Nederland reisblogs

Wie zijn wij als reisreporters....?

Esther was er(tot 28 feb 2010) Gepost op 28 feb 1016 reacties

..... wie zijn wij als reisreporters op deze site. Wellicht een zware vraag op de zondag maar ik vroeg het me vanochtend vroeg af terwijl ik aan het hardlopen was. Dat hardlopen helpt me mijn hoofd leeg te maken maar zo nu en dan komen er ook weer allerlei gedachten binnen. Ik bedacht me dat het toch eigenlijk wel bijzonder is wat we doen. We verzamelen prachtige herinneringen uit landen die we hebben bezocht. We delen ze met elkaar, bewonderen elkaar erom en ach zo nu en dan hebben we een puntje van kritiek. En het mooiste van alles is, we geven elkaar tips om onze volgende trip nog beter geinformeerd op pad te gaan, een leuke bezienswaardigheid niet te hoeven missen of net dat ene eettentje te vinden. Maar waarom nou die gedachte over "Wie zijn wij als reisreporters..."? Ik werd erdoor getriggerd toen ik deze week een portretfoto plaatste van Jim. De eigenaar van een guesthouse in Dali, China. Meer mensen bleken hem te kennen en hadden hem op verschillende tijdstippen ontmoet. Door deze verhaaltjes met en los van elkaar te delen (ik, grietje, caroline en marieke) kreeg ik een bredere kijk op het leven van Jim. En toen bedacht ik, beseffen we hier eigenlijk wel wat we doen? We plaatsen foto's van mensen. Mensen met een leven ergens in een ander land. Mensen die ook hun eigen leven leiden. Mensen die wij maar een fragment van dat leven mogen meemaken, dat fragment vastleggen en hier plaatsen om vervolgens die ervaring met reiscollega's te delen. En vervolgens vroeg ik me af, stel dat ze in China, Ethiopie,Peru, Venezuela, Vietnam, Zuid-Afrika, of welk land dan ook ook een reisreporter site kennen en wij daar afgebeeld staan. Wat zouden zij dan over ons schrijven, welk fragement zouden zij dan met elkaar delen en worden onze "koppen" dan net zo mooi gevonden, krijgen wij dan ook een aantal sterretjes als beoordeling? Het lijkt me zo'n rare gedachte. Ach ja, waar een beetje hardlopen niet toe kan leiden. Ik wilde het even met jullie delen, ben benieuwd hoe andere reisreporters hier tegenaan kijken? Ik blijf het fantastisch vinden om op deze manier, naast mijn eigen reizen ook kennis te maken met andere reiservaringen en mensen uit de rest van de wereld.

Esther Positie 148 (6997 p.) Lid sinds 29-09-2007 Foto's en tips: 389 Blogs: 6 Fans: 37
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Indiaase treinreis
0 3
Gepost op 09 april
India New Delhi
The Wall
3 8
Gepost op 24 februari
China Beijing
Holy Tibet
4 4
Gepost op 19 februari
Tibet Lhasa

Reacties bij deze blog

indi

Door: indi • Geplaatst op

Hoi Esther, mooie bespiegelingen zo onder het hardlopen. Heb hetzelfde maar dan vaak ondet fietsen van tochten met de reace-fiets. lekker je hoofd leegmaken en ondertussen weer heel veel creatieve ideeen op doen op allerlei vlakken. Ben het met Gorke eens: prachtige contacten hier opgedaan en ideeen en foto's, tips uitgewisseld met mensen die dezelfde verslaving hebben: reizen en fotografie! Leuke blog en bespiegeling: zou idd graag eens de reactie horen van mensen die geportretteerd zijn etc. Grtz Frank

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Wie wij zijn? Mensen met allemaal een passie voor reizen en die deze ervaringen met anderen willen delen. Of dat nu foto's zijn, verhalen of tips. Voor mij maakt het niet uit of een foto kwalitatief niet optimaal is, ik probeer het plezier en de beleving van iemand anders te zien. En stiekem sluipt ook de verslaving erin: je ziet steeds weer nieuwe bestemmingen en interessante achtergrondinfo. En langzaam aan leer ik nu ook wat meer de mensen achter de foto's te kennen. De verslaving is bijna niet meer te stoppen, maar het voelt gewoon zo goed. Kan ik tenminste bijkomen als ik op het werk zit.
En mij gezicht is nu eenmaal niet zo fotogeniek, dat ik me zorgen maak over het aantal sterren dat ik in het buitenland krijg. Daar stoor ik mij (nog) niet aan. Hoelang dat nog duurt....

leonvanmaenen

Door: leonvanmaenen • Geplaatst op

Hoi Esther, grappig dat deze site je tijdens het hardlopen aan het denken heeft gezet. Een originele titel met een bijzondere gedachte erachter die ook mogelijk tot mij gedachtengang zou kunnen horen. Weet je wat ik me wel eens afvraag? Op hoeveel foto's in de wereld zouden wij eigenlijk staan? Nu woon ik in de hoofdstad waar elke dag, het hele jaar door wel toeristen zijn. In mijn vrije tijd ben ik vrij regelmatig in de binnenstad waar het gebied door ca 80% door toeristen wordt gedomineeerd. In de lente en zomer lig ik vaak met mijn gitaar, picknick en een hoop vrienden op een kleedje in het Vondelpark en toeristen blijken dat prachtig te vinden. En dan is de volgende vraag natuurlijk wat voor indruk dat wekt bij mensen die een bezoek aan Nederland brengen. Leuk dat je er zo bij stil hebt gestaan. Het zou een leuk idee zijn om de wijde wereld in te gaan, op zoek naar mensen die in Nederland zijn geweest en om van al die mensen een compilatie te maken van foto's gemaakt in Nederland. En dan met een titel als "Nederlands volgens de wereld".

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Hoi,
Ik schrok wel even, ben het meteen gaan nakijken en zag dat mijn foto inderdaad in veschillende landen op de RR-site staan.
Van de ondertitels werd ik niet echt vrolijk dus je hebt een punt.
Zo stond er in China 'Lelijke Amerikaan' onder mijn portret en moest ik het in Venezuela doen met 'Rubio Gordo' (je mag zelf uitzoeken wat dat betekent haha).
'Bleekscheet' in Zuid-Afrika kon ik wel hebben.
Maar goed, beseffende dat er in ons land hoogstens een groep snelklikkende Japanners voor ons neus kan staan ben ik toch weer iets gerustgesteld.
Wat je al niet losmaakt met zo'n zondagochtend-gedachte...
Leuk!

huubm

Door: huubm • Geplaatst op

Als (nog) niet echte wereldreiziger vindt ik het fantastisch om ervaringen en fotos van anderen te zien. Enerzijds omdat ik fervent vrijetijdsfotograaf ben en anderzijds omdat ik zo een beeld van landen krijg die door het oog van de bezoeker ontstaan en niet uit de veelbelovende reisgids.
Het fotograferen van mensen en het plaatsen van deze fotos vinden wij heel normaal. We vinden het zelfs normaal dat in toeristische gebieden "fotomodellen" zich te koop aanbieden om zo nog iets van de (schijn)cultuur vast te leggen. Op zich heb ik hier geen problemen mee maar zal er zelf niet snel aan mee doen.

De RR site is redelijk uniek in zijn soort. Wat ik persoonlijk hierbij het allerbelangrijkst vind is het respect voor elkaar en voor de fotos die we plaatsen. Natuurlijk zitten er bij de fotos ook afbeeldingen bij de het niveau van kiekje niet overstijgen, maar laten we vooral niet vergeten dat het wel de belevingen zijn van mensen die deze plaatsen en die ze op deze manier willen weergeven.


Tenslotte rest mij te zeggen dat een foto van een medemens altijd met respect gemaakt dient te zijn en dat het niet meer dan normaal is hier op een nette manier mee om te gaan. Dat betekent dus ook dat je sommige fotos niet maakt. Voor mij bijvoorbeeld stond ik kortgeleden in Roemenie naar een begrafenisstoet te kijken. In plaats van mijn camera in de hand te nemen pakte ik mijn muts af en toonde respect aan de overledene en zijn of haar familie. Maar goed dat ben ik, en gelukkig leven we in een land waar we toch redelijk vrij mogen zijn in onze manier van denken en leven.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.