Noord Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vestingstad Heusden

Noord Brabant,
Nederland


Heusden ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. En met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën en unieke winkeltjes is de sfeervolle vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur en historie.

Heusdens geschiedenis begon rond 1200, toen langs rivier de Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Door de komst van de vestingwerken brak een glorietijd aan: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad zag er toen al uit zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet: zoals kaartenmaker Jean Blaeu haar in de zeventiende eeuw tekende.

Het gebied rondom Heusden is ook aantrekkelijk groen. En een bezoek aan de Brabants mooiste vestingstad is dan ook ideaal te combineren met een verkenning van haar zeer gevarieerde omgeving, te voet of op de fiets.