Nederland reisblogs

CV versus wereldreis

Nansje bereidt zich voor Gepost op 11 apr 097 reacties

Onderstaande tekst kwam ik tegen op Hyves.. vond het wel grappig om het ook hier te plaatsen.. is kijken wie er ook zo ver denkt..Wees wijs, ga niet op wereldreis

Wie denkt dat een zogenaamde wereldreis een aanvulling is op het curriculum vitae, heeft het mis. Het is een reden om iemand niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Blijf toch thuis!

Door René van Rijckevorsel

Begin 20, net klaar met studie of opleiding? Begin 30, eerste dip in de carrière? Op wereldreis! Appartement in onderhuur, de kat naar schoonmama, en gedurende zes, acht, tien, twaalf of veertien maanden maken Lotje en Cees, Sophie en Stefan, Anouk en Peter, Ties en Tessa, Carel en Sabine en honderden andere stellen 'de reis van hun leven'.

Je krijgt tegenwoordig bijna geen cv meer binnen, of de sollicitant heeft zo'n wereldreis gemaakt. Met alle ervaringen geboekstaafd op een website (wereldreis.tv. of johnenmarijeopreis.nl). Want kiekjes van zonsondergangen en vreemdgemutste bergvolkeren mogen het 'thuisfront' natuurlijk niet worden onthouden.

Burgerlijk
Wat valt op aan de doorsnee wereldreizigers? Eén: hun bestemmingen zijn zo weinig origineel. Twee: ze zijn zo burgerlijk. Drie: ze maken zo verdomd weinig mee.

Eerst het gebrek aan originaliteit. Een wereldreis voert in zeker driekwart van de gevallen naar Azië, dan naar Australië en vervolgens naar Zuid-Amerika. De reis ziet er dan zo uit: Tibet, Nepal, Birma, Laos, Vietnam, Cambodja, Thailand, Indonesië, Australië, Paaseiland, Argentinië, Brazilië, Bolivia, Peru, Mexico, Guatemala.

Allemaal met dezelfde gids in de hand (de onvermijdelijke Lonely Planet of The Rough Guide) lopen de berugzakte globetrotters in elkaars voetspoor. Wat zij zien als een unieke ervaring, is een optocht van achter elkaar geplakte clichés.

Iedere zich dom houdende Aziatische hoteleigenaar lacht zich een kriek als hij wéér een rugzakstel te veel heeft laten betalen voor een muskieten-geïnfecteerde klamme kamer, terwijl dat stel zich intussen verkneukelt in de veronderstelling dat ze liefst een halve dollar van de prijs hebben gepraat.

Budget
Want de grootste uitdaging voor een Nederlandse wereldreiziger is %u2013 naast het onvermijdelijke 'ontdekken van vreemde culturen' overleven op een tevoren vastgesteld budget, dat kan variëren van 10 tot 40 dollar per dag (voor noodgevallen hebben we natuurlijk wel een creditcard in de achterzak).

Dan de burgerlijkheid. De gemiddelde wereldreiziger gaat niet in z'n eentje. Nee, het is spruitjesgeur troef. Het zijn vooral samenwonende stelletjes die de wijde wereld ingaan. Eerst wordt op de Ikea-bank de reis uitentreuren gepland.Met paklijsten, kaarten en de onvermijdelijke gidsen wordt de reis volledig uitgestippeld. Uiteraard wordt van die voorbereidingen verslag gedaan op internet, met als hoogtepunt van voorpret de prikken tegen enge ziekten. 'Nog twee maanden. Het aftellen is begonnen.'En: 'Benieuwd hoe onze relatie zich houdt als we 24 uur per dag samen zijn.'

Ook tijdens de wereldreis is het niet gedaan met de burgerlijkheid. De relaties lopen maar zelden op de klippen. Sterker, met een beetje geluk vraagt hij haar op de Annapurna of in Angkor Vat ten huwelijk. Na de reis van je leven, de dag van je leven. Of er is bij thuiskomst een nieuw wereldburgertje op komst!

Tsunami
Tijdens een wereldreis beleef je toch een boel? Ja, als je toevallig op tweede kerstdag 2004 op de verkeerde plek was en de tsunami overleefde. Maar verder? Een gestolen digitale camera misschien ('En ze waren nog zo vriendelijk in Laos'), of een verloren portemonnee, waardoor het reisbudget met 30 dollarcent per dag omlaag gaat.

Andere avontuurlijke ontberingen? Muggen en buikkrampen, ja. Maar verder? Een citaat van een willekeurige wereldreiswebsite spreekt boekdelen: 'Elk land laat tijdens zo'n reis zijn eigen indrukken achter. Wat je op zo'n wereldreis wel leert, is geduldig te wachten. Tien uur wachten op een trein is niets bijzonders, daar moet je je niet druk om maken. Vreemd eigenlijk, want in Nederland word je al gek als je trein een halfuur vertraging heeft.

Golfhandicap
Wie nog mocht denken dat een wereldreis een mooie aanvulling is op het curriculum vitae, heeft het mis. Het is inmiddels een reden om iemand niet uit te nodigen voor een gesprek.

Ga liever een jaartje extra studeren in het buitenland, leer een instrument bespelen, haal je golfhandicap, ga vrijwilligerswerk doen in een Nederlands verpleegtehuis, knap een roestende Facel Vega op. Of zoek een baan bij een bedrijf dat je misschien eens uitzendt naar een ver buitenland. Want een aaneengesloten periode in een vreemd land is wél een verrijking van het leven.

Maar vermijd die wereldreis. Want wereldreis of woonerf: zo groot is het verschil niet.

Nansje Positie 14724 (0 p.) Lid sinds 02-06-2008 Foto's en tips: 74 Blogs: 4 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Nog 1 week te gaan.. Thailand here we come!
0 4
Gepost op 21 oktober
Thailand Bangkok
Brisbane & The Gold Coast
4 1
Gepost op 25 november
Australië Queensland
Western Australia
0 1
Gepost op 25 november
Australië Perth

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

De enige argumenten die de auteur lijkt te geven om zijn boodschap te ondersteunen komen er op neer dat de genoemde reizigers voorspelbare dingen doen en naar de zelfde voorspelbare landen gaan. Het is kennelijk niet origineel en "klein burgerlijk". Hier ben ik het niet mee eens, maar mocht je dit toch vinden, is het dan niet nog steeds een grotere uitdaging dan gewoon thuis blijven? In tegenstelling met wat de auteur stelt kun je dus best een streepje voor hebben op andere sollicitanten dankzei je ervaringen, maar zo blijkt wel uit dit artikel: het ligt ook erg aan de kijk hierop van de recruiter!

jonneke

Door: jonneke • Geplaatst op

ik had serieus een leraar die er zo over dacht!
bij mijn mondeling examen engels had ik het over m'n reis (op dat moment stond alleen australie nog maar gepland) en toen begon hij ook te vertellen dat dat toch "zo onnodig is en waarom zou je dat in godsnaam willen" enz. enz.
gelukkig zat er nog een andere docent bij die het wel heel leuk vond dat ik ging, en ben ik met een goed cijfer geslaagd, haha.

Nansje

Door: Nansje • Geplaatst op

Haha.. ja idd! Ik denk er zelf by the way helemaal niet zo over hoor zoals de persoon in het stukje tekst!

Een wereldreis maak je omdat het leuk is en niet omdat het goed staat op je CV!

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Ongelooflijk dat er mensen zijn die nog zo denken. Ik vraag me af of hijzelf als eens buiten landsgrenzen is geweest. En het is wat Wim zegt een wereldreis maak je toch ook niet omdat het zo leuk op je CV staat. Ik zeg alleen maar tegen mensen , als je de kans hebt ...ga dan en ga zoveel mogelijk van de wereld zien , het maakt je zo ontzettend rijk !

Groetjes Gert.

leonvanmaenen

Door: leonvanmaenen • Geplaatst op

Ha ha, ik lach me helemaal ziek om deze "ruimdenkende" persoon. Die frustraties heeft ie zeker ook opgedaan toen ie een aaneengesloten periode in een vreemd land zat, als ie al uit eigen ervaring spreekt. En als het verschil toch niet zo groot is, why worry then? Leuk dat je dit met ons wilde delen. Uiteindelijk kijkt elke individu naar de wereld op zijn eigen manier .

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.