Overijssel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

LENTEGROET!

Overijssel,
Nederland


Ik heb deze foto gemaakt in 2007 toen ik in het voorjaar op vakantie was in Overijssel. Daar bezocht ik de Lokkerij het ooievaarsbuitenstation van Noord Nederland. Dat dit ooievaarspaar net jonkies had was natuurlijk een treffer!

"Het Reestdal is ideaal voor ooievaars. De natte hooilanden langs de beek zitten vol insecten, muizen en kikkers. De Lokkerij, een initiatief van de natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst, begon in 1981 op het erf van de familie Koopman met twee broedparen en tien jonge ooievaars. Inmiddels keren elk jaar enkele tientallen paren op het nest terug en loopt het aantal jongen in de honderden.

De ooievaar dreigde in de jaren zestig en zeventig uit Nederland te verdwijnen als gevolg van intensivering van de landbouw en gebruik van pesticiden. Dankzij het broedprogramma van Vogelbescherming en natuurvriendelijk beheer van gebieden als het Reestdal is hij terug op het aantal van begin 20ste eeuw (500 broedparen in 2004) en hoort hij niet langer tot de bedreigde soorten. Maar hij kan nog niet zonder hulp van stations als De Lokkerij."(Bron: Trouw 19 augustus 2006)