Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gaai

Limburg,
Nederland


De Vlaamse gaai wordt tegenwoordig gewoon Gaai genoemd. Waarschijnlijk is de Franse naam "Gai flammant", dat een verwijzing is naar de vlammende kleuren van zijn verenkleed, ooit verkeerd geïnterpreteerd. Hij heeft ook een deftige Latijnse naam: Garrulus Glandarius. Garrulus betekent "kletskous of luidruchtige" en Glandarius verwijst naar de eikels die hij in het najaar verzamelt. Ik heb me altijd al afgevraagd waarom er voorheen het woordje Vlaamse voor stond. Misschien was Hollandse gaai beter geweest (-;).......

De Gaai is familie van de ekster en wordt ook wel Schreeuwekster genoemd. Het is inderdaad een echte kabaalmaker. Ondanks dat, is het een schuwe bosvogel die zich niet zo gauw laat zien. Hij laat zich wel als eerste horen met zijn luide geschreeuw als iemand in de buurt komt, die wel eens een bedreiging zou kunnen zijn. Hij heeft zo een alarmfunctie voor de andere dieren en wordt daarom ook wel de politieman van het bos genoemd. Hij eet zo’n beetje alles wat hij voor zijn snavel krijgt, zowel plantaardig als dierlijk: zaden, nootjes en vruchten, insecten, wormen en spinnen. Zelfs eitjes en jonge kleine vogels staan op zijn menu.

Deze jonge gaai, die nog geen weet heeft van de "boze mensenwereld", is nog niet zo schuw en laat zich uitgebreid fotograferen terwijl hij zich tegoed doet aan een pruim die hij onder de boom gevonden heeft.