Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amsloberg#2

Limburg,
Nederland


De Groote peel was ooit één gigantisch nagenoeg ondoordringbaar moerasgebied op de grens van Limburg en Brabant, dat bijna tot aan Nijmegen door liep. Een van de plekken waar je vanuit Nederland toen naar Limburg kon gaan, was o.a. Weert. Dat heeft dan ook niet te onrechte de naam “Poort van Limburg” gekregen. Op oude kaarten is dat ook goed te zien. Uiteraard bestonden de namen Nederland en de provincie Limburg toen nog niet.
De Amsloberg was waarschijnlijk een van de oudst bewoonde plekken in de Peel. Het is een verbastering van Ansel en lo. De naam Ansel komt van het Oud-Germaans *ans = "Goden" en *χelma = "helm, bescherming". Dus: “onder bescherming van de Goden”. De naam Lo gaat terug naar het Germaanse *lauhaz, waarmee bedoeld wordt "open vlakte die hoger gelegen is dan zijn omgeving" en omgeven is door bossen, heide- velden en zandverstuivingen.
De Amsloberg is dus geen berg, maar een ideale verhoogde plek waar de mensen zich lang geleden blijkbaar veilig voelden. De foto is vanaf deze Amsloberg gemaakt.
Als je de foto vergroot bekijkt, snap je beter waarom ik deze plek bij de vorige foto "de leegte" noemde. Ook hier is goed te zien hoe droog het er nu is.