Nederland

Wie zijn wij als reisreporters....?

Esther was hier op 2010-02-28 Gepost op: 2010-02-28 14 reacties.
..... wie zijn wij als reisreporters op deze site. Wellicht een zware vraag op de zondag maar ik vroeg het me vanochtend vroeg af terwijl ik aan het hardlopen was. Dat hardlopen helpt me mijn hoofd leeg te maken maar zo nu en dan komen er ook weer allerlei gedachten binnen. Ik bedacht me dat het toch eigenlijk wel bijzonder is wat we doen. We verzamelen prachtige herinneringen uit landen die we hebben bezocht. We delen ze met elkaar, bewonderen elkaar erom en ach zo nu en dan hebben we een puntje van kritiek. En het mooiste van alles is, we geven elkaar tips om onze volgende trip nog beter geinformeerd op pad te gaan, een leuke bezienswaardigheid niet te hoeven missen of net dat ene eettentje te vinden. Maar waarom nou die gedachte over "Wie zijn wij als reisreporters..."? Ik werd erdoor getriggerd toen ik deze week een portretfoto plaatste van Jim. De eigenaar van een guesthouse in Dali, China. Meer mensen bleken hem te kennen en hadden hem op verschillende tijdstippen ontmoet. Door deze verhaaltjes met en los van elkaar te delen (ik, grietje, caroline en marieke) kreeg ik een bredere kijk op het leven van Jim. En toen bedacht ik, beseffen we hier eigenlijk wel wat we doen? We plaatsen foto's van mensen. Mensen met een leven ergens in een ander land. Mensen die ook hun eigen leven leiden. Mensen die wij maar een fragment van dat leven mogen meemaken, dat fragment vastleggen en hier plaatsen om vervolgens die ervaring met reiscollega's te delen. En vervolgens vroeg ik me af, stel dat ze in China, Ethiopie,Peru, Venezuela, Vietnam, Zuid-Afrika, of welk land dan ook ook een reisreporter site kennen en wij daar afgebeeld staan. Wat zouden zij dan over ons schrijven, welk fragement zouden zij dan met elkaar delen en worden onze "koppen" dan net zo mooi gevonden, krijgen wij dan ook een aantal sterretjes als beoordeling? Het lijkt me zo'n rare gedachte. Ach ja, waar een beetje hardlopen niet toe kan leiden. Ik wilde het even met jullie delen, ben benieuwd hoe andere reisreporters hier tegenaan kijken? Ik blijf het fantastisch vinden om op deze manier, naast mijn eigen reizen ook kennis te maken met andere reiservaringen en mensen uit de rest van de wereld.
0
14
Alle blogs van Esther
 

14 reactie(s) bij "Wie zijn wij als reisreporters....?"

 • profile image comment

  Hoi Esther, mooie bespiegelingen zo onder het hardlopen. Heb hetzelfde maar dan vaak ondet fietsen van tochten met de reace-fiets. lekker je hoofd leegmaken en ondertussen weer heel veel creatieve ideeen op doen op allerlei vlakken. Ben het met Gorke eens: prachtige contacten hier opgedaan en ideeen en foto's, tips uitgewisseld met mensen die dezelfde verslaving hebben: reizen en fotografie! Leuke blog en bespiegeling: zou idd graag eens de reactie horen van mensen die geportretteerd zijn etc. Grtz Frank

  Door indi • geplaatst op 2010-03-15 13:02:49
 • profile image comment

  Wie wij zijn? Mensen met allemaal een passie voor reizen en die deze ervaringen met anderen willen delen. Of dat nu foto's zijn, verhalen of tips. Voor mij maakt het niet uit of een foto kwalitatief niet optimaal is, ik probeer het plezier en de beleving van iemand anders te zien. En stiekem sluipt ook de verslaving erin: je ziet steeds weer nieuwe bestemmingen en interessante achtergrondinfo. En langzaam aan leer ik nu ook wat meer de mensen achter de foto's te kennen. De verslaving is bijna niet meer te stoppen, maar het voelt gewoon zo goed. Kan ik tenminste bijkomen als ik op het werk zit. En mij gezicht is nu eenmaal niet zo fotogeniek, dat ik me zorgen maak over het aantal sterren dat ik in het buitenland krijg. Daar stoor ik mij (nog) niet aan. Hoelang dat nog duurt....

  Door dereizigers • geplaatst op 2010-03-07 21:15:56
 • profile image comment

  Hoi, Ik schrok wel even, ben het meteen gaan nakijken en zag dat mijn foto inderdaad in veschillende landen op de RR-site staan. Van de ondertitels werd ik niet echt vrolijk dus je hebt een punt. Zo stond er in China 'Lelijke Amerikaan' onder mijn portret en moest ik het in Venezuela doen met 'Rubio Gordo' (je mag zelf uitzoeken wat dat betekent haha). 'Bleekscheet' in Zuid-Afrika kon ik wel hebben. Maar goed, beseffende dat er in ons land hoogstens een groep snelklikkende Japanners voor ons neus kan staan ben ik toch weer iets gerustgesteld. Wat je al niet losmaakt met zo'n zondagochtend-gedachte... Leuk!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-03-01 13:11:14
 • profile image comment

  Als (nog) niet echte wereldreiziger vindt ik het fantastisch om ervaringen en fotos van anderen te zien. Enerzijds omdat ik fervent vrijetijdsfotograaf ben en anderzijds omdat ik zo een beeld van landen krijg die door het oog van de bezoeker ontstaan en niet uit de veelbelovende reisgids. Het fotograferen van mensen en het plaatsen van deze fotos vinden wij heel normaal. We vinden het zelfs normaal dat in toeristische gebieden "fotomodellen" zich te koop aanbieden om zo nog iets van de (schijn)cultuur vast te leggen. Op zich heb ik hier geen problemen mee maar zal er zelf niet snel aan mee doen. De RR site is redelijk uniek in zijn soort. Wat ik persoonlijk hierbij het allerbelangrijkst vind is het respect voor elkaar en voor de fotos die we plaatsen. Natuurlijk zitten er bij de fotos ook afbeeldingen bij de het niveau van kiekje niet overstijgen, maar laten we vooral niet vergeten dat het wel de belevingen zijn van mensen die deze plaatsen en die ze op deze manier willen weergeven. Tenslotte rest mij te zeggen dat een foto van een medemens altijd met respect gemaakt dient te zijn en dat het niet meer dan normaal is hier op een nette manier mee om te gaan. Dat betekent dus ook dat je sommige fotos niet maakt. Voor mij bijvoorbeeld stond ik kortgeleden in Roemenie naar een begrafenisstoet te kijken. In plaats van mijn camera in de hand te nemen pakte ik mijn muts af en toonde respect aan de overledene en zijn of haar familie. Maar goed dat ben ik, en gelukkig leven we in een land waar we toch redelijk vrij mogen zijn in onze manier van denken en leven.

  Door huubm • geplaatst op 2010-03-01 12:00:02
 • profile image comment

  Leuke gedachtegang en een waar je je af en toe bewust van mag zijn. Het is een unicum met vele uitwisselingen waarbij je een schat van informatie krijgt voor je volgende bestemming en het leuke is het delen met elkaar!

  Door Leeu • geplaatst op 2010-03-01 10:32:32
 • profile image comment

  Wij zijn een groep enthousiaste reizigers die op deze site hun foto's, tips en blogs kwijt kunnen. Tuurlijk kan dat ook op b.v. een weblog of waarbenjijnu.nl maar daar krijg je weinig tot geen respons. Dat maakt RR nu juist zo uniek! Naast de contacten op de site ontstaan er waardevolle vriendschappen, worden er afspraken gemaakt, leer je van een RR-er een bepaalde techniek en voorzie je elkaar van reisinfo. Ook heeft Jacqueline (Mathilde) ooit mijn foto's meegenomen naar Ethiopië terwijl we elkaar op dat moment nog niet kenden. Daarnaast de vele mailcontacten waarin het vaak ook over heel persoonlijke aangelegenheden gaat die niets meer met reizen te maken hebben. Er zit natuurlijk ook een nadeel aan deze site. Mijn lijstje met landen waar ik nog heen wil is inmiddels een LIJST geworden! Wat als er in andere landen ook een RR-site zou zijn waar wij dan ten toon gesteld worden? Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten, geen probleem dus!

  Door GrietBuis • geplaatst op 2010-02-28 19:30:57
 • profile image comment

  Wat een mooie bespiegelingen op een grauwe natte zondag. Tja, reisreporter is een fenomeen, met een schat aan informatie van bijna encyclopedische omvang, en met een sociale functie. Zoals Margo zegt: hier kun je je ei kwijt. De omgeving reageert vaak alleen maar lacherig: “ga je alweer op reis?” Ze vinden het wel leuk, maar het zegt ze niet zoveel. Als je het virus zelf niet hebt, is het ook moeilijk voor te stellen wat en hoe het is. We hebben gemeen dat we allemaal geboeid zijn door de andere wereld, terwijl het toch ook onze eigen wereld is. De goede mooie dingen en de minder leuke dingen. Onze nieuwsgierigheid bevredigen hier op de site, kennis delen en opdoen en vooral genieten. Tja, het blijft een “lastige” verslaving! En ja, ik weet niet hoe ik het zou vinden als ik op een Amerikaanse reisreportersite sta afgebeeld als “Dutch woman cleaning the windows”….. Ik betwijfel op het 5 sterren zou opleveren ha ha. Zou op zich al een unieke foto zijn, want dat doet René voor me!!

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-02-28 19:03:49
 • profile image comment

  Ik treed alleman bij,vooral je ei kwijtraken vind ik heel belangrijk!Dat is inderdaad in je naaste omgeving dikwijls moeilijk.Het wisselen van ervaringen,foto's....moeilijke dingen zoals ik daarstraks in mijn blog heb geschreven...je behoort tot een groep en dat is belangrijk! Maar een rondje lopen???? Neeeeee!!

  Door dianethone • geplaatst op 2010-02-28 18:26:25
 • profile image comment

  IK vergeet er nog bijteschrijven dat ik het heel bijzonder vind al die leuke en lieve reacties vaak van mensen die je helemaal nog niet kent. Pieneke

  Door schenkel • geplaatst op 2010-02-28 17:07:20
 • profile image comment

  Wat een aparte blog heb je geschreven.Weet je ik voel me helemaal thuis hier dit is waar ik geloof ik lang naar gezocht hebt af en toe even relaxen hier op de site soms lief en leed delen maar ook dat hoort erbij.En als het een dag niet gelegen kom mis ik iets. Ja wat ze in andere landen over ons denken ik ben zeer benieuwd ga toch eens kijken of ze daar ook een soort Columbus hebben.

  Door schenkel • geplaatst op 2010-02-28 16:53:50
 • profile image comment

  Toen ik in Japan was vroegen Japanners aan mij of ze mij mochten fotograferen bij het Himeji Castle. Een rare vraag! Ik wilde bij dat kasteel geen toerist, maar zij dus wel. Ook in India in 1999 waren er al mensen die graag met mijn reisgenote op de foto wilden. Let wel: zij wilden die foto! Vraag me niet waarom, maar zij zagen in haar iets bijzonders dat wij niet zagen. Ik heb ze wel gevraagd waarom ze met mijn reisgenote en niet met mij wilden, maar daarop antwoordden ze: jij mag er ook wel bij hoor! Dus op den duur fotografeert iedereen de ander, maar ik ga dat niet meer meemaken.

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2010-02-28 16:48:53
 • profile image comment

  Doe nu 3 jaar mee en het heeft mij verschillende waardevolle vriendschappen opgeleverd. Op deze site kan ik mijn ei kwijt wat ik vaak in mijn directe omgeving niet kan. Het is geweldig wat voor een informatie deze site te bieden heeft en dat dankzij de vele reisreporters. leuke blog enne zal ook eens een rondje gaan lopen.

  Door gorke • geplaatst op 2010-02-28 15:52:42
 • profile image comment

  Op mijn hoofd geldt in sommige landen een publicatieverbod, door de staat opgelegde censuur. Leuke blog :)

  Door PerryVermeulen • geplaatst op 2010-02-28 15:30:01
 • profile image comment

  Het is inderdaad bijzonder. Hoe wij ervaringen delen, puzzeltjes in elkaar leggen en elkaar voorzien van informatie, en daarnaast ook nog op een sociaal vlak met elkaar meeleven en meevoelen via de "dorpskrant". Ik vind het nog steeds heel bijzonder. Mooie blog. Hoe ze over ons schrijven / denken ? Tsja, zou het leuk vind om daar een antwoord op te hebben!!

  Door mama-afrika • geplaatst op 2010-02-28 15:15:41

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.