Overijssel foto's & tips

2008: Schaap te Ommerschans (Overijssel).

2008: Schaap te Ommerschans (Overijssel). (gemaakt in Overijssel)
Door: Babette Rens
Het schaap (Ovis aries) is een zoogdier, dat door de mens is gedomesticeerd om onder andere wol te leveren. De soort behoort tot het geslacht Ovis, waar ook de moeflon en het dikhoornschaap toe behoren. Het mannetje wordt ram genoemd, het vrouwtje is een ooi en het jong een lam.

Behalve voor de wol worden schapen ook gehouden voor hun melk en hun vlees, waarbij vooral het lamsvlees wordt gewaardeerd. De schapenmaag wordt gebruikt in traditionele gerechten als gerechten tripes en haggis. Schapendarmen werden (en worden, indien gewenst, nog steeds) gebruikt om de snaren voor violen en andere strijkinstrumenten te maken. Langs waterkeringen was nog een heel andere functie van belang: "Vier gouden pootjes en een gouden bekkie", dat is waarom schapen op dijken geweid worden. Met hun pootjes trappen ze de grond vast en met hun bek voorkomen ze dat er struiken en bomen op de dijk groeien die met hun wortels de dijk kunnen beschadigen.

Info over deze foto met tip

  • Camera Canon: Canon EOS 450D
  • Belichtingstijd 1/125
  • Diafragma f/5.6
  • Brandpuntsafstand 51mm
  • ISO 400
  • Flits Ja
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Overijssel inspiratie

De roodborst is een van de bekendste Nederlandse vogels. Je vindt hem eigenlijk overal, zowel in de tuin als in parken en bossen. Deze foto is gemaakt vanuit...

>>

Soms kom je een buizerd tegen die meer wit dan bruin is. Buizerds hebben een enorme variatie in verenkleed. Deze Buizerd bleef heerlijk lang zitten en ik kon...

>>

Deze foto maakte ik in november, aan het eind van de middag, in Zwolle. Het gebouw op de foto is een flatgebouw in de wijk naast de wijk waar ik woon.

>>

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.