Haarlem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leuke Hofjeswandeling.

Haarlem,
Nederland


In Haarlem zijn nog 20 hofjes te vinden die je zo kunt bezoeken. De mensen die er wonen zijn zeer gastvrij als je je tenminste netjes gedraagt en op de paden blijft want alle hofjes zijn prachtig onderhouden. De mensen waarderen het zeer als je niet bij ze naar binnen kijkt. Vroeger waren er wel 40 hofjes maar tegenwoordig nog maar 20, maar het is al heel wat dat deze bewaard zijn gebleven. Ze liggen allemaal in en rondom het centrum. Haarlem staat ook bekend als de hofjesstad.
De Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd. Het hofje van Bakenes is het oudste hofje en werd in 1395 gesticht. De hofjes waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen die in kleine huisjes rond een tuin woonden.
De ingang van de hofjes was meestal een poort, ze zijn helaas niet allemaal bewaard gebleven dus bij sommige hofjes kijk je zo naar binnen.
De hofjes zien er allemaal weer anders uit en hebben ook allemaal een andere achtergrond of verhaal. Vooral een tocht met een gids langs de hofjes is erg leuk om te doen omdat je ook meer hoort over de achtergrond. Een vriend van ons is één van de gidsen en het was een leuke ervaring om een keer met hem mee te gaan.
Je mag ook zelfstandig op pad, je kunt dan een hofjesroute downloaden of bij de VVV halen.
Tegenwoordig kun je het ook als groepsuitje doen met GPS of met step of fiets, dit hebben wij nog niet uitgeprobeerd want het ligt allemaal zo dicht bij elkaar en Haarlem is te leuk om er snel doorheen te gaan. Onderweg een terrasje pakken op de Grote Markt is een gezellige afwisseling.

Bijna alle Haarlemse hofjes zijn tussen 10.00 en 17.00 vrij toegankelijk. Maar de hofjes met poort zijn op zondag gesloten!
Kijk voor meer info op http://www.haarlemsehofjes.nl/uitje/home.php