het eiland. Dit gebied wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Je bezoekt hier het Drenkelingenhuisje, waar een piepklein museum in te vinden is, vol met spullen die ooit zijn aangespoeld op het strand. Een bijzondere plek, voor jong en oud.

Ook een tochtje op de Waddenzee mag natuurlijk niet ontbreken vanaf Vlieland. Met een stoere ribboot of schip op zoek naar zeehondjes op een zandbank, of een tochtje met de vriendelijke bemanning van de Phoca en in een waadpak vissen naar garnalen. Een onvergetelijke ervaring voor iedereen.

Ook het bezoekerscentrum De Noordwester, met een zeeaquarium en een kleine museum aan het eind van de Dorpsstraat is een bezoekje waard. Hier hangt een enorm skelet van een potvis, en kun je diverse uitstapjes boeken.

Texel

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, en makkelijk toegankelijk; met een overtocht van maar 20 minuten, en diverse afvaarten per dag. Voor kinderen is het brede strand al een feestje, emmer, schep en vlieger mee, maar ook een bezoek aan Ecomare mag natuurlijk niet ontbreken. Hier zie je zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren heel dichtbij. Tevens leer je hier spelenderwijs van alles over Werelderfgoed de Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel. 

Verder kun je eindeloos wandelen door de natuurgebieden op het eiland, zoals de Slufter, vogels kijken en een boottochtje maken om op zoek te gaan naar zeehonden op de zandplaat voor de kust. Wij maakten deze tocht met De Vriendschap, een bijzonder passagiers scheepje dat diverse tochten organiseert op de Waddenzee, zoals zeehondentochten naar het Eijerlandse Gat. Dit is een bijzonder en rustig gebied waar vele zeehonden op de zandbanken liggen.

Verder kun je op het eiland diverse activiteiten doen, zoals surfles en vliegeren, of een schapenboerderij bezoeken. Maar je kunt ook met Staatsbosbeheer en Ecomare een excursie doen, om het leven op de wadden, het strand en in de duinen te ontdekken. Leuk en interessant voor jong en oud.

Ameland

Ook op Ameland is voldoende te doen met kinderen. Het beklimmen van de vuurtoren, met een tandem of gewone fiets een tocht maken door de duinen, uren struinen op het strand, wandelen door de gezellige dorpjes, zoals Nes en Hollum. In Nes, achter het Natuurcentrum vind je Recreatiegebied De Vleijen. Rondom de recreatieplas zijn er diverse paden aangelegd, langs en over het water voor een leuke wandeling. Ook zijn er rond het zwemwater en strandje meerdere speeltoestellen te vinden voor wat jongere kinderen, zoals glijbanen, schommels en een uitkijktoren. 

Maar ook het Natuurcentrum Ameland is een echte aanrader. In dit mooie museum met meerdere verdiepingen maak je kennis met het onderwaterleven van de Noordzee en Waddenzee, vind je een schitterend groot Noordzeeaquarium, waar onze zoon uren op de grond zat, vol bewondering kijkend naar de langs zwemmende vissen. Op gezette tijden worden de vissen gevoerd en vertelt iemand over het onderwaterleven rond de eilanden. Ook kunnen kinderen (en natuurlijk de enthousiaste ouders, ooms en opa’s en oma’s) proefjes doen en filmpjes bekijken. Favoriet van onze zoon was het toch wel lugubere filmpje van een potvis die ontplofte op het strand.

Schiermonnikoog
Het kleinere Schier is zeker voor natuurliefhebbers een aanrader. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen op het stille strand, fietsen door de duinen of vogels spotten vanuit een vogelhut bij De Westerplas. Ook is er in de buurt van de Berkenplas een groot speelbos voor kinderen. Ze kunnen hier heerlijk klauteren in een boomhut of op boomstammen spelen die in het water liggen. 

Uiteraard is schelpen zoeken voor kinderen een favoriete bezigheid op het strand. Schiermonnikoog heeft een bijzonder en klein Schelpenmuseum, Paal 14, van een eilander die zijn eigen vondsten achter zijn huis in een grote schuur tentoonstelt. Er zijn hier wel 1500 soorten schelpen te zien. De eigenaar vertelt graag over zijn vondsten en heeft ook tips hoe te zoeken en vast te stellen welke schelp je gevonden hebt. Ook kun je er aan de balie een aantal originele en zelfgemaakte souvenirtjes kopen, zoals opgezette krabben en zeesterren op wrakhout (en natuurlijk allemaal van het strand van Schiermonnikoog). 

Terschelling

In mijn eigen jeugd ging ik met mijn ouders vaak naar Terschelling. Prachtige herinneringen heb ik hier aan: uren spelen met mijn zus in een duinkommetje, schelpen zoeken op het strand, duiken in de hoge golfen, en ’s avonds met gloeiende wangen gezellig nagenieten bij de open haard in het vakantiehuisje. 

Op dit 2 na grootste Waddeneiland is veel te doen. Ook vanaf dit eiland kun je bijvoorbeeld een zeehondentocht maken. Of je bezoekt het Wrakkenmuseum, waar eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren al vanaf 1975 opgedoken inventarisstukken verzamelt van de vele scheepswrakken rondom het eiland Terschelling. Het museum ligt vol bijzondere vondsten uit de periode 1650 tot vandaag de dag.

Ook is het spannend om met kinderen een van de vele bunkers op Terschelling te bekijken en het Bunkermuseum te bezoeken.

Maar van alle activiteiten op de Waddeneilanden is het buiten zijn, het genieten van de ruimte en het gevoel van vrijheid, het uren lopen over en spelen op de prachtig brede stranden natuurlijk toch het allerleukste. In ieder seizoen.

0
14

Foto's bij dit blog

De Waddeneilanden met kinderen: tips voor jong en oud
Het Drenkelingenhuisje op de Vliehors
Krabben vissen in de haven van Vlieland
Garnalen vissen met de Phoca op de Waddenzee
Bezoek aan Ecomare
Zeehondjes kijken met De Vriendschap vanaf Texel
Het Natuurcentrum op Ameland
De Waddeneilanden met kinderen: tips voor jong en oud
Alle blogs van saskiahamminga
 

14 reactie(s) bij "De Waddeneilanden met kinderen: tips voor jong en oud"

 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je top blog! Wij zouden met de familie in mei voor de eerste keer naar Texel gaan. We hebben het kunnen verplaatsen naar september; ik ben benieuwd!

  Door Elleke • geplaatst op 2020-06-29 13:50:35
 • profile image comment

  Leuke tips. Toch nog maar eens een eiland bezoeken. Gefeliciteerd met je topblog

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2020-06-21 14:23:38
 • profile image comment

  Jij kunt zo aan de slag als directeur VVV van de Waddeneilanden!

  Door Bowral • geplaatst op 2020-06-20 10:50:40
 • profile image comment

  Leuke tips voor de Wadden! Gefeliciteerd met je topblog. Mooie foto’s ook trouwens!

  Door Kikienroute • geplaatst op 2020-06-17 20:39:37
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog. Ik ben om met al deze tips!

  Door CDahlkamp • geplaatst op 2020-06-17 19:48:47
 • profile image comment

  Super uitgebreide blog ... proficiat met deze topblog van de week !!

  Door dreamer666 • geplaatst op 2020-06-17 14:51:05
 • profile image comment

  leuke opsomming, bekend hotspots, van harte met de weektitel

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-06-17 13:20:33
 • profile image comment

  v\Van harte met deze topblog. Handige tips

  Door aticketto • geplaatst op 2020-06-17 12:22:39
 • profile image comment

  Goede tips voor de Wadden, Saskia! Gefeliciteerd met je topblog!

  Door karinm • geplaatst op 2020-06-17 09:57:59
 • profile image comment

  Heel leuk Saskia. Wij gaan ook graag naar de Waddeneilanden. Van harte gefeliciteerd!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-06-17 09:09:30
 • profile image comment

  Leuke tips voor jong en oud en ook nog eens lekker dichtbij. Gefeliciteerd met je topblog.

  Door Dianadm • geplaatst op 2020-06-17 08:38:29
 • profile image comment

  Een onwijs leuke blog met hele goede tips. Van harte gefeliciteerd!

  Door agrotewal • geplaatst op 2020-06-17 08:19:15
 • profile image comment

  Proficiat met je topblog van de week. Erg leuk om te lezen, goede promo voor de Wadden-eilanden. Kan zo bij de reisinfo.

  Door barga • geplaatst op 2020-06-17 07:55:16
 • profile image comment

  Nu velen in eigen land op vakantie gaan, zijn dit super leuke tips voor de liefhebbers van de Waddeneilanden. De redactie heeft je uitgebreide beschrijving dan ook uitgeroepen tot de Topper van de week! Gefeliciteerd en stay safe! Groeten de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2020-06-16 22:43:05

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.