Noord Brabant

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Brabant image

Het geheim achter een lange reis

Noord Brabant
Nederland
Ivonne

Het geheim achter een lange reis

Gisteren zat ik na te kletsen na een lekker partijtje tennis en daarbij kwam het gesprek op mijn aanstaande wereldreis. Volgend jaar gaan Frank en ik voor de derde keer een lange tijd op reis en waar het hart vol van is loopt de mond (blijkbaar) van over.

De meeste mensen die ik ken gaan op vakantie en genieten met volle teugen van hun 2 of 3 weken. Er wordt vaak geroepen dat wij áltijd op reis zijn en men verbaast zich over het feit dat wij soms ook gewoon weken achter elkaar thuis en aan het werk zijn. In mijn jongere jaren was het al heel bijzonder als je een aantal weken naar een ver gelegen land vertrok. Rugzakreizigers waren er ook, maar het reizen was nog niet zo laagdrempelig als het de laatste jaren is geworden.

Op mijn avonturen kom ik vaak in contact met deze nieuwe generatie ontdekkingsreizigers ; de nieuwsgierigen, de dromers en mensen die, net als wij, de vaste baan hebben opgegeven in ruil voor meer vrijheid. Ik vind het heerlijk om te kijken en luisteren naar hun verhalen, hoe zijn ze tot beslissingen komen en wat doen ze allemaal op onze aardbol. Ieder heeft zijn eigen beweegredenen en geniet op een andere manier.

Vanachter het colaatje werd ik gisteren aangekeken en werd de vraag gesteld hoe ik het zo lang volhoud als ik op reis ben en of er geen dingen zijn die ik mis. Natuurlijk mis ik dingen! Vooral de familie en vrienden en de band die ik met ze heb, dropjes, mijn bruine broodje pindakaas, Hollandse nuchterheid, het niet af hoeven dingen op alles wat je doet, een uitdagende tenniswedstrijd, de eerste maagdelijke witte sneeuw van het jaar, vogeltjes in mijn tuin die snoepen van de pindakaaspot, de bollenvelden, de koeien in de wei, het verse glas melk……. Dit zijn de dingen die mij uiteindelijk ook weer naar huis trekken na zo’n lange tijd op pad te zijn geweest; de warmte en vertrouwdheid van mijn eigen omgeving.

Wherever I lay my hat, that’s my home… of het nu in een tentje is tussen de dieren van Australië, in een klein hostel of luxer hotel, wat zijn er veel mooie plekjes op de wereld! Als ik dan ’s morgens wakker wordt en het vertrouwde gezicht van Frank naast mij zie ben ik thuis. We hebben elkaar helemaal gevonden, dromen samen, maken plannen, verbazen ons over- en ontdekken nieuwe dingen. Ik heb ook weleens alleen gereisd en daarbij allerlei fijne mensen ontmoet op mijn pad, veel mooie dingen gedaan en mezelf prima vermaakt maar het is voor mij pas echt compleet als hij bij me is.

Eén van de beste dingen die we ooit bedacht hebben, zeker als we wat langer van huis zijn, is het vinden van een eigen stekje om ons af en toe even terug te kunnen trekken. Al eerder schreef ik bijvoorbeeld over het huis dat ik ontdekte in Drake Bay, Costa Rica, “my home away from home”. Een thuisbasis waar je alles even lekker kunt laten hangen, je potje koken om vanuit daar de wereld te verkennen. Het kleine huisje dat ik gevonden heb op Koh Tao bleek ook zo’n verborgen schat; met een eenvoudig bed erin en een eigen douche en wc en pal aan de zee. ’s Morgens zo je bed uit de zee inlopen, ’s avonds genieten van de meest mooie zonsondergangen vanaf het balkonnetje en op een paar minuten lopen een zee van restaurantjes en kleine winkeltjes.

Binnenkort gaan we weer voor een kleine 5 maanden op pad deze keer richting Thailand, Myanmar, Australië en Singapore. De vluchten zijn geboekt en verder nog niets. Ik ben benieuwd waar ik mijn hoed weer allemaal neer kan leggen!

En jij, wat is jouw geheime formule als je langere tijd op reis bent?

PS Mijn man heeft dit stuk net gelezen en zegt tegen me; "Ivonne als ik het lees het lijkt net of we een paar weken werken en verder alleen maar weg zijn, en dat terwijl we het grootste deel van het jaar allebei minstens 4 dagen per week werken". "En ben je het jaar 2011 niet vergeten waarin we twee weken vakantie hadden in heel het jaar" (om het vervolgens weer goed te maken met een reis van drie maanden het jaar erop).Kun je er geen maanden van maken in plaats van weken? Nou, bij deze dus.....!

Foto's

9c5ec.jpg
9c5ec.jpg
Ivonne

Laat een reactie achter

8 reactie(s) bij "Het geheim achter een lange reis"

 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 30 Dec 2014 | 12:01:25

  Mooi en teder geschreven. Prijs jezelf gelukkig en geniet er weer met volle teugen van!

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 30 Dec 2014 | 12:27:41

  Hele mooie blog, komt bij mij op een bijzonder moment, nog een paar dagen en dan gaan we 5 maanden op pad met de camper. Ik zal je daarna laten weten wat mijn formule is. Alvast fijne tijd, gr. anita

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door Jan10e• geplaatst op 30 Dec 2014 | 13:49:46

  Ook ik ga weer 3 maanden de hort op. Ook wij hebben nu een stek (die ik geheim hou) en waar we nu voor de 3e x naar toe gaan (normaal gaan we nooit naar eenzelfde plek)
  Ook ik geniet het meest als ik samen met mijn partner de hort op ben. Het is gewoon minder leuk zonder hem...
  Reis ook al zo lang... De laatste jaren ook meerdere maanden. Formule?
  - Home is where the backpack is (nu rolkoffer dan)
  - Loslaten van 'luxe' en 'gemak' van een thuis is easy met bergen, tropisch strand of palmboom om de hoek. En elke dag zon!
  - Heerlijke gerechten zonder zelf te hoeven koken...
  - Met internet en skype ben je nooit verder dan een muisklik van dierbaren verwijdert...
  - thuis willen dagen nog wel eens 'saai' verlopen. Op reis is er altijd elke dag wel iets bijzonders.
  Leuk om het zo ook voor mezelf op een rijtje te zetten.
  Jij heel fijne reismaanden gewenst!
  Groetjes Jantine

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door Nita92• geplaatst op 31 Dec 2014 | 14:15:45

  heel leuk om te lezen Yvonne, ben best een tikkeltje jaloers, op de lange tijdreizigers onder ons:-), wie weet ooit. Alvast heel veel plezier, je gaat een heerlijke reis maken

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door PleunGroeneveld• geplaatst op 31 Dec 2014 | 17:41:47

  Mooie blog Ivonne, fijn dat jullie op deze manier de wijde wereld in trekken en goed dat jullie deze keuze maken. Ik zou het zelf te lang vinden want ik vind het altijd leuk om terug te keren en eventueel daarna weer een reis te gaan maken. Ik wens je bij deze al een hele mooie reis.

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door MiekeLejeunevdVen• geplaatst op 01 Jan 2015 | 10:20:41

  Dat is puur genieten zoals jij je reizen beschrijft heerlijk! De langste periode van ons was jammer genoeg maar een maand. Wij konden vanwege ons werk niet langer weg blijven. Maar het lijkt me geweldig om zolang door Azië te reizen ons favoriete werelddeel. Ivonne ik wens voor jou en je partner dat het 'n schitterende reis mag worden.

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door MiekeDeHaas• geplaatst op 01 Jan 2015 | 18:34:48

  Jullie gaan heerlijk je dromen achterna. Geniet ervan. En werken doe je maar weer wanneer je terug bent. Of je koopt een staatslot ...en wie weet (ha,ha).
  Heel veel plezier tijdens deze superreis. Mieke

  Bericht aangepast op 08:12:05
 • profile image comment
  Door Daisy11• geplaatst op 03 Jan 2015 | 21:17:07

  Het lijkt me geweldig om, zoals jullie, langere tijd te reizen. Zelf ben ik lerares en grijp ik elke schoolvakantie aan om weg te gaan. Dan plak ik ze in mijn gedachte allemaal achter elkaar en lijkt het toch een beetje een lange reis ;-)
  Geniet van jullie volgende reis!

  Bericht aangepast op 08:12:05