Nederland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nederland image

Nederland

Nederland
Europa
Dominique84

Gewoon Zuid-Limburg

Ik lees hier voornamelijk blogs die gaan over verre landen en verre steden. Ik dacht: laat ik eens een blog schrijven die mensen kan uitnodigen om het eens iets dichterbij huis te zoeken... Zuid-Limburg. Het enige stukje van Nederland waar je je door het glooiende heuvellandschap in het buitenland waant. Wie er weleens is geweest zal vast begrijpen wat ik bedoel.

Ik zal enkele leuke verblijfplaatsen, wandelgebieden en uitjes op een rij zetten.
De meeste mensen zullen vooral de plaatsen Maastricht en Valkenburg kennen als toeristische trekplijsters, maar er is meer. Ubachsberg bijvoorbeeld. Niet direct een plek waar je je weken kan vermaken, maar een mooi uitgangspunt voor wandeltochten. Beginnen en eindigen kun je bij de Bernardushoeve, waar je ook een heerlijke kop koffie met vlaai kan eten. Het avondeten vind ik persoonlijk niet aanbevelenswaardig. Het uitzicht is echter het allermooist!

Ook leuk is het Vijlenerbos in de omgeving van Epen en Vijlen. Hier kun je uren wandelen, picknicken en natuurlijk op zoek naar de ijskraam met de reuze hoorns met ijs. Ik denk dat van de grootste hoorn een heel gezin wel kan eten! Ook erg leuk om hier eventjes pauze te maken en de overmoedige mensen ijs te zine bestellen... het druipt langs je handen als je niet snel genoeg eet! Veel ijs voor een kleine prijs.

Valkenburg is natuurlijk bekend om zijn grotten en vele leuke restaurantjes, barretjes en café's. In de grotten kun je werkelijk alles... Fietsen, quadrijden, spokentocht, speleologie, laserparcours, etc. Maar ook wandelen is in deze streek mooi. Hevels, groen, bossen... noem maar op.
Eten is aan te raden bij Le Baroque op de hoek op de grote straat. Ook zijn er velen fan van La Casa (ligt ernaast), maar dat is niet aan mij besteed. Als je door de straatjes van Valkenburg loopt, langs de rivier de geul, die langs smalle paadjes en tussen huizen door stroomt, krijg je dat heerlijke vakantiegevoel. Valkenburg heeft ook een groot buitenzwembad, Koningswinkel, naast pretpark de Valkenier (alleen leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd).
In Valkenburg kun je ook met een kabelbaan de berg op en dan naar beneden via de rodelbaan. Leuk om een keertje geaan te hebben (in eigen land).
Voor de allerkleinsten heeft Valkenburg nog een leuk sprookjesbos.

Maastricht is een zeer sfeervolle stad met voor ieder wat wils. Vele winkels, restaurantjes, café's, een disco in een kerk. De Sint Servaas Basiliek, de maas met zijn rondvaartboten. En niet te vergeten de mooie architectuur! Een heerlijk restaurant om te eten is Witloof. De Belgische keuken is heerlijk. Het ligt vlakbij het olv-plein.

Landgraaf en Kerkrade liggen iets verder van het heuvelland, maar hebben wel een grote skipiste en het mooiste dierenpark van Nederland te bieden, het Gaiapark.

Wil je meer weten over de historie van Zuid-Limburg, dan kun je terecht bij het Thermenmuseum in Heerlen. Hier is vanalles te leren en zien over de tijd dat de Romeinen in het zuiden van Nederland verbleven. Ook kun je naar het mijnmuseum waar velerlei bewaard gebleven materiaal te zien is, evenals informatie, film, etc over de historie van amper 60 jaar geleden.

Wil je echt leuk shoppen, dan zijn er ontzettend verschillende mogelijkheden... je kan uiteraard naar Maastricht of Heerlen, maar wellicht is het leuker om een dagje de trein naar Keulen of Aken te nemen of aan de andere kant de grens over naar Hasselt. In deze steden vind je net wat ander winkels dan in Nederland en ze zijn toch op een steenworp afstand.

Ben je een fietsliefhebber, dan ben je in Zuid-limburg absoluut aan het juiste adres. Maar ben je alleen de vlakke wegen van Holland en omstreken gewend, wees dan niet te overmoedig. De cauberg is dan wellicht iets te hoog gegrepen voor een eerste rit.

In Gulpen moet je zijn voor een subtropisch zwembad of heerlijke pannekoeken bij de Pannenkoekenmolen.
En in Simpelveld zit een lekker restaurantje, Olivia (Italiaanse keuken). Ook kun je hier met een stoomtrein rijden bij de ZLSM (Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij) rijdt.

Vind je het heerlijk om te relaxen? Dan zijn er ook veel mogelijkheden. Thermae 2000 is een mooi complex en biedt vele mogelijkheden en heeft heel veel sauna's, opgietingen en sessies in de trant van floaten en thermaemotion.
Wil je liever een iets rustigere sauna, dan kun je beter naar sauna Spaubeek, of Thermen Born gaan. Thermen Born heeft een fijn restaurant. Thermae is vooral heel prijzig qua eten en drinken. Sauna Spaubeek biedt een dinerbuffet inclusief bij de entreeprijs aan. Dus voor de prijsbewuste saunaganger is dit wellicht een goede keuze.
Wil je het over de grens zoeken, ga dan naar Duitsland, hier kunnen ze als geen ander een aufguss doen! Carolus Thermen heeft een mooi saunacomplex, het zwembad is echter wat rumoerig. En ook is er Aquana in Wurselen (naast Aken), hier kun je ook heerlijk naar de sauna. Het zwembad is super voor de kinderen met leuke glijbanen. Dus als er kinderen meegaan die lekker willen zwemmen en plezier maken, dan kunnen de ouders naar het saunagedeelte en de kinderen naar het zwembad. Saunagasten kunnen in het zwembad- en saunagedeelte, maar Zwembadgangers kunnen niet in het saunagebied komen.

Zuid Limburg heeft ook heel veel kastelen. In Voerendaal alleen al staan er bijvoorbeeld vijf. Bij Kasteel Terworm kun je prettig wandelen en je kan er heerlijk eten en in de kasteeltuin zitten.

Ten slotte zal ik nog wat leuke slaapplaatsen aanbevelen:
Wil je iets aparts en is geld geen issue, ga dan naar het Kruisheren Hotel in Maastricht. In Maastricht zit ook nog een StayOkay Hostel, voor de goedkope overnachting.
Wil je in Heerlen overnachten, dan zou ik het Van der Valk aan willen raden, al ligt het iets buiten het centrum.
In Valkenburg kun je luxueus overnachten in Chateau St. Gerlach. Maar de 'gewone' mens, kan naar hotel Atlanta of Schapkens van St Fijt. Budget overnachten kan ook in Valkenburg, maar hiermee ben ik niet bekend in dit dorp.
Ook zijn er talloze campings in de buurt van Valkenburg, Epen en Gulpen.
In Valkenburg en Simpelveld zijn bungalowparken van Landal e.a.

Mocht je nog vragen hebben voor Zuid-Limburg, je bent welkom!

Dominique