IJsselmeer foto's & tips

'496975' door RoyanvanVelse '496975' door RoyanvanVelse

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Echt voor Pampus

RoyanvanVelse

In de 17e eeuw lagen schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie vaak voor Pampus voordat ze bij de grote havenstad Amsterdam konden aanmeren. Pampus was toen de naam van een ondiepe vaargeul en het wachten was op hoog water. Twee eeuwen later verdween de geul en werd het een eiland in de Zuiderzee: Pampus. Op het eiland werd een verdedigingswerk gebouwd om Amsterdam te beschermen tegen een aanval over zee. De Zuiderzee is inmiddels geen zee meer maar is met het bouwen van de Afsluitdijk het IJsselmeer geworden. Nog steeds liggen er wel eens schepen voor Pampus. Maar de uitdrukking 'voor Pampus liggen' heeft te maken met apathie en lusteloosheid of zelfs met flink wat slokken op. Het komt wel een beetje overeen met het lange wachten dat de scheepsbemanningen soms moesten verduren na een lange reis over de wereld en waarbij ze weinig anders konden doen dan hangen en ja, voor Pampus liggen.

'551937' door kruytflo '551937' door kruytflo

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

IJsbrekers van Marken

kruytflo

In Nederland heb je de prachtigste plekjes in zomer maar ook in de winter. Deze ijsbrekers staan aan de oostkust van het eiland Marken dat in het Markermeer ligt. Het eiland is verbonden met het vasteland door middel van een dijk. Je kan er heerlijk wandelen langs de typisch Marker huizen en langs de dijk die naar de vuurtoren en Paard van Marken loopt. Vanaf het water is deze vuurtoren een bakken voor iedereen die op weg is van menig plekje langs de oevers van deze grote plas water.

'559325' door sidonius '559325' door sidonius

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Geschiedenis van de..

sidonius

Verleden week waren we met twee van onze kleinkinderen naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Heel leuk om in een dag inzicht te krijgen in de geschiedenis van het leven langs de voormalige Zuiderzee. Het is een openluchtmuseum, waar het leven uit de tijd van de Zuiderzee is nagebouwd (of liever gezegd: echte vissershuisjes uit de stadjes en dorpen rond de Zuiderzee zijn hier opnieuw opgebouwd). De huisjes zijn vrij toegankelijk; in sommige huisjes zijn ´voormalige bewoners´ in klederdracht aanwezig om het vissersleven uit de vorige eeuw opnieuw te beleven. Vooral voor kinderen erg leuk. Oude hollandse ambachten, kinderspelen, er is van alles te zien en te beleven. Er is ook een binnen museum, maar daar kwamen we niet aan toe. Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een aanrader voor jong en oud, tip voor de zomervakantie? Enkhuizen zelf is trouwens ook wel een bezoekje waard!

'484785' door MarcoSmits '484785' door MarcoSmits

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Wind in Urk

MarcoSmits

Met een stevige wind is deze kijk op het IJselmeer voorzien van strepen op het water. Urk is een leuke stad, minder toeristisch dan Volendam, maar Marken bijvoorbeeld is weer idyllischer. Al met al is Nederland prachtig, ook met windkracht 8

'544399' door keunings76 '544399' door keunings76

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Vuurtoren van Urk

keunings76

De vuurtoren van Urk is een vuurtoren van 18,5 meter hoog die staat op Urk. De huidige vuurtoren werd in 1844 gebouwd en werkt sinds enkele jaren volledig automatisch. Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen. In 1837 werd een vierkante baak gebouwd. De vierkante baak werd in 1844 weer afgebroken en in plaats daarvan werd de vuurtoren in de huidige vorm gebouwd. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens). In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht.

'507925' door kruytflo '507925' door kruytflo

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Het IJsselmeer

kruytflo

Het IJsselmeer is een prachtige plek om te genieten van de weidsheid van het water. De zeilen op en de motor uit geeft een magische rust. Alleen de watervogels horen je roepen.

'563593' door noiram '563593' door noiram

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Nil Desperandum

noiram

Afgelopen dinsdag met een grote groep collega's een dag doorgebracht op het IJsselmeer. Op het oude zeilschip Nil Desperandum (Wanhoop Niet) moesten we af en toe de handen uit de mouwen steken, maar mochten we vooral genieten van het water, de rust en de wind.

'564095' door RoyanvanVelse '564095' door RoyanvanVelse

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Langs Marken

RoyanvanVelse

Wanneer ik van EHHV (Hilversum) naar het noorden vlieg, Texel bijvoorbeeld, vind ik het altijd leuk om tussen Marken en Volendam te gaan, op 300 meter hoogte. Alles ligt er dan prachtig bij, zeker zoals hier met een glad IJsselmeer.

'1095555' door Menno Schaefer '1095555' door Menno Schaefer

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Zeilboot

Menno Schaefer

Met de drone zag ik deze zeilboot in de buurt van Medemblik varen. Helaas niet met zeil gerezen maar op de motor richting haven. Maar door het ondergaande licht werd het toch een leuk beeld.

'990222' door manuele '990222' door manuele

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

Volendam

manuele

Gisteren hebben we een stukje van de Zuiderzeeroute gedaan en enkele van de authentieke dorpen errond bezocht. Als Belgische kende ik Volendam enkel van de muziekgroep BZN (waar ik overigens een hekel aan had) en Jantje Smith, maar ik had natuurlijk geen weet van de toch wel boeiende geschiedenis errond. Dat het zo een levendig en leuk plaatsje was, wist ik ook niet :-) Vanuit Volendam zijn we de boot opgestapt en over het IJsselmeer naar Marken gevaren : lekker toeristisch dus en absoluut geen gebaand pad, maar zalig reuzeleuk met een prachtig weertje erbij! Op de foto de haven van Volendam in het prachtige avondlicht .. het is heel goed te begrijpen dat veel van de oude Hollandse meesters hier kwamen schilderen ..

'572331' door kruytflo '572331' door kruytflo

NederlandIJsselmeer

NederlandIJsselmeer

IJs zeilen

kruytflo

Nederland staat bekend om h t schaatsen op natuurijs in de winterse maanden. Bij strenge winters zoals in februari van 2012 als het IJsselmeer dicht vriest dan zeilen we niet meer in het water maar op het IJs. Een bijna nostalgische plaatje.