Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Noord Holland

Noord Holland
Nederland
Lione Kolsteren

Wat zegt u? Een plaszak?

In iedere levende taal worden voortdurend nieuwe woorden gevormd. Nieuwe woorden door de technologie (computertaal), door subculturen bedacht (de straattaal), of door de media. Woorden die ineens ontstaan en die door de massa worden overgenomen, en die soms ook snel weer verdwijnen. Van Kooten en de Bie waren er meesters in: bescheurkalender, krommuniceren, geilneef, doemdenken, oudere jongere. Dit jaar werden we verrast met damschreeuwer, dreigtweet, ontvrienden, vetbelasting.

Ik moet ’s morgens wat vaker dan misschien normaal is de slaap uit mijn ogen wrijven. Maar afgelopen vrijdagochtend moest ik wel heel lang wrijven, voordat ik geloofde dat ik echt las wat ik dacht te lezen: we worden verblijd met een PLASZAK. Jawel, ik las het goed: een plaszak. In WC-loze sprintertreinen komt een plaszak. Maar alleen voor hoge nood. Een stortvloed van vragen komt in mij op. Maar gelukkig, een paar worden er in het bericht meteen al beantwoord. Er worden voorbeelden gegeven van wat onder hoge nood verstaan moet worden. Als de trein langdurig stil staat omdat er bladeren op de rails liggen of omdat er een halve meter sneeuw ligt. De zak mag gebruikt worden in de onbezette werkruimte van de machinist.

Holland is van oudsher smal, ik weet het, maar nu wordt het wel heel smal. Roken op de werkplek mag niet, maar plassen wel? Hoe fiksen de dames dat trouwens? En ik zie het al voor me: conducteur betrapt passagier met zojuist gevulde plaszak.
“Wat doen wij daar meneertje? Staan wij hier een beetje de plaszak te vullen? “
“Nou, een beetje heleboel conducteur, de nood was erg hoog”
“Zien wij hier ergens blaadjes op de rails liggen? Zien wij méér dan 60 centimeter sneeuw liggen? Nou? “
“Eh nee, conducteur. Ik wist niet dat het in oktober met 15 graden en motregen niet mocht. Staat dat ergens? “
“Zijn wij de leukste thuis, meneertje? Dan krijgt u van de NS een leuke bon thuis. 80 euro. Ik mag hopen dat u van uw dure plas genoten hebt”.
Tja, je hebt ze er bij lopen bij de NS, van die plaszakken.

Dit nieuws gaat de hele wereld over, dacht ik meteen. En jawel hoor, de volgende dag had de plaszak zich al over onze aardbol verspreid. Met krantenkoppen als “The passengers are pissed” worden we internationaal weer eens lekker voor schut gezet. Dank je wel, NS. Ik bedacht me hoe dit moet overkomen als ik dit zelf op reis zou vertellen aan de locals. Zoals toen op Java.

Voor onze rondreis over Java hadden wij de beschikking over een prima gids. Addy was een keurige wat oudere heer van een jaar of zestig, vijfenzestig. In zijn jonge jaren had hij Nederlands geleerd en hij heeft geprobeerd om dit altijd netjes bij te houden. Een hele prestatie, want je Nederlands kun je in het huidige Indonesië nu eenmaal niet dagelijks oefenen. Hij was nog nooit in Nederland geweest, maar interesseerde zich bijzonder voor ons land. Nederlandse bezoekers rondleiden was voor hem dan ook een ultieme gelegenheid om zijn Nederlands te perfectioneren en om meer over Nederland te weten te komen. Zijn honger naar alles wat zich in Nederland afspeelde was bijna niet te stillen.

Alles wilde hij weten en wij gaven hem zo goed mogelijk antwoord op zijn vragen. De volgende dag kwam hij er dan weer op terug. Hij dacht goed na over ieder woord wat wij hadden gezegd. “Gisteren zei u dat……, maar ik begrijp dat nog niet zo goed. Kunt u het me nog eens uitleggen?”. Hij verbaasde zich over de veelheid aan belastingen, de hoogte ervan, en de veelheid van regels, ge- en verboden in ons land. Hij had gehoord dat als je in Nederland een dure TV en radio had gekocht, dat je er dan geld voor moest betalen om er naar te kijken en luisteren. Toen hij hoorde dat dit was afgeschaft, steeg Nederland weer een beetje in zijn achting. Maar die was weer meteen gezakt toen hij hoorde dat anderen beslissen over de kleur waarin je je huis wilt schilderen. Heb je voor je dure geld een huis gekocht en dan mag je het niet in de kleur verven die jij voor je eigen huis wilt? Omdat, wat zegt u, de schoonheidscommissie het niet zo maar mooi vindt? Hoe bedoelt u dat?

In een absolute lachstuip belandt hij, als we zeggen dat je bij ons niet zo maar mag claxonneren. Ook daar kun je een geldboete voor krijgen. We moeten de man bijna tegenhouden om te voorkomen dat hij omrolt. Hij vertaalt de grap in het Maleis, zodat ook onze chauffeur kan meegenieten. Als zij na lange tijd zijn uitgelachen, zegt hij: “Als ik een mooie dure nieuwe auto heb gekocht, met een toeter, dan zou ik er niet lekker op mogen drukken? Waarom heb ik die auto en die toeter dan? “.

Addy, ik moest aan hem denken. Wat zou hij het verhaal van de plaszak schitterend hebben gevonden. “Wat zegt u, een trein zonder WC? Met al die mensen er in? En dan moeten ze voor hun duur betaalde kaartje ook nog in de cabine van de machinist in een zak plassen? Wat zegt u, voor extra geld? En dan alleen als er meer dan 100.000 blaadjes zijn gevallen op 1 vierkante kilometer in minder dan acht uur tijd, bij minimaal windkracht 7 gedurende 3 uur en een neerslagsom van tenminste 50 millimeter per etmaal over minstens 50 meetplaatsen in Nederland? O, u zegt 35 centimeter sneeuw en zes graden vorst mag ook? En dat moeten de mensen allemaal weten? Ik zou die trein niet meer nemen. Ik zou de auto nemen en dan, als ik hoge nood had, tenminste 10 minuten lang toeteren. Op mijn nieuwe claxon. En daarna een lekker plekkie langs de weg uitzoeken.

Zo, dat lucht op.

Sommige dingen uit Nederland zijn gewoonweg niet uit te leggen in het buitenland, dat vond ik toen al. Nederland, de risée van de wereld. Voortaan ben ik op reis toch maar liever Belg.

Laat een reactie achter

13 reactie(s) bij "Wat zegt u? Een plaszak?"

 • profile image comment
  Door Gorke• geplaatst op 08 Oct 2011 | 19:47:58

  Heb de tranen in mijn ogen, wat subliem zeg. Ik ga in het vervolg als Duitse door het leven!

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Papillonreizen• geplaatst op 08 Oct 2011 | 19:55:39

  Haha, geweldig! Gelukkig is het plaszak-nieuws nog niet tot Mali doorgedrongen. Zou werkelijk niet weten hoe ik dat hier moest uitleggen. Geloof overigens dat ik nu toch maar echt Malinese ga worden ;-)

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Hansdewildt• geplaatst op 08 Oct 2011 | 19:56:51

  Je hebt me weer laten lachen. Wat een schitterend verhaal ! Super !!

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Jelle51• geplaatst op 08 Oct 2011 | 20:03:41

  Ik lig in een deuk Kolsteren!

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door EvanderHel• geplaatst op 08 Oct 2011 | 20:31:40

  Briljant! Zit het met een grote grijns te lezen, maar de boodschap is wel duidelijk :-) En mogen we de volle plaszak dan wel meenemen of drukken we dan overheidseigendommen achterover? Buiten leeggooien is zeker geen optie, want dan worden de rails weer nat en gaan de treinen slippen... nog meer vertraging en plaszakken krijgen we dan!

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 08 Oct 2011 | 20:53:04

  Hij is super. Je stijgt boven jezelf uit (natuurlijk bevrijd van de plaszak)

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Herman m• geplaatst op 08 Oct 2011 | 20:59:45

  Schitterende persiflage op de plaszak. Waar een klein land al niet groot in kan zijn... Bij mij bekruipt in het buitenland regelmatig het gevoel maar niet mijn nationaliteit te duiden, maar te volstaan met Europeaan, ofschoon ook daar weer de nodige gebreken aan kleven met dat hele Euroditis-gedoe (ook geen schoonheidsprijs). Heel goed beschreven weer. Mijn complimenten, René en Lione.

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 08 Oct 2011 | 21:12:34

  Hoe een achterlijk idee jou tot een sublieme blog kan brengen!! Je slaat wel de spijker op de kop. Maar goed dat je in Indonesië nog niets wist van een kopvoddentax en de animal cops, dan was Addy helemaal niet meer bijgekomen. Het is wel duidelijk, sommige partijen en organisaties slaan hier wel erg door tegenwoordig.
  Trouwens, die plaszak is helemaal niets nieuws zoals de NS doet voorkomen, deze is al jaren te koop bij de betere outdoor winkels.

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 08 Oct 2011 | 21:35:47

  Haha, het is inderdaad niet uit te leggen. Hadden we vroeger een piepzak of een broekzak...nu de plaszak. Briljant beschreven!

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Dianethone• geplaatst op 09 Oct 2011 | 06:37:29

  Hahaha,niks beter op zo'n verdomde grijze zondagmorgen om zo'n heerlijk stukje proza te lezen! maar of je nou echt verder als Belg door het leven wilt?? Ik zou het je afraden...wij zijn tenslotte die mensen die al langer dan een jaar zonder klote regering zitten en één keer dat die er is gaat het gehakketak gewoon verder! Een pieteklein landje en maar liefst drie regeringen hebben en nog draait de boel niet!
  Vertel dat maar eens in het buitenland !

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Albertensandra• geplaatst op 09 Oct 2011 | 07:32:15

  Geweldig!!!! Het is inderdaad wat. Als je er bij stil staat is het ook wel erg triest wat voor regeltjes we hier allemaal hebben. belachelijk....... Prachtig beschreven...

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Pensionado• geplaatst op 09 Oct 2011 | 07:34:32

  Na het lezen van jouw hilarische blog voel ik me ook opgelucht want jouw verbazing is me recht uit het hart gegrepen! Het is gewoon te gek voor woorden dat er sprinters rijden zonder WC, maar de nu bedachte oplossing is nog krankzinniger. Degene die dat bedacht heeft, moet echt snel naar een psychiater.

  Bericht aangepast op 08:12:43
 • profile image comment
  Door Colombo• geplaatst op 18 Oct 2011 | 18:34:28

  Heerlijk humoristisch geschreven :-)

  Bericht aangepast op 08:12:42