Nederland reisblogs

Echte sterren hebben geen sterren nodig!

Gidi bereidt zich voor Gepost op 17 mei 098 reacties

Sinds ik in februari lid ben geworden van ReisReporter heb ik gemerkt hoe verslavend de site kan werken. Het is heerlijk om weg te dromen aan de hand van de vele foto’s en verhalen van enthousiaste reizigers. De commentaren die over en weer uitgewisseld worden maken het fantaseren over een volgende droomreis alleen maar leuker. Leuke reacties bij foto’s kunnen je doen glimmen van trots (hoewel de anderen dat niet zullen zien) of door de feedback kun je een volgende keer nóg fraaiere foto’s schieten.

De achilleshiel van ReisReporter is natuurlijk het veelbesproken sterren-systeem. In theorie een leuk systeem, maar de praktijk is weerbarstiger. Het systeem is ontworpen voor een kleine, hechte community waar mensen elkaar eerlijk beoordelen en dus niet bang zijn om een gemiddelde foto ook een gemiddelde score te geven (dus 3 sterren). Je kunt er dan op vertrouwen dat er geen “misbruik” wordt gemaakt van de zwakheden van het systeem, zoals het anoniem stemmen. De sterren hebben een ondergeschikte rol ten opzichte van de commentaren, die uiteraard veel belangrijker zijn.

Maar uiteraard is dit te idealistisch gedacht en vooral als de community begint te groeien zal het wedstrijdelement de boventoon gaan voeren. Je kunt het mensen ook niet kwalijk nemen dat zij dit belangrijk vinden; competitie zit nu eenmaal in onze genen en als je in de race bent voor een hoge positie of een grote prijs, zal de strijd zich na verloop van tijd gaan verharden. Dit kan ten koste gaan van de mensen die voor het plezier meedoen; uiteraard is het óók voor hen leuk om goed te scoren, maar de “beleving” van de site is voor deze mensen belangrijker dan het winnen.

De wrijvingen tussen deze 2 typen mensen is momenteel duidelijk merkbaar op ReisReporter.
Onlangs resulteerde het in een actie van enkele hooggeplaatste ReisReporters die hun punten hebben laten afschrijven en weinig tot geen berichten meer plaatsen. In feite is dit een nogal egoïstisch zwaktebod: het zal niets veranderen aan de opzet van de site en de zaken die hen frustreren zullen gewoon door blijven gaan. Daarnaast zorgt het voor een hoop geklaag en negatieve berichten op de site, die de stemming voor de vele “goedwilligen” flink drukt. Het gevolg is een duidelijk merkbare afname in activiteit op de site en dat is voor geen enkele ReisReporter leuk.

Mijn oproep is gericht aan alle ReisReporters van dit moment.

Ben je competitief ingesteld en vind je sterren en positie belangrijk, neem dan de nadelen van het systeem voorlief en besteed geen onnodige aandacht (en energie) aan de in jouw ogen “oneerlijke” waarderingen en beslissingen van de redactie. Stel deze gewoonweg niet ter sprake; het gaat vaak maar om tienden van procenten en in het grote geheel is een waardering van 2 sterren toch te verwaarlozen. Leg je erbij neer en post gewoon de volgende foto om die sterren binnen te halen.

Ligt je focus meer op het plezier in het delen van foto’s en herinneringen, laat je dan niet afleiden door acties van prijzenjagers en ga gewoon lekker door met het schrijven van reacties en het achterlaten van berichten bij andere ReisReporters. Natuurlijk is het leuk om goede scores te behalen, maar het wedstrijdelement kan je plezier snel bederven als je het te serieus opvat. Laat eens een reactie achter zonder daar ook sterren bij te geven! Het is toch te gek dat een lovende reactie wordt ervaren als een belediging, alleen omdat je er “maar” 4 sterren bij geeft? Het is mijn overtuiging dat een goede inhoudelijke reactie meer waarde heeft dan een waardering van 5 sterren! Echte sterren hebben namelijk geen sterren nodig!

En ter afsluiting wil ik alle ReisReporters, in welke categorie je ook valt, oproepen tot het geven van méér inhoudelijke reacties bij foto’s! Complimenten zijn altijd leuk om te ontvangen, maar reacties van 2 woorden zoals “mooi portret!” of “prachtige landschapsfoto!” zijn toch ècht te beperkt! Ik heb al vaker voorgesteld om het geven van sterren alleen mogelijk te maken als je éérst een reactie hebt gegeven van minimaal 10 woorden…

En gezien de lengte van dit bericht snap je dat ik 10 woorden nog véél te weinig vind!

Ik wens iedereen veel reisplezier op de site en bovenal; geniet van al het mooie in de wereld!

Groet, Gidi.

Gidi Positie 22144 (0 p.) Lid sinds 13-02-2009 Foto's en tips: 270 Blogs: 12 Fans: 2
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

The Road to Heaven
4 8
Gepost op 22 augustus
Verenigde Staten Utah
Maandthema Guilty Pleasures: stemmen + UITSLAG
0 12
Gepost op 01 februari
Nederland Noord Brabant
Maandthema januari: Guilty Pleasures
0 11
Gepost op 07 januari
Nederland Noord Brabant

Reacties bij deze blog

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

Ieder zijn mening. Als volwassenen moet dat kunnen, zonder meteen met een beschuldigend vingertje naar iemand te wijzen. Ook ik heb mijn mening over hoe e.e.a. momenteel op RR gaat en ik heb die bij de redactie kenbaar gemaakt. Zij zien dan wel wat ze er verder mee kunnen doen, want wat is waar?
Wat ik momenteel als "junior" RR wel merk is dat het doel van deze site, als we niet oppassen, op de achtergrond dreigt te geraken En dat is: plezier hebben in elkaar foto's en reacties en er iets van opsteken (fototechnisch) of voor een (mogelijk nieuwe) reisbestemming.
Deze Blog met de opmerking "Gidi bereidt zich voor", snap ik echter niet helemaal. "Waarop bereidt hij zich dan voor?", zo vraag ik me af. Of je mening nu klopt of niet doet hier op dit onderdeel niet ter zake, hoewel je het ongetwijfeld goed bedoelt. We moeten een Blog echter gebruiken waar hij voor bedoeld is. Anders gaat dit zijn doel ook voorbij.

Ric

Door: Ric • Geplaatst op

Mensen Mensen..de site heet reisreporter; REIS, dus ook de blogs zijn voor leuke, spannende, grappige reisverhalen, niet voor dit. Ik begrijp de reacties erop wel..als je hart en ziel in de foto's legt en worden afgekapt met 1 ster is frustrerend. Ik kan alleen maar hopen dat alle actieve reisreporters weer snel actief mee doen zodat ik kan genieten van jullie mooie foto's. Geniet van de reacties op jullie foto's, en laat die sterren voor wat het is.

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

Ik kom net van een lang weekend terug en lees jou verhaal, ik ga niet in de verdedeging, maar wil je wel zeggen, als je iets kwijt wilt over mijn functioneren op RR. Doe dat dan rechtstreeks en niet op deze manier. Bovendien zorg eest dat je de goede informatie hebt, voor je iets schrijft!!
Groet Jelle

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

In de kern van dit verhaal zijn wij het met jou eens, maar het is onjuist dit te koppelen aan de RR's die tijdelijk een pauze hebben ingelast.
Oók wij zijn in december tijdelijk gestopt en zijn toen met de redactie in kontakt getreden. Ook al waren hun antwoorden niet altijd bevredigend, wij hebben wél weer een manier gevonden om te genieten van deze site.
Juist het wedstrijdelement en de manier waarop sommigen daarmee omgaan, óók de redactie, zal altijd problemen oproepen. Maar je bent niet verplicht aan de wedstrijd mee te doen!
Als montages, achtertuin- en dierentuinfoto's en extreme photoshoppers volgens de regels niet mogen, dienen ze verwijderd te worden. Door hiermee te schipperen laat de redactie het toe dat steeds meer RR's over de schreef gaan en dat werkt de onrust nog meer in de hand.
Het geven van alléén maar sterren, wat velen anoniem stemmen noemen, mag volgens de regels. Dit gebeurt meestal met de hoogste waardering en een enkele maal ook met de laagste. Het geven van aléén maar een reactie, zonder sterren dus, mag óók maar schijnt niet geaccepteerd te worden getuige de vele vragen om sterren.
De meeste negativiteit onstaat juist door het veelvuldig hierom vragen en hieraan aandacht besteden.
Wij blijven het echter jammer vinden dat er geen andere manier van communiceren gevonden kan worden dan enkel een mail aan de redactie of een individueel bericht aan een mede RR. Een 'open forum' zou de openheid naar elkaar vergroten en veel onduidelijkheid en onrust wegnemen.

En zoals onze verwijderde foto uit Mumbai al aan gaf een mooi gezegde voor iedereen: "Do not plot harm against your neighbour who lives trustfully near you".
Wij hopen dat iedereen toch weer terug kan komen en laat de wedstrijd gewoon door anderen 'gewonnen' worden! Oók wij zien heus wel waar sommige RR's mee bezig zijn, maar neem van ons aan dat de redactie dat ook ziet en weet.
Groetjes, Jan en Christien

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Je zet hier nogal een verhaal neer.... ! Ik ga niet op de inhoud in, want die past totaal niet op dit tabblad en je weet zo te lezen ook niet waar het om gaat!
Ik wil alleen reageren op je uitspraak van reacties met meer dan tien woorden. Hoe lang ben jij lid?? paar maandjes... rustige maandjes nog wel. Ben je al echt actief geweest op de site met reacties??? Of doe je gewoon soms een foto? Zelf ben ik momenteel niet echt actief op de site om andere reden, maar als je zoals Lione ook schrijft iedere avond de mooie foto's wil bekijken en er ook van wil genieten (want dat is toch ook een onderdeel van deze site?). Dan gaat dat niet met uitgebreide reacties schrijven... Zelfs met korte reacties gaat er al uren in zitten....
Als je de volgende keer een blog plaatst doe het dan waar de blog voor bedoeld is!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.