Nederland reisblogs

Vlieg je met mij mee de wereld over?

flashpacker was er (tot 19 okt 2017) Gepost op 19 okt 173 reacties

Ga je mee?

‘Wat wil ik nou echt: leven om te werken, of werken om te leven?’ Dit vroeg ik mij af toen ik ontevreden was over mijn kantoorbaan. Ik wilde met plezier naar mijn werk gaan, maar ook verantwoordelijkheid hebben. Dat was precies twintig jaar geleden en ik ben nog elke dag blij met mijn keuze om cabin attendant te worden.

Mijn vliegcarrière is ruimschoots van de grond gekomen en ik geniet intussen als purser met volle teugen. Want elke werkdag ís een nieuwe bestemming; met bekende en onbekende collega’s én met uitdagingen in een telkens veranderende wereld. Dat is toch geweldig? Vind ik van wel. En met mij bijna tienduizend cabineleden bij KLM.

Hoog niveau
Laat ik maar gelijk wat clichés bevestigen: het overgrote deel van mijn collega’s is vrouw, jetlags wennen nooit en ik zie veel van de wereld. Maar ook: het gemiddelde opleidingsniveau van de steward/stewardess bij KLM is hbo. De kans dat een collega in een eerdere loopbaan advocaat, verpleegkundige of journalist was, is groot. Of docent, IT-consultant of hotelmanager. Ik studeerde – ook naast het vliegen, het bleek een ideale combinatie – marketing en erna toerisme. Die verschillende studies en werkervaringen leveren aan boord en onderweg interessante gesprekken op. Het biedt tevens brede carrièrekansen binnen het bedrijf. Zo ben ik blogger en schrijver: ook voor KLM.

Ondernemers en reizigers
Met passagiers een gesprek aanknopen is een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden. Het kan daarbij gaan over hun doel van de reis, maar natuurlijk ook over de veiligheid – waar de nooduitgangen zijn bijvoorbeeld en hoe ze werken – en de service die we aan boord bieden. Veiligheid is immers de eerste prioriteit in de luchtvaart, overal en altijd. Een mooie verantwoordelijkheid waar we met de gehele crew zorg voor dragen.

Die gesprekken met passagiers zijn vaak leerzaam. Zo weet ik van zakenlieden naar het Midden-Oosten onder andere veel over de offshore. En tijdens vluchten vanuit Afrika vertellen trotse Nederlandse ondernemers me weer over hun eerste stap op de buitenlandse markt. Ook de vele keren dat (jonge) reizigers uitweiden over hun grote avontuur blijven indrukwekkend. Een stroopwafel als aandenken aan thuis en een luisterend oor doen dan wonderen. Vaak is het hard werken aan boord met telkens weer een andere crew. Dat is soms wennen, maar tegelijkertijd verstaan we bij KLM als geen ander de kunst om snel te verbinden en een team te vormen. Dat maakt iedere reis weer een unieke beleving.

Thuiskomen
Dat persoonlijke contact, écht iets kunnen betekenen en voor passagiers het verschil maken, is wat deze baan zo bijzonder maakt. Geregeld hoor ik aan het einde van de vlucht: ‘Het was weer fijn thuiskomen bij jullie aan boord’ en onlangs kreeg ik een persoonlijk compliment van vakantiegangers via social media dat ze het speciaal voor hen gezette kopje koffie zo waardeerden. Dan kijk ik alweer uit naar de volgende vlucht en naar alle verschillende en unieke landen. Wie wil er mee?

Wil jij graag werken als cabin attendant bij KLM? Kijk op klm.com

flashpacker Positie 623 (80 p.) Lid sinds 21-08-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 23 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

WKerkhof

Door: WKerkhof • Geplaatst op

Wie weet zien we elkaar eens als ik weer naar een mooie bestemming vlieg met KLM!
Leuk geschreven blog!

sgtravel

Door: sgtravel • Geplaatst op

Leuk kijkje achter de schermen, ik vlieg eind december weer met jullie mee naar Sint-Petersburg. En terug vanuit Beijing 3 weken later, wellicht zie ik je aan boord!!

Lisa365

Door: Lisa365 • Geplaatst op

Leuk om eens van de andere kant te horen hoe het cabine personeel de passagiers ervaart, al zullen er af en toe wel lastige mensen tussen zitten maar dat blijft altijd een uitdaging.
Ik zie de laatste tijd op FB een vacature van KLM voor bij komen, dan begin ik wel te twijfelen om toch te solliciteren. Maar als ik aan al dat vliegen denk krijg ik al klamme handen, blijf dat toch spannend/eng vinden. (al hoe wel ik wel met het vliegtuig ga voor vakantie's en weekendjes weg en voor mn werk).

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.