Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Dagje Zaanse Schans

Noord Holland
Nederland
AdBiezen

Dagje Zaanse Schans

We hebben het getroffen....Een prachtig mooie zondag. Het zonnetje schijnt heerlijk. Soms lijkt het wel of we altijd mooi weer hebben als we een dagje of weekendje op stap gaan. Misschien ligt het wel aan ons enthousiasme.
Eventjes in de auto en daar zijn we. Nadat we alles hebben aangetrokken en "omgehangen" lopen we op het gemakje eerst maar naar het museum. We moeten tenslotte wel weten waar we over praten. Heel erg leuk. Het presenteert het leven en werken van de Zaankanter getoond door schilderijen, foto`s, films, Zaans beschilderd meubilair en de prachtige gebruiksvoorwerpen.
Hierna weer lekker naar buiten. Wel nog eventjes lachen voor de (commerciele) foto....laten we hem maar overslaan deze keer. Al verder lopende krijg ik toch het trotse gevoel van Nederlanderschap. Wat moet het hier mooi geweest zijn toen alles nog vol stond met deze huisjes, molentjes, winkeltjes enz. Vooral de mooie groene Zaanse kleur heeft de overhand. Helaas betreft het hier niet buiten de gebaande paden, iets wat de echte reisreporter toch wel mist in dit stukje Holland. nouja, over het paadje en het bruggetje lopen we richting de molens. Als eerste de werkende verfmolen. Nadat de entree is betaald togen we onszelf het steile trapje op. Boven staat tenslotte altijd "de schatkist met het geheim". Achteraf blijkt de begane grond toch het meest interessant met de maalsteen en de zakjes poeder. Maar ach, je moet het gezien hebben.
Nadat we de uitermate veel "loslopende chinezen" hebben ontweken lopen we nog een tweetal molentjes verder om tot de conclusie te komen dat veel molens toch wel op elkaar lijken.
Terug dus richting klompenmakerij de Zaanse Schans. Eenmaal binnengekomen zien we allerlei soorten klompen voor verschillende doeleinden. Van "laars"klompen tot een soort ballerina. Een "klomperina" zullen we maar zeggen dan. Iets verder wordt gedemonstreerd hoe de klomp wordt gemaakt.....in 4 verschillende talen danwel. Heel apart om een oerhollands manneke Chinees te horen praten over zijn vak.
Snel weer naar buiten. We willen tenslotte niets missen van het heerlijke weer. Uiteindelijk blijken we nog een aantal "bezienswaardigheden" gemist te hebben. Terug dus richting het "Tinkoepeltje". Nog een geluk dat we zijn terug gelopen. Dit is namelijk het mooiste stukje. Hier treffen we namelijk een reconstructie van het eerste winkeltje van Albert Heijn. Een paar meter verder gaan we rechts naar de tingieterij. Persoonlijk vond ik dit het mooist. Een heel leuk klein soort theehuisje. Hierin zetelt het tindametje. Vol enthousiasme presenteert ze haar collectie, waarvan ze een aantal items natuurlijk ook zelf heeft gemaakt. Ze demonstreert hoe de tin wordt verwerkt en de behandelmethodes. Uit haar ogen en lach spreekt haar enthousiasme. Het wordt tijd om te gaan. Rustig lopen we terug, nog nagenietend van de leuke dag. We "sluipen" langs de fotograaf. Nee, we hebben geen foto! Zaanse Schans.....bedankt......voor het heerlijke Hollandse gevoel.

Foto's

d2503.jpg
d2503.jpg
AdBiezen