Groningen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vanaf het dak van een schip

Groningen,
Nederland


Vanaf het dak van een schip ben je niet zo hoog als een dak van een gebouw. Maar vanaf het dak van een schip heb je wel een ander uitzicht dan vanaf de wal. Ik ben hier in de Hoge der A in het centrum van Groningen. Dit weekend was daar het evenement zomerwelvaart.

Ik sta hier op het dak van de 'Talisman' een varend monument. Dit is een oud vrachtscheepje (een steilsteven) dat in 1929 in Stadskanaal (Groningen) van de werf liep. De Talisman voer in de beginjaren tussen Groningen en Dortmund met aardappelen, steenkolen en vracht. Na de Tweede Wereldoorlog voer de Oetciena over de Rijn, totdat het in de jaren ’70 weer terugkwam naar Groningen onder een nieuwe naam: Duo. De Duo haalde een paar jaar kunstmest uit Duitsland, maar werd toen uit de vaart gehaald. De eigenaar gebruikte de Duo als woonschip. In 2004 kochten de huidige eigenaren het toen verwaarloosde schip, restaureerden het en doopten het Talisman.

Voor de Talisman zie je de 'Nieuwe zorg' en de 'Terra Nova' liggen:

- De Nieuwe Zorg (1906) is een riet- of Biesbosch aak, gebouwd voor transport van lichte ladingen zoals riet, rijshout, hooi, stro en vlas vanuit de Biesbosch en omgeving door heel Nederland. Ook turf werd vervoerd vanuit het noorden naar Zuid-West Nederland. Sinds 1980 is de NZ weer als zeilend erfgoed op de Nederlandse wateren.

- De vijftig meter lange Terra Nova is een ‘luxe motorschip’, gebouwd in 1929. Ze werd gebouwd voor een vermogend man en dat is te zien aan de constructie en de luxe afwerking, vooral in de stuurhut en in de roef, het schippersverblijf. Het schip kreeg al snel de bijnaam ‘Parel van de Rijn’ en vervoerde zware vrachten zoals stenen, en bulkgoederen. In 1996 vervoerde de Terra Nova haar laatste vracht en begon de eigenaar met het terugbrengen in de originele staat. De Terra Nova is nu het verenigingsschip van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig.

(bron: website van Zomerwelvaart. www.zomerwelvaart.nl)

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 31mm; ISO 125; f/6,3; 1/640s