Nederland

Op ontdekking in de achtertuin van Utrecht

baatjes was hier op 2019-03-29 Gepost op: 2019-06-16 6 reacties.

Langzaam zweef ik naar beneden. Wolken trekken aan me voorbij. Ik tuur omlaag. De vestingwerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie komen steeds beter in beeld. Ik maak een zachte landing.
“Dat was leuk”, zeg ik tegen mijn man. Zojuist maakte ik mijn eerste parachutesprong. Weliswaar een virtuele maar toch.  Terwijl ik uit mijn stoel stap, doe ik mijn virtual-realitybril af. We zijn in het Waterliniemuseum. Sinds 2015 te vinden in Fort bij Vechten. 
Het museum is interactief. Je kunt ook een rondleiding door het monument maken, wat wij doen. Gerrit, onze gids voor uurtje, vertelt over de geschiedenis van het bolwerk. Hij brengt ons op plaatsen waar je zonder tour niet komt.

In het binnenste van het fort
“Hoe verlichtten ze deze ruimte vroeger?”, vraag ik wanneer we in het schemerige reduit lopen. Het reduit is een verdedigbaar bouwwerk binnen een fort. Als de hoofdwal het begaf, dan kon de verdediging daar worden voortgezet. Men kon het er wel even uithouden. Hier bevonden zich namelijk de keukens, drinkwatervoorzieningen en ook de wasvrouw had haar vertrek in dit gedeelte van het complex. 
Gerrit laat zien dat ze in die tijd kaarsen gebruikten. Ze stonden in afgeschermde ruimtes met dik glas eromheen. “Het was oppassen geblazen met al dat kruit.” 

Nieuwe bestemming voor forten
Eigenlijk had ik Fort bij Rijnauwen willen bezoeken. Dit fort is niet vrij toegankelijk. Op de dag dat ik hier ben is een bezoek niet mogelijk. Tussen 1 april en 30 september kun je met een gids van Staatbosbeheer een wandeling te maken over, onder en door het vestingwerk. Vroeger een verdedigingswerk, nu heeft de natuur hier de vrije hand. Dassen, herten, vleermuizen en ijsvogels wonen op deze locatie.  

Gelukkig heeft de achtertuin van Utrecht meer te bieden dan dit ene bastion. De weg ernaar toe bijvoorbeeld. Je kunt er vanuit de stad op verschillende manieren komen: per fiets, per kano of lopend. Vlakbij Ledig Erf start het Kromme Rijn pad. Snel verdwijnt de drukte van de stad naar de achtergrond.
Vanuit het Krommerijnpark loop je het jaagpad op. Dit heeft niets te maken met een jager zoals uit Roodkapje. Destijds vond vervoer plaats over water, in een trekschuit. Langs trekvaarten maar ook langs bestaande wateren als de Kromme Rijn werden jaagpaden aangelegd. Hierop liep het paard dat de schuit voorttrok. De begeleider van het dier werd de jager genoemd. De schipper bevestigde het touw aan de mast. Daarna werd deze vastgemaakt aan een dwarshout dat achterop het zadel lag. De schipper moest de jager regelmatig waarschuwen het paard niet te snel te laten lopen omdat het touw dan zou kunnen breken. Hij riep dan: “Kalm aan, dan breekt het lijntje niet.”

Rechtdoor of korter
Bij de snelweg kun je kiezen: rechtdoor het pad vervolgen of over de brug naar de overkant en daar verder lopen. Het laatste is korter. Het eerste rustiger. Wil je niet kiezen? Maak dan een lus via de landgoederen Oud-Amelisweerd en Rhijnauwen. Vanaf hier loop je in een half uur over het bunkerpad naar Fort bij Vechten en het eerder genoemde museum.
Rondom de buitenplaatsen is het bedrijvig. Rondrennende kinderen, voetballende jongeren en hier en daar staat een groepje te barbecuen. Het ziet er gezellig uit. Natuurlijk heb ik geen barbecue bij me. Daarom sluiten wij de dag af op het terras van het knalrode Theehuis Rhijnauwen. Anders dan de naam doet vermoeden is het een pannenkoekhuis. Dat het van hout is, valt te verklaren. Gids Gerrit vertelde eerder vandaag over de Kringenwet. Deze schreef voor dat gebouwen dicht bij verdedigingswerken snel afgebroken konden worden.

Op ontdekking
Boek een tour, ga wandelen, leer over Neerlands historie. Er is genoeg te beleven in de achtertuin van Utrecht. Dus trek je stappers aan en ga op ontdekking. 

_________________________

Praktische informatie
Kanoverhuur
Huur een kano in hartje Utrecht via www.kanoverhuurutrecht.nl. Vind je dat te ver peddelen dan kun je dichterbij de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook een kano huren via www.rijnstroom.nl

Bezoek een fort
Meer informatie over Fort bij Vechten vind je op www.fortvechten.nl of www.waterliniemuseum.nl. 
Voor tourdata bij Fort bij Rijnauwen kijk je op www.staatsbosbeheer.nl  

Eten en drinken
- Haal een ijsje via het afhaalraam bij Vroeg of neem wat lekkers mee uit de eigen bakkerij (www.vroeg.nl)
- Nuttig een biologische lunch bij de Veldkeuken (www.veldkeuken.nl)
-  Eet een pannenkoek bij Theehuis Rhijnauwen. Je kunt kiezen voor een standaard pannenkoek maar er staan ook exotischere varianten op de kaart (www.theehuisrhijnauwen.nl)

 

0
6

Foto's bij dit blog

Schapen in de wei bij Fort bij Rijnauwen
Toegang tot het Waterliniemuseuem
Fort bij Vechten
Het reduit van Fort bij Vechten
Keuze: rust of lengte? Brug over de Kromme Rijn
Alle blogs van baatjes
 

6 reactie(s) bij "Op ontdekking in de achtertuin van Utrecht"

 • profile image comment

  Leuke blog en een hele leuke tip. Ik moet toch maar eens die kant op

  Door aticketto • geplaatst op 2019-06-25 08:36:34
 • profile image comment

  Informatieve blog!

  Door Elleke • geplaatst op 2019-06-24 08:32:20
 • profile image comment

  Geweldig blog, Sigrid! Heb het met veel plezier gelezen.

  Door Dalix • geplaatst op 2019-06-23 17:14:31
 • profile image comment

  Super goede blog met goede tips! En die virtuele parachute sprong is gaaf he!!

  Door karinm • geplaatst op 2019-06-17 13:39:05
 • profile image comment

  Hi Sigrid, lekker dichtbij huis, om op ontdekking te gaan ... Enthousiast beschreven en wat fijn dat je je verhaal in paragrafen hebt opgedeeld incl. leuke en uitgebreide tips! :-) Dank voor je input! Gr. de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2019-06-17 09:06:28
 • profile image comment

  Leuke uitgebreide tips en prachtig begin!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2019-06-16 20:43:27

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.