Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Op jacht naar ....

Noord Holland
Nederland
Agrotewal

Op jacht naar ....

Vandaag eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en op stap gegaan met de camera om de bijzondere pestvogels vast te leggen. Dat klinkt heftig, maar ik ga lopend. Het is koud, ik ben ook niets meer gewend. Na 10 minuten lopen, gewapend met een statief en camera met telelens bereik ik de bewuste plek. En ja hoor, voor het eerst van mijn leven zie ik deze bijzondere vogels zomaar in een grote struik. Ik vecht om mijn statief in orde te brengen, stom dat had ik thuis gewoon moeten doen. Statief in orde gebracht, ik richt op de bewuste plek, kijk nog even of ik echt de zon wel in mijn rug heb en dan…

In de tijd die ik nodig heb, vliegen de pestvogels naar een hoge boom en ik moet me vergissen maar ze lachen me uit. Ik zweer je dat ik het hoorde. Ach niet getreurd dan maar een foto van hoog in de boom, weer martelen met mijn statief en dan opeens springt er een hondje enthousiast tegen mijn been. Ik verstijf helemaal, mijn angst voor honden is dus nog niet verdwenen. Al is dit een olijk exemplaar en kijkt hij kwispelstaartend naar mij op, ik zie hem liever verdwijnen. Het hondje wordt geroepen en de rust keert weer.

Naast mij is een verwoed vogelaar opgedoken die zijn kennis graag wil delen. Zo leer ik dat deze vogels al jaren hier komen overwinteren, het zijn er zes. Ze leven normaal in Noord Rusland en Scandinavië, maar als er voedselgebrek is vliegen ze naar Nederland. Het wordt drukker op het pad en de vogels net weer teruggekeerd in de bewuste struik met de zo felbegeerde besjes worden weer verjaagd als er achter elkaar twee honden onder hun struik poepen en dat met veel lawaai in de droge bladeren onder schoppen. Ze vliegen een stuk, kijken nog een keer om en houden het dan voor gezien, ik hoor hun vrolijke wat tingelende geluidjes als ze wegvliegen. Joost mag weten waar naartoe.

Inmiddels zijn er nog twee mannen bij ons komen staan en het gesprek gaat nu niet alleen over de pestvogels maar ook over de ijsvogel die hier ook al jaren woont. Een eenzame vogel, die zijn territorium volgens de kenners met verve verdedigt als het nodig is. Ha, de ijsvogel die heb ik al een aantal keer gezien als ik boodschappen ga doen, maar zodra ik met een camera kom is hij verdwenen. De mannen zien een kramsvogel, die helaas wegvliegt voor ik hem vast kan leggen. Dan fietsen er drie pubers voorbij, een van hen geeft zoveel commentaar op ons dat hij een lantaarnpaal over het hoofd zie en zich er omheen vouwt. Duizelig door de harde klap laat hij zich onderuit zakken. Mijn fotograafmaatje geeft een soort eerste hulp en wat adviezen, het valt gelukkig mee.

Ondertussen krijg ik het steeds kouder en drentel wat heen en weer. Ik ga op zoek naar de ijsvogel en zeg de mannen gedag. Zij blijven nog een tijdje wachten op de pestvogels. Bikkels hoor, die mannen. Ik slenter langs de waterkant, wel op het pad blijven want men laat hier veelvuldig de honden poepen zonder het op te ruimen. Niets de zien, de vogelaar met camera haalt mij in, hij hoopt de pestvogels in een andere struik te zien. Klaarblijkelijk zie ik er verkleumd uit, ik krijg het advies om naar huis te gaan. Hij kent me niet en weet dus niet dat ik nooit zomaar opgeef. Ik loop een bruggetje op en kijk over het dunne laagje ijs. Daar hangt een felblauwe doek in een struik op zo’n 20 meter afstand. Voor de zekerheid kijk ik door de telelens, dan blijkt de doek ook vleugels te hebben. Potverdorie mijn zo felbegeerde ijsvogel vliegt de andere kant op. Ik er achteraan, camera valt van mijn statief, grrr altijd ruzie met dat ding. Gelukkig heb ik voor de zekerheid altijd de riem om mijn nek. Dan maar een foto uit de losse pols. Best lastig, ik tril van de kou en de grote lens is bijna niet stil te houden. Weer vliegt hij weg, maar gelukkig voor mij heeft hij ook een paar rust momenten waar ik foto’s van hem mag maken. Tevreden wandel ik terug naar huis, met de belofte om morgen weer op jacht te gaan naar de pestvogels of minstens zo mooi op herhaling de ijsvogel.

Willen jullie graag weten waar deze bijzondere vogelwereld te vinden is….. Gewoon bij mij in de wijk Kruiszwin … Julianadorp.

Foto's

dcfcd.jpg
dcfcd.jpg
Agrotewal
f9b50.jpg
f9b50.jpg
Agrotewal