Noord Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Herfst in Nederland

Noord Brabant,
Nederland


De vliegenzwam is dé paddenstoel der paddenstoelen; rood met witte stippen .
Iedere herfst is dit mijn favoriet om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Er zijn mensen die zeggen dat de vliegenzwam een delicate smaak heeft. Toch is het maar beter de paddenstoel met rust te laten, want het is een giftige soort. Vooral de rode hoed bevat veel werkzame stoffen waaronder enkele met hallucinerende eigenschappen. Niet voor niets valt deze ‘paddo’ onder de opiumwet.

De vliegenzwam is lid van het paddenstoelengeslacht der Amanieten. Daar vallen beruchte familieleden onder, zoals de uiterst giftige groene knolamaniet. Een enkele knolamaniet is genoeg om een mens te doden, maar zo bont maakt de vliegenzwam het gelukkig niet. Wel werd vroeger de rood met witte stippen hoed in een schaaltje gelegd om vliegen te lokken die er van snoepten en prompt doodgingen.

De vliegenzwam vind je vooral in de buurt van berken, beuken en eiken. Dat is niet voor niets. De schimmeldraden onder de grond hebben een intieme verhouding met de wortels van deze bomen, ze groeien om de haarvaten van de wortels heen. Boom en zwam kunnen niet zonder elkaar! Een mooi voorbeeld van symbiose.(bron:natuurfotografie.nl)