Maastricht

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maastricht image

Kortstondig mediterraan genieten in Maastricht!

Maastricht
Nederland
Scorpio62

Kortstondig mediterraan genieten in Maastricht!

Als het lang nat en koud is geweest en als je weinig hebt kunnen genieten, wil je er tussenuit! De zomervakantie duurt nog even en wat is er dan mooier om even het mediterraan gevoel op te snuiven heel erg dicht bij huis. Maastricht! Een schraal voorjaarszonnetje, toch al wel mensen op een terrasje en je ziet de mensen vrolijker worden. Je hoeft niet ver van huis te gaan om je toch in Zuid Europese sferen te wanen. Slenterend door het Stokstraatje of flanerend over de Servaasbrug zou je het idee kunnen krijgen dat je uren verwijderd bent van huis en haard. Niets is echter minder waar. De wijk Wyck is de laatste jaren prachtig opgeknapt, kleine winkeltjes, veel zaakjes waar verrukkelijke lekkernijen te koop zijn en straatjes in een entourage die je eerder in een Zuid Italiaans stadje zou verwachten. De antiekmarkt op zaterdagochtend laat een keur aan paradijsvogels zien. Alleen al leuk om dit van een afstandje gade te slaan. De mensen maken een praatje op straat, soms is een terrasje slechts een bistro-setje groot, maar zeker niet minder gezellig. De aangrenzende hippe en trendy wijk Ceramique roept beelden op van moderne steden als bijvoorbeeld Rotterdam of New York. Vooral veel jonge mensen die wandelend en genietend door het aangrenzende park of over de grote pleinen slenteren.
Vooral mooi is toch het oude stadsgedeelte tussen de Stokstraat, het Onze Lieve Vrouwenplein en het Jekerkwartier. In veel grote steden moet je soms over de hoofden van de mensen lopen, maar hier slenter je verlaten door kleine, met kinderkopjes geplaveide weggetjes door een winkelcentrum. Exclusieve kledingzaken, gezellige kroegjes, een hippe galerie en vooral ook de Maastrichtenaar die in fraai uitgedoste, vaak, excentrieke kleding de lente verwelkomt. Het zou zowaar een stukje Parijs kunnen zijn!
Na een dagje wandelen, slenteren, winkelen en genieten is het dan heerlijk vertoeven in een van de vele kroegjes rondom, bijvoorbeeld, het Amorsplein. Even een wijntje of een vreemd biertje en een kleine lekkernij, want 'vanavond gaan we natuurlijk ook culinair los' en wanen we ons opnieuw kilometers verder van huis dan we daadwerkelijk zijn. Keuze te over en in kleine, grote, eenvoudige en/of exclusieve restaurantjes. Absolute topper vond ik het Italiaans restaurant GIO aan het Vrijthof. Geen reserveringen, geen kaart maar ongelooflijk lekker eten!
Tja, al die invloeden en sferen maken Maastricht tot onze jaarlijkse oppepper! Heerlijk een weekeindje of zomaar een doordeweeks dagje kan je soms het gevoel geven dat je een week in Zuid Europa hebt verbleven.

Foto's

4c1a4.jpg
4c1a4.jpg
Scorpio62