Overijssel foto's & tips

2008: Zweefvlieg te Balkbrug (Overijssel).

2008: Zweefvlieg te Balkbrug (Overijssel). (gemaakt in Overijssel)
Door: Babette Rens
Zweefvliegen (Syrphidae) zijn een familie van insecten uit de orde vliegen en muggen of tweevleugeligen (Diptera). Sommige andere vliegenfamilies vertonen gelijkende kenmerken, zoals de familie van de wolzwevers (Bombyliidae).

Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten, de meeste blijven in lengte onder de twee centimeter. Veel zweefvliegen bootsen vliesvleugeligen zoals wespen, bijen, of hommels na door felle kleuren, overeenkomstige patronen of lichaamsbeharing op bepaalde plaatsen. Zweefvliegen die op hommels lijken, hebben een harig achterlijf, soorten die op wespen lijken meestal niet. Dit is geen toeval; het lijken in kleur, vorm en/of geluid op andere, gevaarlijkere dieren heet mimicry en komt bij zeer veel diergroepen voor. Zweefvliegen zijn net als andere vliegen het eenvoudigst te onderscheiden van vliesvleugeligen doordat ze twee vleugels hebben en geen vier, zoals alle bijen, wespen en hommels.

Zweefvliegen leven vrijwel zonder uitzondering van nectar en stuifmeel, ze zijn dan ook vaak op bloemen te zien.

Er zijn zo'n zesduizend soorten wereldwijd waarvan zo'n 500 in Europa voorkomen. Onderstaand enkele bekendere soorten die ook in Nederland en België veel voorkomen. Klik op de Nederlandse naam om naar het artikel te gaan.

Info over deze foto met tip

  • Camera Canon: Canon EOS 450D
  • Belichtingstijd 1/200
  • Diafragma f/11.0
  • Brandpuntsafstand 200mm
  • ISO 400
  • Flits Ja
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Overijssel inspiratie

De roodborst is een van de bekendste Nederlandse vogels. Je vindt hem eigenlijk overal, zowel in de tuin als in parken en bossen. Deze foto is gemaakt vanuit...

>>

Soms kom je een buizerd tegen die meer wit dan bruin is. Buizerds hebben een enorme variatie in verenkleed. Deze Buizerd bleef heerlijk lang zitten en ik kon...

>>

Deze foto maakte ik in november, aan het eind van de middag, in Zwolle. Het gebouw op de foto is een flatgebouw in de wijk naast de wijk waar ik woon.

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.