Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Vooooooooosje!

Noord Holland
Nederland
TravelGoom

Vooooooooosje!

‘Vooooosje’.
‘Mijn voooosje’.
Amsterdamse dat is zeker.
En huttemetut heeft een zakje in der hand en dan weet je genoeg.
‘Vooo, oh kijk daar is ze Henk’.
‘Kom maar mijn Vosje’.
-‘Doe nou niet Ans’.
Maar Ans doet het, de trut.

Goed gaan we weer.
Ik en mijn geweten, soms een zwaar irritante combinatie.
Al eerder schreef ik een blog over ons reisgeweten m.b.t. dieren en verdorie nu maalt het weer door mijn hoofd. En ik wilde gewoon een leuk verslag schrijven over onze vossenjacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen maar goed Ans kwam er tussen.

Je voelt het pas als je het ziet.
Een buurt is pas echt gevaarlijk als er bij je wordt ingebroken. Een restaurant is pas echt slecht als je zelf de haren uit je biefstuk moet trekken. Van horen zeggen neem je in het achterhoofd mee, pas voor je neus bestaat de werkelijkheid.
Ja, ik wist dat de vossen tam waren en ik wist ook dat er idioten zijn die met hondenvoer door de duinen struinen. En ik wist dat er hele mensenkuddes met fotocamera’s op vossenvisite gaan.
En met zo’n kuddetje ga ik ook, klein cluppie van gezellige reisreporters. Aan de mensen zal het niet liggen vandaag. Alleen het mens Ans.

Als wilde dieren voorspelbaar worden kun je jezelf afvragen hoe wild ze nog zijn.
Op een van de vaste vossenontmoetingsplekken wacht ons RR-kuddetje geduldig op de eerste vos.
Dat wachten duurt buitengewoon kort want de eerste vos meldt zich vlak nadat we op een duindrempeltje zijn gaan zitten. Het mooie beestje draalt wat om ons heen, ruikt aan onze tassen en zet de blik op achteloos. Doch ik vermoed dat ze haarscherp is en dat blijkt ook wel als ze even later met een stuk gestolen krentenbol de groep verlaat.
Maar ze komt terug, heeft haar vast looproutes waarbij ze tussen de struiken verdwijnt en even later via de andere kant weer terug komt. Onze camera’s hebben we in de aanslag en het klikken slaagt. Ik houd afstand en kijk naar wat het fenomeen ‘Vossen in de AWD’ is.
Met lichte wrevel maar ik doe mee, ga plat op de buik en klik ook als het vosje langs me loopt.
Ik ben hier nu toch.

‘Voooooosje’.
Ans dus.
Met grote parmante stappen doorbreekt ze doelgericht de balans tussen ons paparazzi en het vossenmodel op de catwalk.
Vosje heeft zich snel omgedraaid want Ans knispert opzichtig met haar zakje.
‘Doe nou niet Ans’, roept Henk met een toon die verraad dat zijn roepen toch geen zin heeft.
Hij komt naast me staan en ik hoor hem zuchten.
‘Ben het met je eens’ zeg ik dapper.
-‘Ik houd er toch niet tegen’, moppert Henk.

De RR-kudde legt de camera op de schoot, zittend op de kleine zandverhoging in het buitengewoon mooie duinlandschap.
Ik proef wat irritatie maar ja, het vosje is nu voor Ans.
En Ans heeft het omgevingsbewustzijn van een strontvlieg en iedereen mag weten dat dit haar vosje is. Er gaat een vossenpootje op de gehurkte knie, het beestje cirkelt als een kat rond haar benen en eet het lekkers van Ans, ontspannen zittend op een meter van haar, op.
En ik ben er klaar mee.

Vuile hypocriet!
Waarom ben je hier?
Om vossen te fotograferen toch?
Nou, dit is het!

De timing van het stemmetje in mijn hoofd is beroerd.
Negeren die hap en klikken met die camera maar de rechter wijsvinger twijfelt.
Een vos die schoorvoetend onze kant op komt, zoekend naar een geur die hem aanspreekt maar afstand houdend omdat hij ons toch niet vertrouwd.
Dat zou ik kunnen hebben.
Een foto van een vos met een dood babykonijntje in de bek zou ik zielig maar fantastisch vinden maar koekjes van Circus Ans?
Nee!

Maar zonder Circus Ans zijn er geen tamme vossen.
En zonder tamme vossen hadden we geen RR-kuddetje in de duinen.
En zonder gezellig RR-kuddetje loopt het net even minder leuk door de AWD.
Hypocriet!

Ik sta op en hang de camera om mijn schouder. De RR-kudde gaat verder op weg naar de volgende vossenhotspot. Ik wil even kijken bij het water waar een takkenscherm een verstopplek biedt voor wie een ijsvogel wil spotten. Het licht is er mooi door de hoge bomen om het water heen. Laat de rest maar bij de vossen, ik loop hier graag even alleen.
Maar niet voor lang, ik wordt ingehaald.
Ans is haar vos kwijt.

Achtelozer dan eerder passeert de roodstaart me door het hoge gras in de schaduw van de bomen. Ze gaat neuzen bij het takkenscherm omdat daar ook mensensporen zijn. Dan komt ze terug en passeert me wederom zonder op te kijken. Ik loop achter haar aan, netjes over het één voet brede pad. Vosje ruikt aan boomstammen, graaft wat met de pootjes in een hoopje konijnenkeutels, kauwt aan dikke grasstengels en chillt zo in de rondte.
Natuurlijk gedrag…
Zo lijkt het al is het wat vreemd op amper vijf meter voor mijn neus.
Maar hier durf ik wel te klikken zelfs op de plek waar Ans haar kunstjes deed en het me zowaar lukt de vos in een meer natuurlijke pose om de plaat te zetten.
Goed hoor meneer de hypocriete moraalridder…
Ik verlaat de vos, of beter de vos verlaat mij.
Mijn RR-kudde staat een paar honderd meter verderop.
Genoeg afstand om het stemmetje in mijn hoofd een antwoord te geven.
Een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is geen Hollandse wildlife safari maar ook geen kinderboerderij.
De vossen zijn tam, dat is een gegeven.
En met die gedachte doof ik het stemmetje dan maar.
De Amsterdams Waterleidingduinen…
Tamme vossen maar geen tamtam graag!

Foto's

5740e.jpg
5740e.jpg
TravelGoom

Laat een reactie achter

12 reactie(s) bij "Vooooooooosje!"

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 19 Jul 2014 | 19:59:09

  Oh zo herkenbaar en toch oefenen de vossen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uit. De irritatie van het voeren was volgens mij bij alle RR's duidelijk merkbaar. Dit had ik ook nog niet eerder gezien, alsof ze de vos claimde. Later die dag toen jij met de anderen weg was nog een tijdje gesproken met een vaste bezoeker, die ook wat van irritatie had bemerkt bij de groep, rokers zeg maar. Heel apart, ik ga graag nog een keer maar hoop geen mensen tegen te komen die speciaal komen om te voederen.

  Bericht aangepast op 08:12:10
 • profile image comment
  Door RenskeSpijkers• geplaatst op 19 Jul 2014 | 20:25:43

  Goed en leuk geschreven! Ans kan misschien beter naar het safaripark beekse bergen... Toch wil ik er ook eens gaan kijken, het blijft een mooie kans om deze normaal gesproken schuwe beesten van dichtbij te zien.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door EvanderHel• geplaatst op 19 Jul 2014 | 20:56:04

  Waarom zijn deze roofdieren tam? Voorspelbaar geworden? Niet meer schuw?
  Het is onnatuurlijk en voelt voor mij echt niet goed. Wat is het toch met mensen dat 'we' liefst alle wilde dieren van zo dichtbij mogelijk willen zien en - stiekem - zouden willen aaien? Diezelfde mensen zorgen nu voor problemen later. Wat nu nog leuk en lief is, wordt steeds brutaler. De rest laat zich raden.

  Ik zou pas echt uit m'n dak gaan van een natuurlijke, korte ontmoeting met een glimp van een vos. Alleen al die ervaring zonder fantastische foto is mij meer waard.
  Ik snap eigenlijk niet dat er niemand wat van gezegd heeft tegen Ans...

  Je merkt dat je een gevoelige snaar bij me raakt met deze blog, hoe gezellig ook, zo'n tripje is niets voor mij.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 20 Jul 2014 | 09:04:28

  Waarom voert Ans de vossen? Ze heeft in ieder geval de aandacht van de vos. Zou ze het daarom doen? Zielig.Niemand verbood het haar en ze kon lekker doorgaan. Het zal haar vast een goed gevoel hebben gegeven. Mij niet. Zo 'n vos van dichtbij zien vind ik fascinerend maar aaien, ho maar, dat is nooit in me opgekomen. Zelfs het genomineerd tijdschrift ZOOM zegt dat je vossen moet gaan fotograferen bij de AWD en kattenkorrels mee moet nemen!!!!

  Ja, en al die apen die de tassen van onze RRers leeg jatten, staan allemaal grappig op de site. Wat is de drang om deze van oorsprong wilde dieren in je directe , soms onnatuurlijke omgeving te willen zien? Ik heb het antwoord ook niet. Wanneer ik een zwarte beer zie in Amerika, houd ik mijn schuil zonder fototoestel en geniet van het moment.
  Maar heb zeker genoten van de middag en het prachtig natuurgebied. En leuk om RRers te hebben ontmoet. Ik vond het een gezellige kudde.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Dianethone• geplaatst op 20 Jul 2014 | 09:57:54

  GB,darling ! Als antwoord: niks is zwart/wit en vossen voederen bengelt op de schaal van not done's en wreedheden tegenover dieren waarschijnlijk helemaal aan het einde.Deze lijst is lang en bijna onoverzichtelijk.
  En een geweten hebben dat zal je geweten hebben ! Al zou het beter zijn moest iedereen ermee behept zijn.Trouwens,niemand is helemaal consequent,de wereld gaat naar de kloten maar we stappen allemaal vrolijk op het vliegtuig om ons naar die uithoek van de wereld te laten brengen die we toch o zo graag willen bezoeken. Dit als klein voorbeeld !
  Over dit onderwerp kan je uren zitten bomen want zoals ik al zegde,niks is zwart-wit !

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Nita92• geplaatst op 20 Jul 2014 | 09:59:47

  Het is natuurlijk zo zoals Mieke schrijft, dankzij Ans kan een ieder mooie foto’s van vossen maken. Erg dubbel allemaal. Tijdens ons uitstapje hoorde ik ook verhalen over het vangen van vlinders, stop ze voor enkele minuten in de koelkast . Plaats ze hierna op een bloem en je maakt de prachtigste foto’s, hoe bizar!!! Maar het gaat veel te ver, alles voor de foto. Gelukkig heb ik het tijdens ons uitstapje niet gezien het voeren van de vossen. Dit was de kans, waarom geen gesprek met Ans Ik ben altijd benieuwd hoe zij erover denken Ik hoop dat Ans het ook leest. Goede blog Mies!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Daphnekeune• geplaatst op 20 Jul 2014 | 13:19:10

  Tsja......alles is al gezegd.
  Zelf ben ik wel van de directe aanpak: als je je ergert, spreek het uit, de ander kan dan met je in gesprek, en wellicht heeft het een oplossende werking.....
  In ieder geval heb ik weer genoten van je pakkende schrijfstijl!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Mary54• geplaatst op 20 Jul 2014 | 13:46:06

  Man wat kan jij schrijven! Ans tja....ook ik vond het jammer om te zien dat ze ons wel even wilde laten zien wat ze met haar hondenbrokken allemaal wel kon ze wilde vast graag opvallen en dat is haar dus gelukt ook, dit soort mensen zullen er altijd zijn jammer genoeg,
  maar mijn dag heeft ze er niet stuk mee gekregen ik heb genoten van al het andere moois ook wat AWD nog meer te bieden had en natuurlijk van het gezellige cluppie RRers!!

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 20 Jul 2014 | 21:31:40

  Je hebt ons weer flink aan het denken gezet. Dieren met zenders om in safariparken om ze makkelijker te spotten; men kan vaak niet zonder. Moeilijk moeilijk, maar het blijhft toch leuk als je zo'n dier, al dan niet wild, ziet.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 20 Jul 2014 | 21:31:55

  Je hebt ons weer flink aan het denken gezet. Dieren met zenders om in safariparken om ze makkelijker te spotten; men kan vaak niet zonder. Moeilijk moeilijk, maar het blijhft toch leuk als je zo'n dier, al dan niet wild, ziet.

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Nelita• geplaatst op 21 Jul 2014 | 06:33:03

  Zó, dat is een heel ander verhaal van jou.
  Excursies als dit dan maar onder het hoofdstuk dierentuinen plaatsen?

  Bericht aangepast op 08:12:09
 • profile image comment
  Door Vulture1960• geplaatst op 22 Jul 2014 | 17:57:02

  We sturen ans gewoon naar afrika, kan ze daar de leeuwen gaan voeren. Die zouden wel blij met Ans zijn. Ans krijgt dan ook alle aandacht die ze verdiend. Je weet hoe ik er over denk! Vind het prachtig om ze in het wild te fotograferen. Ik snap die mensen niet. Over een paar jaar verlaten de vossen de duinen om het dichts bijziende dorp in te trekken. En dan heb je de poppen aan het dansen!

  Maar hoop en denk dat jullie ondanks Ans toch een mooie dag hebben gehad!

  Bericht aangepast op 08:12:09