Noord Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Holland image

Valentijnsdag op de Gouwzee

Noord Holland
Nederland
Alexandermoust

Valentijnsdag op de Gouwzee

Nu wil niet iedereen herinnerd worden aan de kou van de winter- zeker nu het zomerse gevoel in Nederland in ieder geval en in grote delen van Europa behoorlijk lang op zich laat wachten. Zelf ben ik ook meer een warmbloedige soortgenoot en ga ik alleen met de juiste voorbehoedsmiddelen op een winterse reis. Dat betekent vooral dat er op het gebied van natuurschoon genoeg te zien en te doen moet zijn, want anders trekken ik en mijn camera het niet. Landen als Patagonie of Nepal komen dan in aanmerking,Japan en misschien Schotland- wat dichterbij en de hele kusstreek van Noorwegen. Maar wat als je het gewoon om de hoek moet zoeken?
Kijken we naar de schilderijen van Rembrandt, Breugel en de zijnen (of zeg je de hunnen)-dan moet het hier des winters toch ook echt heel romantisch en vol van winters schoon zijn geweest. Naar een schilderij kijkend in de Spiegelstraat in Amsterdam van schaatsende menigten in het platteland van de omgeving Utrecht en de Vechtstreek maakte me die gedachte toch deels warm. Je ziet er vrolijk schaatsende mensen- wel eens waar op ''botjes' en geen noren, maar het idee is er helemaal.' Hollandse gezelligheid.

Op Valentijnsdag besloot ik naar de Gouwzee te gaan. Dit meer bij Monnickendam -gemeente Waterland, zou het decor worden voor ijspret a la Rembrandt en Bruegel anno 2010. Ik weet zeker dat velen dit niet kennen; schaatsen is voor de Westfries of de Noorderlingen - boeven de rivieren in ieder geval-natuurlijk heel gewoon- in zuidelijke provincies bestaat het kanalen en meren systeem niet zoals ''hierboven'' en daarom kun je eenvoudigweg niet eindeloos in grotere rondes schaatsen. Maar hier wel.

Het werd een prachtige - iets wat sombere dag omdat de zon er maar niet echt doorheen wilde komen- met duizenden schaatsers op het ijs. Het allermooist was de race van houten zeilschepen die op schaatsijzers het meer overkruistten.
Ondanks de betrekkelijk lage windsnelheid van een paar beaufort werden er toch door enkelen hoge snelheden gehaald. Op ijs heb je weinig weerstand, zeker wanneer het zo glas is als op de Gouwzee. Genoeg versnaperingen om je warm te houden langs de kant en dus een hele goeie sfeer.

De foto's spreken voor zich- hopelijk opnieuw een Valentijnsdag waard in 2011.
Je hoeft dus niet enkel naar Patagonie voor een paar ijsfoto's.
De andere foto's die erg echt uitspringen zitten in de gewone foto pagina's

Foto's

9be70.jpg
9be70.jpg
Alexandermoust
dc3ce.jpg
dc3ce.jpg
Alexandermoust

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.