Noord Holland reisblogs

Dagje Zaanse Schans

AdBiezen was er (tot 20 mrt 2011) Gepost op 21 mrt 113 reacties

We hebben het getroffen....Een prachtig mooie zondag. Het zonnetje schijnt heerlijk. Soms lijkt het wel of we altijd mooi weer hebben als we een dagje of weekendje op stap gaan. Misschien ligt het wel aan ons enthousiasme.
Eventjes in de auto en daar zijn we. Nadat we alles hebben aangetrokken en "omgehangen" lopen we op het gemakje eerst maar naar het museum. We moeten tenslotte wel weten waar we over praten. Heel erg leuk. Het presenteert het leven en werken van de Zaankanter getoond door schilderijen, foto`s, films, Zaans beschilderd meubilair en de prachtige gebruiksvoorwerpen.
Hierna weer lekker naar buiten. Wel nog eventjes lachen voor de (commerciele) foto....laten we hem maar overslaan deze keer. Al verder lopende krijg ik toch het trotse gevoel van Nederlanderschap. Wat moet het hier mooi geweest zijn toen alles nog vol stond met deze huisjes, molentjes, winkeltjes enz. Vooral de mooie groene Zaanse kleur heeft de overhand. Helaas betreft het hier niet buiten de gebaande paden, iets wat de echte reisreporter toch wel mist in dit stukje Holland. nouja, over het paadje en het bruggetje lopen we richting de molens. Als eerste de werkende verfmolen. Nadat de entree is betaald togen we onszelf het steile trapje op. Boven staat tenslotte altijd "de schatkist met het geheim". Achteraf blijkt de begane grond toch het meest interessant met de maalsteen en de zakjes poeder. Maar ach, je moet het gezien hebben.
Nadat we de uitermate veel "loslopende chinezen" hebben ontweken lopen we nog een tweetal molentjes verder om tot de conclusie te komen dat veel molens toch wel op elkaar lijken.
Terug dus richting klompenmakerij de Zaanse Schans. Eenmaal binnengekomen zien we allerlei soorten klompen voor verschillende doeleinden. Van "laars"klompen tot een soort ballerina. Een "klomperina" zullen we maar zeggen dan. Iets verder wordt gedemonstreerd hoe de klomp wordt gemaakt.....in 4 verschillende talen danwel. Heel apart om een oerhollands manneke Chinees te horen praten over zijn vak.
Snel weer naar buiten. We willen tenslotte niets missen van het heerlijke weer. Uiteindelijk blijken we nog een aantal "bezienswaardigheden" gemist te hebben. Terug dus richting het "Tinkoepeltje". Nog een geluk dat we zijn terug gelopen. Dit is namelijk het mooiste stukje. Hier treffen we namelijk een reconstructie van het eerste winkeltje van Albert Heijn. Een paar meter verder gaan we rechts naar de tingieterij. Persoonlijk vond ik dit het mooist. Een heel leuk klein soort theehuisje. Hierin zetelt het tindametje. Vol enthousiasme presenteert ze haar collectie, waarvan ze een aantal items natuurlijk ook zelf heeft gemaakt. Ze demonstreert hoe de tin wordt verwerkt en de behandelmethodes. Uit haar ogen en lach spreekt haar enthousiasme. Het wordt tijd om te gaan. Rustig lopen we terug, nog nagenietend van de leuke dag. We "sluipen" langs de fotograaf. Nee, we hebben geen foto! Zaanse Schans.....bedankt......voor het heerlijke Hollandse gevoel.

AdBiezen Positie 11777 (0 p.) Lid sinds 12-02-2011 Foto's en tips: 18 Blogs: 2 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De typische groene kleur van de Zaanstreek is uitermate veel vertegenwoordigd op het toeristische gebied van de Zaanse Schans. Het is tevens een wonder dat deze foto gemaakt kon worden zonder de fotoschietende "chinezen"
blogfoto nr. 2
De Zaansche schans is een zeer toeristisch gebied in Noord-Holland. Net iets teveel fotoschietende Chinezen en Japanners, maar toch wel typisch Nederlands. Vooral de kleur groen is er ruim vertegenwoordigd.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Trektocht door de jungle en bergen van Noord Thailand
0 9
Gepost op 23 maart
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Wij waren daar vorig jaar voor het eerst,erg leuk,druk en veel Chinezen.

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Leuk dat ook Nederland eens uitgebreid beschreven wordt. Wij vergeten vaak nog al eens hoe mooi ook Nederland is. Bedankt voor een kijkje in de Hollandse glorie

Paternoster

Door: Paternoster • Geplaatst op

Leuk verhaal, Ad. Die chinezen waren er bij mij ook. Zouden het dezelfde zijn?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.